18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ez történik a testeddel az orgazmus közben

Gondoltad volna?

Az orgazmus rendkívül összetett folyamat. Videónkból kiderül, hogy mennyire.

Az orgazmus a test egyik legnagyobb csodája, melynek anatómiai hátterével sokan nincsenek tisztában.

Ha szeretnéd tudni, mi zajlik a testedben, miközben eléred a csúcspontot, olvasd el cikkünket!

Orgazmus vs. orgazmus

Az orgazmus tulajdonképpen nem más, mint egyfajta görcsös összehúzódás szexuális izgalom közben, írja a híres Oxford értelmező szótár. Bár ebben is van igazság, korántsem lehet ennyire leegyszerűsíteni. Az orgazmus nagyon összetett folyamat, melyben négy különböző fő idegpálya is szerepet játszik: az altesti, a kismedencei, a szeméremtesti és a vagus idegek. Ezek magukban foglalják a méhet és a méhnyakat, a hüvelyt, a végbél érzékeny részét és nem utolsósorban a csiklót, és egytől egyig ugyanúgy részt vesznek a csikló izgatásával elért orgazmusban, ahogyan a hüvelyi vagy más néven g-ponti orgazmusban is.

Utóbbi azért fontos információ, mert a klitorisz izgatásával átélt orgazmus során egészen másféle impulzusok futnak végig az idegeken, mint a hüvelyi gyönyör során, annak ellenére, hogy anatómiájuk nagyjából megegyezik.

A csiklón nyolcezer idegvégződés bújik meg, melyek impulzusai közül nagyon sok a gerincvelőn fut végig, miközben az agyba jut, nem véletlen, hogy már egy finomabb simogatásra is érzékenyen reagál ez a terület. Ezzel szemben a g-ponti orgazmus - melyet sok kutató nem is ismer el - a nyomó és dörzsölő ingerekre reagál - mivel itt kevesebb az idegvégződés, így csak a durvább ingerléssel lehet kielégülésre bírni.

Fizikai tünetek

Az orgazmus során fizikai tünetek egész sorát produkálja az ember. Önkéntelen izomrángások és mozgások futhatnak végig a testeden, a pulzusszámod az egekbe szökhet, amit szapora légzés és a vérnyomás megemelkedése is kísér. Nem véletlen mindez, hiszen a szeretkezés felér bármelyik fárasztó sportággal, ahol szintén hasonló érzések keríthetnek hatalmukba. Sőt, egyes esetekben - a férfiak magömléséhez hasonlóan - a nők is ejakulálhatnak.

Ám az érezhető fizikai változások mellett a szervezeted úgynevezett neurohormonokat, pontosabban oxitocint is termel szex közben, mely az orgazmus pillanatában méhösszehúzódásokat okoz. Az oxitocin - vagy másik nevén szeretethormon - felelős azért, hogy orgazmus után boldognak és könnyűnek érezd magad, ugyanis segít a stressz feloldásában és a félelem leküzdésében is. Sőt, a hormon még a kétségeket is eloszlatja, és bizalmat kelt a másik fél iránt.

Orgazmus az agyban

Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói nem elégedtek meg azzal, hogy elméletben tisztázták a gyönyör tudományát, videót készítettek a női agyról, miközben orgazmust él át. Az fMRI-felvételeken alapuló rövidfilm 12 percet mutat be egy nő agyi aktivitásáról és oxigénfelvételéről önkielégítés közben. A videón jól kivehető a piros, sárga és fehér árnyalatainak váltakozása, ahogyan az 54 éves hölgy egyre közelebb kerül a csúcsponthoz.

Elsőként az agykéregnek azon részén látható aktivitás, ahol a szenzoros ingerek helyezkednek el. Ezt követi a két agyfélteke szélein végigfutó úgynevezett limbikus rész - ami az ösztönös reakciókért felelős -, majd a kisagy és a frontális agylebeny, ami pedig a mozgást koordinálja. Végül a sárga és fehér árnyalatai jól mutatják, ahogyan a hipotalamuszban végbemegy az orgazmus, és ugyanezek a színek jelzik az oxitocin felszabadulását is. A videó végén pedig az agyi aktivitás csökkenése, vagyis a szex utáni elégedett pillanatok is jól kivehetőek.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük