18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mi történik a szervezettel szex nélkül? Megkérdeztük a nőgyógyászt

Rossz hatással van, vagy semmit sem jelent? Most kiderül.

Két kapcsolat közt, de tartós szinglilét során vagy éppen kapcsolatban is megesik, hogy egy nő hosszabb ideig szex nélkül éli az életét. Bár teljesen normális, hogy vannak ilyen periódusok az életben, sokakat aggaszt, nincs-e a testi örömök nélkülözése káros hatással a szervezetre.

A kérdés valahol jogosan is merül fel, hiszen a szex kedvező hatással van az egészségre, ám a sok rémisztgető mendemonda, mint az is, hogy előbb éri el a klimaxot az a nő, aki nem él szexuális életet, már van annyira komoly feltételezés, hogy szakértőnél kérdezzünk utána. Dr. Oláh Orsolya válaszolt.

Szexmentes élet és menopauza

Először is rákérdeztünk, igaz lehet-e, hogy előbb klimaxol az a nő, aki nem szexel. A doktornő megnyugtató választ adott:

- A menopauza időpontját ez a tényező a tudomány mai állása szerint nem befolyásolja. Ami viszont biztosan számít, az a genetika. A menopauza beállását illetően az anya és a lánya életkora között nem szokott nagy különbség lenni - mondta dr. Oláh Orsolya.

Testi-lelki hatások

Mondják, hogy az egészségre kedvező hatással van az aktív szexuális élet, de vajon hogyan hat pontosan?

- Több betegség gyakoriságát vizsgálták rendszeres szexuális életet élőknél, és ezen kórképek ritkábban fordultak elő. Ilyen volt például a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus. Persze nehéz eldönteni, hogy itt önmagában véve a szex a védő tényező, vagy más faktorok is közrejátszanak, mindenesetre ebbe az irányba mutatnak az eredmények. Emellett a rendszeres szex nőknél javítja a medencefenéki izomzat működését is, így közrejátszhat a vizeletinkontinencia vagy a kismedencei süllyedések későbbi elkerülésében - válaszolta a nőgyógyász.

A rendszeres szexuális élet nemcsak a testre, a lélekre is befolyással van. A szex nélkülözése lehet a lélekre kedvezőtlen hatással:

- A lélek szempontjából természetesen kedvezőtlen lehet a szexmentes élet. Mivel a szexualitás önbizalmat ad, az embernek jó irányba fordul az énképe, ha rendszeresen kívánatosnak tartják, szeretik, ölelik. Ennek hiányát egy felnőtt ember nehezen tudja teljes mértékben mással pótolni. Nem lehetetlen, de nehéz. Ez hosszú távon depresszióhoz, szorongáshoz, vagy más pszichés-pszichoszomatikus betegségekhez vezethet - mondja dr. Oláh Orsolya.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Szex kontra önkielégítés

Felmerül a kérdés, hogy aki nem szexel, viszont időnként önkielégít, kompenzálja-e a szex hiányát, vagy sem. A nőgyógyász szerint részben igen, részben nem:

- Az önkielégítés a semminél mindenféleképpen jobb, ha akár csak a feszültség levezetését nézzük. Emellett abban is segít, hogy ne nyomjuk el magunkban a szexualitást, a szexuális vágyainkat akkor se, ha például egyedülállóak vagyunk. De mivel egy érzelmekkel túlfűtött szexuális együttlét a stressz oldásán messze túlmutat, pszichés szempontból nem lehet egy lapon említeni a kettőt.
Érdekesség, hogy egy vizsgálat szerint a valódi szex csökkenti a szisztolés vérnyomást, míg az önkielégítés nem - mondja dr. Oláh Orsolya.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük