Hagyományos zsidó édesség
Az egyik legismertebb zsidó édességet nem könnyű elkészíteni, de nyugodtan állj neki, sikerülni fog.
A dolgot nehezíti a négyféle töltelék, valamint az ötrétegnyi tészta elkészítése, de ha kitartó vagy, munkád gyümölcse egy szenzációsan finom édesség lesz.
A recept gondoskodik a jó hangulatról, pont egy pohárnyi bor marad az üvegben, amíg sül a finomság, azt fogyaszd el.
Flódni
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 60 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 30 dkg szilvalekvár
- 25 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg mazsola
- 6 dl száraz fehérbor
- 4 tojás
- 1 narancs
Elkészítés ideje:
Két óra.
Elkészítés menete:
Kezdd a töltelékekkel, mert azoknak úgyis ki kell hűlniük, mielőtt a süteménybe kerülnek. Ami mindegyik tölteléknél egységes, hogy borban kell megpárolni. Az almát reszeld le, majd 1 dl borral főzd fel, adj hozzá 10 dkg cukrot és ízlésednek megfelelően egy kis fahéjat, majd tedd félre. A darált diót főzd fel 2 dl borral, 20 dkg cukorral, egy tojássárgájával és a mazsola felével, amikor kész, reszelj bele egy kis narancshéjat, majd ezt is tedd félre. Hátravan még a mák, ezt szintén 2 dl borral kell felfőznöd, a cukor és a mazsola mennyisége is megegyezik a dióéval, annyi a különbség, hogy még 2 dkg vaj is kell bele, hogy jó legyen, amikor pedig kész, szintén mehet rá narancshéj.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ha mindezzel megvagy, jöhet a tészta. Tégy egy nagyobb tálba lisztet, és keverd el mindennel, ami megmaradt, add hozzá a maradék bort, vajat, három tojássárgáját, dolgozd össze alaposan, egy jól nyújtható tésztát kellett kapnod. Ezt oszd öt egyenlő részre, amik a rétegeket képezik majd. Végy elő egy tepsit, terítsd az aljára az első lapot, erre jöhet a mákos töltelék, aztán a következő lap, rá az almás, arra ismét egy réteg tészta, rá a dió, még egy réteg, arra a finom szilvalekvár, és végül a tetejére egy zárólap. Arra vékonyan tojásfehérje, hogy majd szép fényes legyen, és így mehet be a sütőbe, alacsony fokozaton süsd aranybarnára.
Édes ízek mindenkinek
Az édességeket nem lehet nem szeretni, és megunni is képtelenség őket, nézz be képgalériánkba pár ötletért!
OLVASD EL EZT IS!
- palacsinta
- édességek
Csúsztatott palacsinta - Ínycsiklandó édesség vasárnap délutánra
- édességek
- almás sütemények
Klasszikus almáspite-recept
- meggy
- babapiskóta