18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mi történik a szervezettel orgazmus nélkül? Ilyen hatással van hiánya a nőre

Az orgazmus megléte vagy nemléte nagyon is fontos kérdés.

A szingli, párban élő, de orgazmusnehézséggel küzdő vagy szexet mellőző kapcsolatban lévő nők életéből sajnos huzamosabb ideig kimaradhat az orgazmus. Sokan önkielégítéssel sem próbálják elérni azt - vagy éppen úgy sem sikerül -, igaz, nem is lehet egyenlőségjelet tenni az ilyen formán és partnerrel, szex közben elért orgazmus közé.

Akárhogy is, jogos a kérdés, hogy az orgazmus nélküli élet milyen hatással lehet a szervezetre.

Orgazmus párban vagy egyedül

Érdemes kettéválasztani azt a két esetet, ha valaki szexel, de nincs orgazmusa, illetve ha csak önkielégítés közben tud, párjával viszont nem tud eljutni a csúcsra. Az önkielégítés ugyanis, bár hasonló érzettel és kémiai folyamatokkal jár, pszichés szempontból nem említhető egy lapon a partnerrel történő aktussal, még ha sok pozitív hatása van is. Részben erről is beszélt korábbi cikkünkben dr. Oláh Orsolya, akit a szexmentes élet szervezetre gyakorolt hatásáról kérdeztünk meg.

Az önkielégítés általi orgazmussal a testi igények és a feszültséglevezetés kerül előtérbe, így lelki, érzelmi oldaláról nézve az orgazmust - hiszen az testi-lelki folyamat eredménye - a nő hiányt szenved.

Abban az esetben, ha a nő párban nélkülözi az orgazmust, lelkileg természetesen töltődhet, de idővel - abszolút jogosan - hiányérzete támadhat, ami a kapcsolat rovására mehet, illetve lemarad az orgazmus által előidézett pozitív hatásokról is, ami nem csupán a maximális kielégültség érzése.

Az orgazmus pozitív hatásai

Az orgazmusnak lélekre és testre egyaránt pozitív hatásai vannak. Szex közben is, de legnagyobb mértékben az orgazmus hatására boldogsághormon, endorfin árad szét a testben, amely mintegy antidepresszánsként, stresszoldóként jókedvre deríti az embert, oldja a felgyülemlett feszültséget, ezen felül csodás hatással van a bőrre. Az orgazmusnak fejfájáscsillapító hatása is van, emellett antihisztaminként is remekül működik, mivel enyhítheti az allergiás tüneteket.

Mivel közben oxitocin szabadul fel a szervezetben, az orgazmus magának a párkapcsolatnak is jót tesz, ugyanis az oxitocin fokozza a kötődés érzését, így segítve, hogy a kapcsolat tartós legyen. Még egy ok, amiért egy párnak sem érdemes lemondani róla.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Három nagy hiba, amit sokan elkövetnek

Azok a párban élő nők, akiknek nem sikerül a csúcsra jutniuk szex közben, akkor követik el a legnagyobb hibát, ha színlelik azt. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Gyakorta hoznak olyan téves döntést is, hogy megelégednek a szeretkezés örömével, és nem küzdenek érte, hogy legyen orgazmusuk, mondván, úgysem sikerül, a témát boncolgatni pedig amúgy is kellemetlen, így az aktusok során automatikusan már csak a férfira koncentrálnak.

Egyfelől egy jó kapcsolatban nem szabad, hogy legyenek tabu témák, másfelől a nő részéről nagy hiba lemondani az orgazmusról, a férfinak pedig belemenni ebbe, hiszen egy kis odafigyeléssel javulhat a helyzet: a nő részéről saját testének megismerése és az intim torna, a férfi részéről a fokozott odafigyelés és a hosszabb előjáték, valamint új pózok kipróbálása is segíthet, bizonyos esetekben pedig egy szexuálpszichológus.

Utóbbi szakértő segítségét akkor is érdemes igénybe venni, ha valaki önkielégítés során sem képes eljutni az orgazmusig, mivel annak elérése testi-lelki folyamat egyaránt, így egy megbúvó lelki ok is jelentheti a gátat, amit a pszichológus feloldhat. Ha valaki nem kér segítséget, sajnos maga és kapcsolata alatt is vágja a fát.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük