Hagyományos zsidó édesség
Az egyik legismertebb zsidó édességet nem könnyű elkészíteni, de nyugodtan állj neki, sikerülni fog.
A dolgot nehezíti a négyféle töltelék, valamint az ötrétegnyi tészta elkészítése, de ha kitartó vagy, munkád gyümölcse egy szenzációsan finom édesség lesz.


A recept gondoskodik a jó hangulatról, pont egy pohárnyi bor marad az üvegben, amíg sül a finomság, azt fogyaszd el.
Flódni
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 60 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 30 dkg szilvalekvár
- 25 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg mazsola
- 6 dl száraz fehérbor
- 4 tojás
- 1 narancs
Elkészítés ideje:
Két óra.
Elkészítés menete:
Kezdd a töltelékekkel, mert azoknak úgyis ki kell hűlniük, mielőtt a süteménybe kerülnek. Ami mindegyik tölteléknél egységes, hogy borban kell megpárolni. Az almát reszeld le, majd 1 dl borral főzd fel, adj hozzá 10 dkg cukrot és ízlésednek megfelelően egy kis fahéjat, majd tedd félre. A darált diót főzd fel 2 dl borral, 20 dkg cukorral, egy tojássárgájával és a mazsola felével, amikor kész, reszelj bele egy kis narancshéjat, majd ezt is tedd félre. Hátravan még a mák, ezt szintén 2 dl borral kell felfőznöd, a cukor és a mazsola mennyisége is megegyezik a dióéval, annyi a különbség, hogy még 2 dkg vaj is kell bele, hogy jó legyen, amikor pedig kész, szintén mehet rá narancshéj.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ha mindezzel megvagy, jöhet a tészta. Tégy egy nagyobb tálba lisztet, és keverd el mindennel, ami megmaradt, add hozzá a maradék bort, vajat, három tojássárgáját, dolgozd össze alaposan, egy jól nyújtható tésztát kellett kapnod. Ezt oszd öt egyenlő részre, amik a rétegeket képezik majd. Végy elő egy tepsit, terítsd az aljára az első lapot, erre jöhet a mákos töltelék, aztán a következő lap, rá az almás, arra ismét egy réteg tészta, rá a dió, még egy réteg, arra a finom szilvalekvár, és végül a tetejére egy zárólap. Arra vékonyan tojásfehérje, hogy majd szép fényes legyen, és így mehet be a sütőbe, alacsony fokozaton süsd aranybarnára.
Édes ízek mindenkinek
Az édességeket nem lehet nem szeretni, és megunni is képtelenség őket, nézz be képgalériánkba pár ötletért!
OLVASD EL EZT IS!

- palacsinta
- édességek
Csúsztatott palacsinta - Ínycsiklandó édesség vasárnap délutánra

- édességek
- almás sütemények
Klasszikus almáspite-recept

- meggy
- babapiskóta