Tényleg jó az intimtölcsér? Kipróbáltuk, és elmondjuk a hátrányait is

Az intimtölcsér előnyeit és hátrányait is számba vettük.

intimtolcser
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy átlagos nő a becslések szerint életében közel tizenkétezer darab, összesen 130-150 kilogramm tampont vagy betétet dob a szemétbe. A menstruációs hulladék nagy része lassan lebomló műanyag. Aki megpróbál tudatos alternatívákat keresni a hulladéktermelés csökkentésére, előbb-utóbb találkozik ezzel a problémával, amire szerencsére egyre több megoldás elérhető.

Az egyszer használatos, eldobható menstruációs termékek környezetbarát alternatívája a mosható betét és az egyre népszerűbb intimtölcsér, amelyeket először valószínűleg a legtöbben fenntartásokkal fogadnak, pedig nagyon sok érv szól mellettük.

Hulladékmentes menstruáció intimtölcsérrel

Az intimtölcsér vagy intimkehely egy orvosiszilikon-alapú kis tölcsér, amely a hüvelybe felhelyezve a tamponokkal ellentétben nem magába szívja, hanem összegyűjti a menstruációs vért. Használatuk nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik, és akár sportolás, sőt, alvás közben is jó szolgálatot tehetnek.

Az intimtölcsért első használat előtt feltétlenül érdemes kifőzni forró vízben, ami teljesen fertőtleníti a felületet. A tölcsér felhelyezését meg kell szokni, de a csomagolásban részletes és pontos leírások vannak a megfelelő technika elsajátításához: általában azt ajánlják, hogy a peremet összecsípve, majd szorosan félbe hajtva, C-alakot formázva helyezd fel a hüvelybe, ahol magától kinyílik. Ha nehezen megy, állva érdemes megpróbálni, akár a zuhany alatt is kitapasztalhatod a módszert. Az első egy-két próbálkozás után már rutinosan, gyorsan fog menni a mozdulat.

Meddig tart ki az intimtölcsér?

Az intimtölcsérek akár 10-12 órán keresztül is biztonságosan a hüvelyben maradnak anélkül, hogy a vér folyamatosan érintkezne a hüvelyfallal. A menstruáció erőssége határozza meg, kinél meddig tart ki, ha a tölcsér megtelne az ürítés előtt, a tetején található apró lyukacskákon szivárogni kezd. Két vagy három méretben létezik a gyártóknál, a kisebbeket gyengébb vagy közepes vérzés esetén ajánlják olyanoknak, akik még nem szültek természetes úton, míg a nagyobbat erős vérzés, magasabb méhszáj esetén, illetve természetes szülésen átesetteknek ajánlják.

A felhelyezés után egyáltalán nem érezhető jobban egy tamponnál, sőt, a szilikonperemnek köszönhetően felveszi a hüvelyfal formáját. Külön előnye, hogy semleges felülete miatt még teljesen üresen sem okoz gondot a kihúzása. A tölcsér eltávolítása egyébként a végén található kis fogantyúval végezhető el, majd kiöblíthető a zuhany alatt vagy a vízcsapnál, a mosáshoz natúr, illatmentes intim szappant érdemes használni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csak az ürítés lehet dilemma

Tapasztalatom szerint egyetlen hátránya van csupán a használatának: az ürítése nyilvános mosdóknál meglehetősen kényelmetlen, így ha nincs a mosdóajtón belül külön vízcsap, marad a WC-papíros és a nedves törlőkendős áttörlés, ami viszont szintén nem túl környezetbarát.

Egy jó trükk azért mégiscsak létezik erre a helyzetre: ha tudsz, a táskádban tarts mindig egy kis üveg vizet, amivel leöblítheted a tölcsért! Ha ez nem megoldható, eleinte jobb betenni egy-egy tampont is a táskádba vészhelyzet esetére. Ez biztonságérzetet ad, és a nehezebb napok elmúltával már úgysem érzed majd szükségét, amikor elég naponta két-három ürítés is. Egy kevés rutinnal a hátad mögött egyre kevésbé tűnnek megoldhatatlannak a hasonló váratlan helyzetek.

Borsos ár, de megtérül

A tamponok és a betétek összetételéről és kezelőanyagairól sok ellentmondásos információ kering, nehéz rendet tenni köztük, bár a gyártók ritkán cáfolják meg hitelt érdemlően a rémhíreket. Ám fontos megjegyezni, hogy az intimtölcsérek között sem mindegy a választás: a 100%-ban orvosi szilikonból készülő a legbiztonságosabb, még ha nem is ezek a legolcsóbb termékek.

Az intimtölcsér számtalan alkalommal újrahasznosítható, ezért az elsőre borsosnak tűnő ára hamar megtérül: ha átlagosan nagyjából havi 800 forint kiadással számolunk menstruációnként, egy év alatt megtérül még a legdrágább, 9-10 ezer forintos darab ára is. De természetesen 6-8 ezer forintért is lehet kapni.

A görcsoldáshoz több kell egy intimtölcsérnél

Érdekesség, hogy egy 1500 fő részvételével készült kutatás szerint a nők az intimtölcsér használatával aktívabbnak érezték magukat, könnyebben sportoltak, jobban aludtak, mint a kehely használata előtt. Sokan beszámolnak arról, hogy kevésbé fájdalmas a menstruációjuk, amikor intimtölcsért használnak. Tapasztalataim sajnos nem ennyire meggyőzők, csodát várni nem lehet tőle, bár bivalyerős görcsoldó gyógyszereket valóban nem kellett szednem a használat alatt, a fájdalom elmúlásával nem mindenki számolhat.

Azzal azért nem árt tisztában lenni, hogy a normális erősségű menstruációs görcsök hátterében az ösztrogénhormonok hatására a méhnyálkahártyában termelődő prosztaglandin hormonok állnak, amelyek összehúzódásokkal segítik a nyálkahártya kiürülését, így ez valahol egy természetes, noha nem kellemes folyamat. Valamennyit persze tehetsz az enyhítésért a megfelelő táplálkozással, a stressz csökkentésével és a görcsoldó gyógyteákkal is.

Összességében az intimtölcsér kényelmes, biztonságos, viszonylag sokáig tart a nehéz napokon is, a használatát könnyű megszokni, még ha az ürítése nem is minden helyzetben a legkényelmesebb. Ha azonban az ember túl van az első teljes egészében hulladékmentes menstruációján, nagy az esélye, hogy úgy dönt, nem akar majd újra tampont használni. Ráadásul, ha hihetünk a tudósok, klímakutatók baljós előjelzéseinek, az elkövetkező időkben talán nem is kell mindennek a kényelemről szólnia, a tudatosságért még mindig ez a legkisebb áldozat.

Természetes görcsoldó teák

Nem érdemes azonnal a gyógyszerek között keresgélni, a természet erejével is csökkenthetők némiképp a panaszok menstruáció idején.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük