18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Megcsalja a párját, aki magához nyúl? Szexuálpszichológust kérdeztünk meg

Sokaknak okoz fejtörést, bűn-e, titkolnivaló-e az önkielégítés.

Bár az önkielégítés egy teljesen természetes emberi tevékenység, sokak számára okoz fejtörést, mi van abban az esetben, ha valaki párban van: megcsalásnak számít, ha az ember magához nyúl? Titkolnivaló ez a partner előtt? Lehet ezért haragudni?

Hogy a kérdésekre választ kapjunk, megkerestük Klettner Anikó szexuálpszichológust a témában.

Miért ébred lelkifurdalás az emberekben?

Senki sem szereti érezni, de sokakban felébred, ha önkielégít - ez a lelkiismeret-furdalás érzése. Miért jelentkezhet ez egy ilyen természetes tevékenység miatt?

- Ez a dolog a gyerekkorba nyúlik vissza, amikor is az ember, ugyanúgy, ahogy a kezét vagy a lábát, szexuálisan is felfedezi a saját testét. Ez sok szülőben zavart ébreszt, kellemetlenül érzik magukat, amit a gyerekek, mivel náluk még sokkal jobban működik az érzelmi rezonancia, megéreznek - mondja a szexuálpszichológus. Ilyenkor optimális esetben a szülő nem szidja le a gyereket azért, amit csinál, de sajnos olyan is előfordul, hogy még a kezére is csap. Ezt nem szabadna, a legjobb, ha csak annyit érttet meg az ember a gyerekkel, hogy ezt társaságban nem tesszük, csak egyedül. Felnőttkorba a rosszul reagált helyzetekből hozza át az ember az önkielégítés miatt érzett zavart. - folytatja.

- Felnőttként felmerülhetnek vallással kapcsolatos aggodalmak, illetve párkapcsolatban megszülethet az a téves gondolat, hogy az önkielégítés megcsalás, bűn, hogy ezzel rosszat tesz az ember a párjával szemben. Ez butaság, hisz ez egy természetes dolog. A nők esetében különösen jellemző, hogy úgy gondolnak arra, hogy ha párja magához nyúl, valahol tőle veszi el, amit neki is adhatna. A férfiaknál viszont a tevékenység párkapcsolat esetén is megmarad a legtöbb esetben, mint feszültségoldó tevékenység, és azért is, mert gyorsabb, kevésbé időigényes, és mert a partnerek nem biztos, hogy ugyanakkor kívánják a szexet - mondja Klettner Anikó.

- Az önkielégítés persze ugyanúgy jellemző a nőkre is, mint a férfiakra, csupán kevesebbet hallunk, beszélünk róla, noha az önkielégítés által ismeri meg magát a nő, tanulhatja meg az orgazmust, mi jó neki és mi nem, így amellett, hogy kellemes, hasznos is. A nőknél azért különösen fontos, hogy párjukkal közölni tudják, mi jó nekik, így jobb lesz a szex. A férfiak esetében pedig azért, mert egyedül gyakorolhatják azt is, hogyan késleltethetik a magömlésüket - mondja a szexuálpszichológus.

- Az önkielégítés tehát a párkapcsolatra nézve is hasznos, sőt, közös tevékenység is lehet. Ha együtt csinálja a pár, egyrészt nagyon erotikus élményben lehet részük, másrészt tanulhatnak a partnerüktől, hogyan szeretik a kényeztetést - folytatja.

Titkolnivaló az önkielégítés?

A jó párkapcsolatban teljes a nyitottság, nincsenek titkok sem tabu témák - szoktuk sokszor hallani. De mi a helyzet egy ilyen kényes témával?

- A kommunikáció folyamatos fejlesztése nagyon fontos egy kapcsolatban, és az, hogy az önkielégítés szóba kerül, még kommunikációs gyakorlatnak is megfelel: kendőzetlenül megszólalni, beszélni, vallani erről. Sokaknál azért is nehéz ez, mert nem mindenki nézi jó szemmel, ha párja magához nyúl, így aztán az önkielégítő fél tart a párja reakciójától. Ebből akár viták is kerekedhetnek, ám nagy hiba, ha az ember csak saját nézőpontját tartja szem előtt, azt nem, amit párja mond - mondja a szexuálpszichológus.

- Az ilyen beszélgetések alkalmával rendszerint elhangzik, hogy az önkielégítést végző fél nem párja ellen teszi, amit tesz, de a másik fél nem látja át az ő nézőpontját. Hasznos lehet az a kommunikációs gyakorlat, hogy a férfi és a nő leül egymással szemben, egyikül állást foglal egy percben, majd a másik félnek vissza kell mondania saját szavaival, hogy értette, amit a partnere mondott. Az ő visszajelzését a beszélő elfogadhatja, vagy helyesbítheti. Ezután ő újra elmondja, hogyan gondolkodik a témáról, és ezt addig kell ismételni, míg az első beszélő azt mondja, a visszajelzés helytálló volt. Ezután az először hallgató véleményt mond és az először beszélő mondja el, hogy értette a másik szavait. Ez azért hasznos gyakorlat, mert míg a beszélő beszél, addig az őt hallgató nem válaszát fogalmazgatja, hanem kénytelen rá figyelni, és viszont - mondja Klettner Anikó.

Mikor káros a kapcsolatra?

- Voltaképpen semmikor, hisz a fent említettek miatt kimondottan hasznos. Akkor azonban mégis azzá válik, ha az ember inkább önkielégíteni szeret, mint partnerével szexelni, ha egy idő után csak az egyedüli szexre korlátozódik a szexuális igénye. Gond lehet még a pornófüggőség is, ami férfiaknál és nőknél is jelentkezhet.

- Az ingerküszöb egyre feljebb kerül, intenzívebb vizuális és fizikai hatások kellenek, a szex elszemélytelenedik és az ember befelé fordul. Épp ez az, amiért pszichológusként azt szoktam tanácsolni a nőknek, vegyék ki a vibrátorból az elemet, azzal ugyanis nem tud versenyre kelni egy férfi - mondja Klettner Anikó.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük