Alkalmazkodsz vagy alárendelődsz a szerelemben? Itt a határ a kapcsolati szakértő szerint

A dolog egyáltalán nem mindegy.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem mindegy, hogy feladod valaki miatt az álmaidat, vagy lemondasz bizonyos dolgokról közös célok érdekében. Vajon mi a különbség a bevállalás és feláldozás között? 

Három fontos szempont, hogy legyen saját jövőd is, ami a boldog párkapcsolat egyik titka.

Nézd meg jól a bakancslistáját!

A szerelem kezdetén persze minden a másikról szól, mintha megszűnne a világ többi része, és ez így van jól. Ám ezt az időszakot nem szabad összetéveszteni a kölcsönösségen alapuló, egyenrangú, igazi társviszonnyal, amivé egy kapcsolat ideális esetben kinőheti magát.

Ha ugyanis azt veszed észre, hogy úgy öltözöl, azt eszed, oda mész, sőt, lassanként csakis arra gondolsz, amit a párod elvár tőled, nos, bajban vagy.

Ezért már a kiválasztásnál érdemes odafigyelni arra, ő hogyan szeret(ne) élni, és mit tervez a jövőjével. Amennyiben a kezdetek kezdetén komoly különbségek körvonalazódnak, és ezek nehezen áthidalhatók, lassíts egy kicsit. Mondjuk: ő külföldre készül, és nem nagyon akar gyerekeket, te viszont itthon szeretnél maradni, és népes családra vágysz. Ki fogja meggyőzni a másikat? Kinek kell feladnia az elképzeléseit és ezzel egy kicsit magát is? 

Az életben soha nincs visszaút

Ne feledd el az sem, hogy egy párkapcsolat nem cél, inkább csupán lehetőség. Vagyis akkor állsz készen a páros boldogságra, ha az életed kerek társ nélkül is. Ha ugyanis egy pár kell ahhoz, hogy egésznek érezd magad, hajlandó lehetsz ennek a kiegészülésnek az árát is megfizetni. Belemész tehát olyan helyzetekbe, amelyek nem előre visznek, sokkal inkább blokkolják a saját fejlődésedet.

Miért teszel ilyet magaddal? Például, mert felnőttként is azt a biztonságot keresed, amit a gyerekkorodból hiányolsz. Nem szeretnél félni többet a magánytól, kiszolgáltatottságtól, ezért még az sem riaszt el, hogy a biztonság illúziójáért cserébe egy másik ember életét kell élned. Sajnos az, ami elmúlt, nem pótolható. Ami a gyerekkorodból hiányzik, örökre hiányozni fog. Felnőttként viszont már nincs is szükséged rá, hiszen magadban bízhatsz. Egy napon majd te is rájössz erre, és akkor biztosan fellázadsz az önként vállalt rabságod ellen.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Én mit is szeretnék?

Mindig a saját vágyaidat kövesd. Ez nem önzőség, az egyetlen praktikus lehetőség arra, hogy a számodra megfelelő partner megtalálhasson. Így lehetsz ugyanis önmagad, mindenféle álarc nélkül.

Persze a párkapcsolatok döntő többsége nem tökéletes. Ezért a vágyaid listáját mindig össze kell vetned azzal, amit a társadtól kapsz.

Ha beéred annyival, amit ő nyújtani tud neked, akkor önként mondasz le bizonyos dolgokról. Ez így akár egy működőképes, hosszú távra szóló párkapcsolat lehet. Amennyiben azonban nagyon sok minden hiányzik tőle, belőle, nézz szembe őszintén a helyzettel. Jobb, ha a céljaid továbbvezetnek egy másik ember mellé, akitől megkaphatod, amire vágysz.

Miért mennek tönkre a kapcsolatok?

Íme, a leggyakoribb okok, amik miatt zátonyra futnak a párkapcsolatok. Kattints!

Hidd el, alárendelődni mindig csak átmenetileg lehet, aztán nem győzöd majd dekódolni a boldogtalanságod - testi, lelki - jelzéseit. Az élet pedig alapvetően magányos műfaj, már olyan értelemben, hogy minden téged érintő, fontos döntés pillanatában egyedül kell lenned, akkor tudsz ugyanis jól dönteni. A társad feladata ilyenkor, hogy szurkoljon melled, és támogasson téged, bármit is teszel. Ha viszont nincsenek ilyen pillanatok, akkor nagy valószínűséggel nem társra találtál, csupán megoldást keresel valamire egy másik ember oldalán.

Ezt is szeretjük