Kutatók megtalálták az életre szóló szerelem receptjét: ennyire egyszerű lenne?
Mindössze néhány dolgon múlik az örökre együtt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugye, milyen szívmelengető érzés olyan idős párokat látni, akik kézen fogva járnak, vagy egyszerűen csak 40 év után is ugyanazzal a szeretettel a szemükben tudnak egymásra nézni?

Ha ti is szeretnétek pároddal együtt megöregedni, és a sírig együtt maradni, elég mindössze néhány dolgot szem előtt tartanotok kutatók szerint.

A házasságot és párkapcsolatokat kutató ausztráliai intézmény, a Marriage and Relationship Educators Association konferenciáján kilenc különálló kutatás eredményeit összevetve született meg az a lista, ami szakértők szerint a hosszan tartó, boldog kapcsolat receptje lehet.

A hosszú kapcsolat receptje

Az életre szóló szerelem a kutatások eredményeit összevetve egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák.  Íme, az összetevők.

Tudni kell bocsánatot kérni

Egy életen át számtalan alkalommal előfordulhat olyan eset, amikor az egyik vagy másik fél hibázik, megbántja a másikat, akár akaratlanul is. Lényeges, hogy a hibázó fél el tudja ezt ismerni, tudjon bocsánatot kérni, partnere pedig képes legyen a megbocsátásra.

Tudni kell áldozatot hozni

Együtt élni valakivel egy életen át megkövetelhet némi áldozatot. Ahhoz, hogy a mindennapok gördülékenyen, konfliktusmentesen teljenek, mindkét félnek képesnek kell lenni erre. A másik fél, illetve a közös boldogság érdekében kell tudni mindezt megtenni, természetesen csak egészséges kereteken belül, alkalmazkodó céllal, hiszen áldozatot hozni nem egyenlő azzal, hogy az ember feláldozza önmagát.

Beszélgetés az érzésekről

A párkapcsolati kommunikáció lényeges eleme kell, hogy legyen az érzelmek, érzések folyamatos megvitatása. A párnak nem szabad elhallgatni ezeket egymás elől, legyenek pozitívak vagy negatívak, mindig ismerniük kell, hogy mi zajlik a másikban, hogy a kapcsolat jó irányba fejlődhessen.

Itt bukhat el a kapcsolat

Minden komolyra forduló párkapcsolat életében elérkezhet ez a pont, de sajnos végzetes is lehet. Kattints a részletekért!

További érdekességek

A kilenc kutatás egyébként szerteágazóan vizsgálta a párkapcsolatok működését, és a fentieken kívül más érdekes eredményeket is hozott. Íme, három ezek közül.

  • A kapcsolatban élők akkor elégedettek, ha úgy érzik, párjuk sokkal jobb átfogó véleménnyel van személyiségükről, mint ők maguk.
  • A párkapcsolatok legnagyobb próbatétele az, amikor a gyerekek kiröppennek a szülői fészekből. Minél boldogabbak a felek abban a pillanatban, amikor ez megtörténik, annál valószínűbb, hogy a későbbiekben együtt maradnak majd, még ha a gyerekek már nincsenek is otthon.
  • Azok az emberek, akik jó párkapcsolatban, illetve házasságban élnek, hátralévő életükben jobb egészségi állapotnak örvendhetnek, mint akiknek ez nem adatik meg. Ezen azonban nincs is mit csodálkozni, hiszen a pozitív gondolatok, a jó hangulat alapvetően támogatólag hatnak az egészségre.
Ezt is szeretjük