Védi az immunrendszert és az idegeket: 8 étel, ami tele van B-vitaminnal

A B-vitaminokban gazdag ételek segítenek a betegségek megelőzésében is.

B-vitaminokban gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Hozzájárulnak az immunrendszer, az idegrendszer, az agy és a szív megfelelő működéséhez, de még a bőrt is szépítik, javítják a közérzetet, és a fáradtságérzetet is csökkentik.

Mivel vízben oldódó vitaminok, ezért a szervezet nem képes őket sokáig tárolni, vizelettel távoznak, így mindennapos pótlásukra van szükség. Hiánytünetei közé sorolható többek között az erős fáradékonyság, az étvágytalanság, a hányinger és az izomgyengeség. Ha a riboflavin (B2) hiányzik, száraz bőr jellemző, ha a kobalamin (B12), vérszegénység is felléphet. A tiaminhiány (B1) súlyos esetben izomgyengeséggel, ízületi fájdalommal járó beriberi betegséget okozhat.

B-vitaminban gazdag ételek

A B-komplex elsődleges forrásai a húsételek, így a vegetáriánus étrendben nagy tudatosságot igényel a pótlása, de nem lehetetlen, illetve étrend-kiegészítőkkel is támogatható a bevitel.

A napi ajánlott beviteli érték B1-vitaminból 1,2 milligramm, B2-ből 1,4 milligramm, B3-ból 16 milligramm, B5-ből 6 milligramm, B6-ból 1,4 milligramm, B7-ből 50 mikrogramm, B9-ből 200 mikrogramm, B12-ből 2,5 mikrogramm.

A gomba remek forrása a B-vitaminoknak, különösen B2-, B3- és B5-vitamin található bennük sok. A csirkés-gombás rizottó egészséges, könnyű fogás.
Fotó: Tatiana Volgutova / Getty Images Hungary
A tojásban a szervezetnek szükséges csaknem összes vitamin és ásványi anyag fellelhető, így B-vitaminokban is gazdag, különösen B7-, B5- és B12-vitaminban, így a memóriazavarok és a vérszegénység megelőzésében is hasznos. Ha unod a rántottát, próbáld ki a spenótos frittatát!
Fotó: Getty Images Hungary
A zabpehelyben nagyobb mennyiségű B1-, B3- és B5-vitamin is megtalálható, így egy gyümölcsös zabkása különösen értékes reggeli. Kevés búzakorpával tovább növelhető a B-vitamin- és rosttartalom.
Fotó: Rocky89 / Getty Images Hungary
Kemény sajtból és leveles zöldségből készült pestókban a B-vitaminban gazdag olajos magvaknak is helye van. A dió többek közt gazdag B6-vitaminban, a mandulában a B3-, a pisztáciában a B1-vitamin-tartalom a kiemelkedő.
Fotó: Madeleine_Steinbach / Getty Images Hungary
A belsőségek közül különösen a máj remek B-vitamin-forrás: B2-, B3-, B5-, B6- és B12-vitaminban is gazdagok, mellesleg A-vitaminban és vasban is. A tepsis paradicsomos csirkemáj egészséges ebéd vagy vacsora.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary
A hüvelyesek remek forrásai többek közt a B1- és a B9-vitaminnak, így a lencse is, amelyből fasírt készülhet, lenmaggal és többféle B-vitamint tartalmazó sajttal vagy a vitaminokban kiemelten gazdag élesztőpehellyel.
Fotó: Cristina Alexe / Getty Images Hungary
A halak nem pusztán A- és D-vitaminban, omega-3 zsírsavban gazdagok, de bővelkednek többek között B12- és B6-vitaminban is. Sokféleképpen felhasználhatók, ízletesek a hazai halgazdaságokban kapható áruk is.
Fotó: mediaphotos / Getty Images Hungary
A kelbimbó gazdag B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-vitaminban is, emellett remek A- és K-vitaminforrás. Mézzel és mustárral sütve isteni köret vagy könnyű főétel.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images.)

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük