A görög salátától a csevapig: 8 kedvenc a déli országokból, amit otthon is elkészíthetsz

Ínycsiklandó saláták, izgalmas főfogások és mennyei desszertek: teremts tengerparti hangulatot otthon, a legnagyobb kedvencekkel!

Déli ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha jártál már az olasz, a görög vagy a spanyol tengerparton, esetleg a szerbeknél, biztos, hogy megkóstoltad a helyi gasztronómiai specialitásokat, a gazpachót, az ajvárt vagy éppen a pizzát és a tiramisut. Ha már túl vagy a nyaraláson, vagy még várat magára, idézd fel a kedvenc ízeket ezekkel az egyszerű, de annál finomabb fogásokkal. 

A tengerparti ételekre jellemző, hogy könnyűek, mégis laktatnak. A nyári forróságban nagyon jólesnek a zöldséges, a paradicsomos, az uborkás, a padlizsános finomságok. Jól illik hozzájuk az olívaolaj, a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű. A mediterrán ízvilág a magyaros ételekhez szokottak számára is kedvelhető. Válogass összeállításunkból, ahol salátát, tésztát, húsos fogást, sőt, desszertet is találsz.

A friss, színes zöldségekből álló görög saláta kánikulai napok kedvence. A görögök egyébként parasztsalátának hívják, és régen inkább a szegények fogyasztották. Azt tettek bele, amit otthon találtak. Uborka, paradicsom és feta sajt nélkül elképzelhetetlen. Készítsd el pont úgy, mint ahogy a tavernákban szokták!
A jól behűtött, fűszeres gazpacho nagy előnye, hogy nem kell főzni. A spanyolok frissítő paradicsomlevesébe kötelező még az uborka, a paprika és a kenyér. Egyre népszerűbb a zöld vagy a dinnyés változata is. Érdemes a tálalás előtti napon elkészíteni.
Ha laktató főételre vágysz, és szereted a rakott krumplit, gondolj a görög, padlizsános változatra. A muszaka szaftos, és jóval intenzívebb ízű, mint a magyaros rakottas. Ebbe kolbász helyett darált hús kerül. Ne csak a görögországi nyaraláson élvezd , ideje otthon is elkészíteni.
A csevapcsicsa erősen fűszerezett, tipikus balkáni fogás, ami grillen sütve a legfinomabb. Az eredeti receptben bárányhús is szerepel, de marhát és sertést is kevernek hozzá. Állítsd össze egy nappal a sütés előtt, hogy az ízek jól összeérjenek.
A csevaphoz feltétlenül kínálj ínycsiklandó ajvárt, de sültekhez és grillezett húsokhoz, sőt, pirítósra is illik. A padlizsános, paprikás szósz még zamatosabb lesz, ha a zöldségeket nem a sütőben, hanem grillen sütöd meg. Boltokban is lehet kapni, de a saját készítésű verhetetlen.
Egy jól sikerült pizzával igazi olasz hangulatot teremthetsz a konyhádban. Grillen is sütheted, a tésztának finom, füstös ízt ad a faszenes sütő. Paradicsomszósszal, bazsalikommal, jól megpakolva egyszerűen csúcs!
Ha hamisítatlan olasz desszertre vágysz, a krémes tiramisunál jobbat aligha választhatsz. A mascarponés, babapiskótás édességet nemcsak az olaszok imádják. Szóval dobd fel vele magad, ahogy az elnevezés is utal rá!
Ha igazán édesszájú vagy, a ropogós, diós baklavát kell elkészítened. Az egész Balkán kedvenc sütijét otthon is élvezheted, nem kell érte a tengerpartig menni. Sőt, bolti réteslapokból is kiváló. A sütit a mézes, fűszeres szirup teszi igazán ellenállhatatlanná.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük