Pár fújás az orrba, és dúl a szerelem: erre való az oxitocinspray - És komolyan árulják

Elképesztő, hogy a tudomány már a szerelmet is hamisítja.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez most komoly? - tesszük fel a kérdést oly sokan, beleértve talán téged is. Piacra dobták a szerelemébresztő sprayt, kifejezetten házaspárok számára, megőrizendő a férj és a feleség közti érzelmeket. Igaz, gyűrű nélkül is hathat a csodatermék.

Tulajdonképpen nincs nagyon min meglepődni. Tucatjával készültek már kutatások azzal kapcsolatban, miben is áll a szerelem kémiája, és mindannyiszor kiderült, az oxitocinnak bizony nem kis szerepe van benne. Erről itt olvashatsz bővebben.

Idő kérdése volt, mikor pattan ki a fehér köpenyes fickók fejéből, hogy az a bizonyos oxitocin voltaképpen kívülről is érkezhet a szervezetbe, ezzel mesterségesen "előállítva", illetve pozitív irányba mozdítva az érzelmeket.

Már elérhető

A fura ötlet nem csak ötlet többé. Az oxitocint spray formájában forgalmazzák azoknak, akik szeretnék kapcsolatukat, illetve házasságukat jobbá tenni. Kezdetben párterapeuták alkalmazták a hozzájuk fordulókon, ma azonban már akárki megrendelheti online.

A sprayt több formában árulják a neten. Lehet olyat kapni, amelyiket orrba kell permetezni, és olyat is, amelyiket testre, illetve ruhára, különös tekintettel a nyak területére, lehetőség szerint kettő-négy óránként, de egyénenként változhat, kinek mennyire van szüksége a kívánt eredmény eléréséhez.

Létezik női, illetve férfiverzió is, kifejezetten a nemek egyéni hormonális igényeihez igazítva, az ár pedig, amiért bárki számára elérhető, átszámítva 21-42 ezer forint között mozog.

Először kutatásban alkalmazták

Az oxitocinspray ötlete akkor merült fel a kutatókban, mikor azt vizsgálták, mennyi köze van a hormonnak a kötődés, a szerelem kialakulásához, és hogyan hat a kapcsolatban élők egymás iránt táplált érzelmeire.

Az egyik ilyen kutatást a Zürichi Egyetem kutatói végezték 2012-ben, 47 pár részvételével, akik 20 és 50 év közöttiek voltak. A megfigyeltek azt a feladatot kapták, hogy próbáljanak újfent megvitatni egy kérdést, amiben sorozatosan nem értenek egyet, és nem tudnak dűlőre jutni. Miután megvolt a beszélgetés, és a párok persze ismét nem jutottak semmire, következett az oxitocinspray.

A résztvevők egy része oxitocinsprayt kapott az orrába, a másik része viszont placebót, vagyis hatóanyag nélküli sprayt, aminek a lényege, hogy aki kapja, nem tud a hatóanyag hiányáról. 45 perc múlva a pároknak újra le kellett ülni megvitatni a témát. Ekkor azok, akik oxitocint kaptak az orrukba, sokkal kedvesebben, nyitottabban, szeretetteljesebben álltak párjukhoz, mint előtte. A placebós pároknál ez nem volt tapasztalható, tehát az oxitocin volt a kulcs, hogy a párok érzelmei pozitív irányt vettek.

Aggályos?

Elmélyíti a kapcsolatot, erősíti a köteléket, növeli az önbizalmat - szól a szlogen a neten. Számtalan kérdés merül fel mégis a használatával kapcsolatban. Nem hazugság mindaz, amit az oxitocinspray előidéz? Tényleg jó az, ha egy pár, akik közt kialudni látszanak az érzelmek, illetve folyamatosak a viták, a spray hatására mégis együtt maradnak? Nem éppen az a szép a szerelemben, hogy a párok közt magától történik meg a varázslat, hogy valós érzelmeik tartják őket össze? Nem kellene egy lépést hátrálnia a tudománynak, és tiszteletben tartani, nem beletrappolni még a szerelembe is? Az oxitocinspray forgalomba helyezése rémisztő, és mondjuk ki, visszataszító is. Mégis, hová tart az emberiség?

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük