Mákos, diós, gesztenyés
Az ünnepi készülődés egyik legizgalmasabb kérdése, hogy hogy sikerül a bejgli.
Az omlós és ízletes bejgli nem olyan nehéz édesség, mint amilyennek tűnik, cserébe elég macerás, de azért ne csüggedj, ha az első adag nem sikerül, a második már biztosan fog.
A töltelékeket mindenki másképp szereti, ha mazsolás a társaság, a diónak és a máknak is jól áll és a gesztenyével is működik, de azért nem árt, ha készítesz olyat is, amiből kihagyod.
Bejgli
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás
- másfél dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- vaj a tepsi kikenéséhez
- 1 tojás, amit felversz a tészta kenéséhez
A mákos töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg búzadara
A diós töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 kis marék mazsola
- 1 evőkanál méz
- 1 kávéskanálnyi fahéj
- 1 citrom
- 0,5 dl tej
A gesztenyés töltelékhez:
- 40 dkg gesztenyepüré
- 3 evőkanál cukor
- 3 dkg vaj
- 3 dkg mazsola
- 1 tojássárgája
Elkészítés ideje:
2,5 óra
Elkészítés menete:
A tésztához kimért tej felét langyosítsd fel, keverj hozzá egy kis cukrot, majd futtasd fel benne az élesztőt. Amíg felfut, mérd ki a többi hozzávalót, majd egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék tejet, a cukrot, a tojást és a vajat egy csipet sóval. Ha már szépen feljött az élesztő, keverd hozzá azt is, jól dolgozd össze az egészet, majd egy konyharuhával fedd le és tedd félre fél órára pihenni. Ha ez letelt, reszeld hozzá a citrom héját, gyúrd át még egyszer jó alaposan a tésztát, majd ismét tedd félre pihenni legalább fél órára. A két fél óra alatt elkészítheted a töltelékeket. A mákoshoz keverd a mákot a tejhez és a tejszínhez, add hozzájuk a cukrot és forrald át az egészet, figyelve, hogy le ne égjen. Ha ezzel megvagy, keverj hozzá annyi búzadarát, hogy besűrűsödjön, de kenhető maradjon. A diós töltelékhez a darált diót öntsd nyakon a felforralt, cukros tejjel, majd keverd hozzá a többi hozzávalót és már kész is van.
A gesztenyés töltelékhez nem kell mást tenned, mint a tojást simára keverned a cukorral, hozzáadni a szobahőmérsékletű vajat, végül elkeverni a gesztenyemasszával és a langyos tejbe áztatott mazsolával. Ha mindezzel kész vagy, tedd félre a töltelékeket hűlni. Ha a tészta szépen megkelt, nyújtsd egy centi vastagra, oszd három egyenlő részre és csak a már kihűlt töltelékkel kend meg, majd tekerd fel. Egy nagyobb tepsit vajazz ki alaposan, helyezd el benne a már megtöltött bejgliket. Amíg a sütő felmelegszik 200 fokra, addig még hagyd pihenni az előkészített édességet, majd mielőtt betolnád a sütőbe, kend meg a felvert tojással, hogy szép fényes legyen a végeredmény. Szurkáld meg egy villával és mehet a sütőbe, körülbelül egy óra alatt szépen megsül.
A tökéletes kelt tészta
Az egész évben fontos, hogy minden süteményed jól sikerüljön, azonban az ünnepek alatt ez még lényegesebb, hogy biztosan szép legyen a kelt tésztád, tarts be néhány alapvető szabályt, mutatjuk, hogy miket!
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- méz
- gesztenye
Gesztenyepüré házilag
- kelt tészta
- lekvár
Foszlós lekváros bukta
- cukor
- tészta