8 isteni sós süti kelt tésztából: sajtos, húsos, zöldséges töltelékkel

A legnagyobb sós kedvencek, a pogácsák, a csigák, batyuk és a kiflik is kelt tésztából készülnek. Ezeket a foszlós variációkat érdemes elkészíteni.

Sós süti kelt tésztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már unod az édességeket, ideje, hogy kipróbálj minél több sós sütit. A kelt tésztás finomságoknak senki nem tud ellenállni. Jól jönnek, ha vendégeket vársz, nassolnál, vagy főzelékek, tartalmas levesek mellé második fogásnak. Rengeteg változatban, formában elkészítheted. A tölteléket is ízlésed szerint variálhatod, zöldségekkel, baconnel, sajttal is nagyon finomak.  

A kelt tészta elkészítésének sokan csak nehezen állnak neki, pedig egy-két szabály betartásával nem hibázhatsz. Az alapanyagokon is sok múlik, fontos, hogy szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozz. A lisztet érdemes mindig átszitálni, a dagasztásnál jól dolgozd meg a tésztát, akkor jó, ha hólyagos, és a kelesztést se sürgesd. 

Sós sütik kelt tésztából

A sós kelt tészta alapreceptjét rengeteg módon variálhatod. Készíthetsz belőle tekercseket, kifliket, batyukat. A pogácsasütés sem művészet, és rengeteg változatban elkészítheted. Ha ragaszkodsz a békebeli sütihez, a hajtogatást se hagyd ki. A tésztákat különféle magvakkal, sajttal még izgalmasabbá teheted. Összegyűjtöttük a legnagyobb kedvenceket, érdemes mindet kipróbálni. 

Finomak, foszlósak, isteni az illatuk, a kelt tésztából készülő, hajtogatott pogácsáknak nincs párjuk. Ünnepekre, ebédre, vendégvárónak is tökéletesek. Ráadásul napokig puhák maradnak. Ne sajnáld a tésztából a sajtot se!
A kelt tésztából készülő kiflinek már a látványa csábító, az íze pedig csodás. Sütés előtt kend meg vastagon lágy vajjal, ettől lesz igazán foszlós a tészta belseje. A tetejéről nem hiányozhat a szezámmag.
Az étvágygerjesztő kifliket érdemes megtölteni is, a sonkás-sajtos változattal képtelenség melléfogni. A boltban biztosan nem kapsz ilyen finomat. Bátran kezdheted a sütést dupla adaggal, mert villámgyorsan elfogy.
Kelt tésztából mutatós és finom tekercseket is készíthetsz, a siker garantált. Az ízesítéshez akár többféle sajtot is használhatsz, és érdemes zöldfűszerekkel is turbózni a csábító falatokat.
A kelt tésztából készülő csigákat rendkívül változatosan elkészítheted, csak a töltelékkel kell variálni. A pizzás tekercseknek mindig nagy sikerük van. Akkor még finomabb lesz, ha a szószt is saját magad dobod össze. Mehet rá sonka, bacon, szalámi, kukorica, vagy amit megkívánsz.
A stromboli nem más, mint az amerikaiak töltött, csavart pizzája. A kelt tészta kívül ropogós, belül puha, és sokkal egyszerűbb, mint az eredeti pizza. A tölteléket bátran változtasd kedved szerint.
Az alap kelt tésztát rengeteg módon formázhatod, mutatós párnákat is készíthetsz belőle. A töltelék nagyon változatos lehet, a fokhagymás-fetás variáció igazán különleges és ízletes.
Fotó: NoirChocolate / Getty Images Hungary
A boltban és a pékségben bármikor hozzájuthatsz perechez, de otthon is elkészítheted. Ha igazán jól sikerül, akkor kívül ropogós, belül viszont nagyon puha. Különlegessége, hogy sütés előtt főzni is kell. Sóval, szezámmaggal, tökmaggal is finom.
Fotó: Owen Franken / Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük