Marhahúsleves velős csonttal
Egy igazi hagyományos klasszikus, ami igazán méltó arra, hogy a vasárnapi ebéd része legyen.
Ha kisebb társaságot látsz vendégül, akár az egész ebédet is jelentheti ez a leves, miután végeztetek a lével, jöhet a pirítós, kenjétek rá a velőt, majd főfogásként fogyasszátok el a főtt húst, friss kenyérrel, valamint tormával és mustárral.
A jó marhahúsleveshez az egyik legfontosabb hozzávaló az idő, a hústól függően akár négy órára is szükséged lehet ahhoz, hogy megfőjön.
Marhahúsleves velős csonttal
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár
- 1-2 velős csont
- 4-5 közepes sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej zeller
- 1 kisebb karalábé
- 15 dkg darabolt kelkáposzta
- 1 csokor friss petrezselyem
- ízlés szerint egész bors
- só
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés ideje:
Három óra.
Elkészítés menete:
Keress egy szép nagy fazekat, amiben kényelmesen elfér majd minden. A húst mosd át jó alaposan, tedd a fazékba, öntsd fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd gyújts alá, és lassan (!) forrald fel a vizet. Amíg felforr, addig megtisztíthatod és feldarabolhatod a zöldségeket. Ha már forr a víz, jöhet az első nagy kérdés, a hab.
Ha szép, tiszta színű levest szeretnél, akkor szedd le róla, de van, aki arra esküszik, hogy a habot hagyni kell, így a végeredmény ugyan zavarosabb lesz, de valamivel ízesebb.
Ha ezen a dilemmán túlestél, jöhetnek a hús mellé a keményebb - karalábé, répák, vöröshagyma - zöldségek és a só is, majd egy órányi lassú tűzön főzés. Ha ez letelt, jöhet minden, ami eddig kimaradt, egészen addig kell főznöd, amíg minden szépen megpuhul.
Különleges levesbetétek
A kedvenc előételed különböző finomságokkal dobhatod fel, készítsd el bármelyiket ezek közül, és tálald a forró leves mellé!
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- krumpli
- pogácsa
Omlós krumplispogácsa: a nagyi is így készítette!
- paprika
- fokhagyma
Hagyományos cigánypecsenye vasárnap ebédre
- fűszer
- fűszeres