Így húzd vissza a házasságod a lejtőről
5 mentőöv Féderer Ágnestől
Féderer Ágnes szakértő tippjei segíthetnek a házasság válságán.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés dolog rémületesebb annál, mint konstatálni, hogy azzal a férfival, akivel az ember az életét tervezte leélni, kezdenek tönkremenni a dolgok: ijesztő, fojtogató, szinte mintha egyszerre minden rideggé és idegenné válna. Kétségbeesés helyett azonban érdemes adni egy esélyt a házasságnak.

Kezdjünk onnan, hogy felméred az esélyeidet. Vajon te mit szeretnél, ő mire hajlandó? Nem minden kapcsolat megmenthető, és sajnos vannak olyanok is, amelyeket már nem érdemes erőltetni. Viszont ha közös a cél, lehet remény. Ezért azonban tenni is kell.

Csak nyugi!

Ne kapkodj, és ne erőltess semmit. Egy párkapcsolat általában hosszú idő alatt jut el szakítás közelébe, így a folyamatokat visszafordítani sem lehet néhány nap alatt.

Valójában előbb le kell zárnotok a közös életetek előző szakaszát, érdemes levonni a tanulságokat is, aztán lehet elkezdeni újraépíteni az alapokat. Ilyenkor ne akarj végleges döntéseket hozni. Az átmeneti célok, időleges vállalások sokkal szabadabbá és motiváltabbá tehetik mindkét felet.

Mi romlott el?

Ha nem derítitek ki, miért jutottatok válságba, azaz továbbra is szőnyeg alá söpritek mindazt, amivel nem szívesen néztek szembe, semmi nem változik majd. Bármilyen nehéz, ideje kitakarítanotok a házatok táján. 

A családállítás módszerének van például egy olyan technikája, amellyel ilyen esetekben azt mérjük fel, milyen félelmei és milyen vágyai, netán elvárásai vannak egyik és másik félnek. Nagyon tanulságos szembesülni azzal, hogy a párod szinte semmit nem értett meg belőled, te pedig figyelmen kívül hagytad mindaz, ami számára fontos lenne. Azt sem árt megnézni, hogy neked milyen képed van magadról, ugyanakkor milyennek lát téged a társad. Illetve: van-e különbség aközött, amilyennek őt tartod, és amilyen lenni szeretne.

Ne beszélj mellé!

Ez tehát nem a ködösítés és hallgatás időszaka. Ki kell mondani mindent, ami van, ami bánt, ami hiányzik. Nem tudom, persze, melyik lesz a nehezebb. Nagyon őszintén kitálalnod, vagy végighallgatni a párod mondandóját és szembesülni az ő igazával. Türelemmel, nyitottsággal, megértéssel tudod ezt a helyzetet túlélni.

A legfontosabb szabály az ilyen szembesítésnél, hogy ne a múlt sérelmeit soroljátok. Ebből mindenképpen veszekedés kerekedik. Ha ugyanis beleragadtok a saját álláspontotok védelmébe, feltárás helyett egyre bántóbb dolgokat vágtok majd egymás fejéhez. Azt kihangosítani, hogy mi van bennetek, kizárólag azzal a céllal érdemes, hogy a másik világosabban láthassa mikor mi csúszott félre. Ennek hozadéka pedig az lehet, hogy a jövőben mindketten egyértelműen és bátran kommunikáltok majd egymással.

Itt bukik el minden?

Az együtt élő párok esetében - következésképp a házasokéban is - állítólag a fürdőszoba a lakás kritikus pontja, ami konfliktusforrásként váláshoz vezethet. Kattints a részletekért!

Zárd le a múltat!

Ahhoz, hogy új fejezetet nyithassatok, előbb el kell engednetek a régivel kapcsolatos haragotokat. Ez a legfontosabb feltétele a folytatásnak. Vagy képesek vagytok 100%-osan, azaz feltételek nélkül megbocsátani egymásnak, vagy nem érdemes erőltetni a továbbiakat. Megbocsátás nélkül ugyanis nincs elfogadás, ami a bizalom alapköve.

Ha ez csak az egyikőtöknek sikerül, sajnos hosszú távon nincs tovább. Az első olyan alkalommal, amikor ismét feszültek lesztek, előrobbannak majd a korábbi sérelmek, és ha ezt netán fegyverként használod a párod ellen, akkor szinte biztosan győzni fogsz. A kapcsolatotoknak azonban ezzel vége is van.

Mutasd meg a jövődet!

Mindenekelőtt készíts egy olyan listát, amelyen azt sorolod fel, mit várnál el egy párkapcsolatban. Felírhatsz rá bármit, ami a szíved vágya. Aztán írd össze azt is, mi az, ami jó a házasságodban. Ha kész a két oszlop, hasonlítsd össze őket. Nagy valószínűséggel az derül majd ki, nem minden vágyad teljesülhet ezzel a partnerrel.

De vajon az a fontosabb, ami megvan? Vagy az, ami hiányzik? Erre a kérdésre érdemes válaszolnod magadnak. Végre világosan fogod látni, hol vannak a határaid. Mit tudsz bevállalni és miről nem vagy lépes lemondani. Minden ezen múlik: azok a keretek, amelyeket egy házasság kijelöl, tulajdonképpen a boldogság pillérei. Kivéve, ha korlátoknak érzed őket. És ugye tudod, hogy ez utóbbi mit jelent?

OLVASD EL EZT IS!

szemuveges lead
  • párkapcsolat
  • női tulajdonság

Mivel mennek a nők a férfiak agyára?

romantikus lead
  • romantikus
  • párkapcsolat

8 nővakító romantikus film

Ezt is szeretjük