8 ínycsiklandó, grillen sült étel: hús, zöldség és sajt is van közte

Elő a grillsütőkkel! Finomabb lesz a hétvégi főfogás, ha a szabadban, jó társaságban készíted. Íme, egy kis inspiráció az előételtől a főfogásig!

Grillezett ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A grillezés több, mint kerti sütögetés, életérzés. Tavasztól őszig, ha csak teheted, vonulj ki a konyhából a szabadba. Hívd át barátaidat, és kezdődhet is a kerti parti. Szinte bármit grillezhetsz, húst, zöldséget, kolbászt, sajtot, sőt, pizzát is. Nyárson, rácson vagy rostélyon is sütögethetsz, az élmény felejthetetlen. 

Grillezéskor érdemes betartani néhány szabályt. húst mindenképpen pácold, de a fűszeres keverékhez ne adj sót, mert az nedvességet von el. Fontos, hogy jól átsüsd, különben fertőzés lehet a kellemesnek induló parti vége. Az sem jó, ha az ételt túlsütöd, mert akkor kiszárad. Feltétlenül csepegtesd le a páclét, mielőtt ráteszed a grillre, sütés közben viszont kenegesd az ételt. Nézd végig összeállításunkat még több praktikáért és bevált receptért!

Saslik, rablóhús vagy ízletes csirkenyárs: mindegy, hogy hívod, a könnyed étel egyszerűen fantasztikus. Húzd pálcikára egymás után a fűszeres csirkemellet és a legkülönbözőbb zöldségeket. A húst érdemes pácolni, hogy ízletesebb legyen, és ne száradjon ki sütés közben. Szószokkal fokozhatod az élvezetet.
Az egyszerű csirkeszárny grillezve, ropogósra sütve egyszerűen fenséges. Felejtsd el a bolti pácot, készítsd el inkább saját magad. A paradicsomos, mézes szósz jól illik hozzá. A kicsit ragacsos hústól elégedetten nyalod meg mind a tíz ujjadat.
A vajpuha csirkemájjal nincs sok munka, a végeredmény mégis szaftos és nagyon ízletes. Baconbe csavarva még jobb. Érdemes a májat egy éjszakára fokhagymás tejben áztatni, hogy még omlósabb legyen. Figyelj, gyorsan megpuhul, de, ha túlsütöd, kemény lesz.
Ha halat szeretnél grillezni, válassz zsírosabb példányt. A pisztráng egyben sütve is tökéletes. Megtöltheted különböző zöldségekkel, pácolhatod, de ne fűszerezd túl. Tartsd szem előtt, hogy villámgyorsan elkészül.
Ha a grillpartin pikáns csevapcsicsa is szerepel a kínálatban, nagy baj nem lehet. Az eredeti, szerb recept szerint többféle húsból készül, ezek közül a legkülönlegesebb a bárány. A fűszerezésen is sok múlik. Feltétlenül kínálj hozzá ajvárt.
A húsok mellett ne feledkezz meg a köretekről se. Sokkal finomabbak lesznek a friss, ropogós zöldségek, ha nem sütőben, hanem grillen sütöd őket. Pakolhatod a húsok mellé, de nyársra is húzhatod. Hogy igazán látványos legyen, minél színesebb zöldségeket válogass össze.
A grillezett sajt is isteni, jól illik húsokhoz, salátokhoz, de önmagában, dióval, áfonyalekvárral, lilahagymával is isteni. A gomolya, a camembert és a halloumi sajt is remek választás grillezéshez. Vigyázz, mert a sajt könnyen megsérülhet, és akkor szétfolyik.
Grillen szinte bármit megsüthetsz, erre jó bizonyíték a paradicsomszószos, sajtos pizza. A tésztának finom, füstös ízt ad a faszenes sütő. Pakold meg jól mindenféle finomsággal. Csak arra vigyázz, hogy az alja könnyen megég.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük