5 egyszerű módszer, ami megnyugtatja a síró kisbabát

Nagyanyáink módszereivel könnyen elaltathatod a síró kicsit, és a te feszültséged is oldódik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kisbabával megesik, hogy látszólag ok nélkül sír - ki ritkábban, ki gyakrabban. Mindez persze a szülőt is frusztrálja, ami már önmagában sem jó, nem beszélve arról, hogy a negatív érzés akarva-akaratlan kivetül a kicsire, aki esetleg csak még jobban fog bömbölni.

Íme, néhány roppant egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer a csecsemő megnyugtatására.

Ringatás

A finom mozgás az anyaméhben töltött időkre emlékezteti a babát, és határozottan meggyorsítja az elalvást.

A terhesség alatt bizonyára tapasztaltad a baba éjszakai aktivitását, miközben te nyugalomban voltál, amikor pedig napközben tettél-vettél, úgy tűnt, ő alszik. Az ő számára semmi sem változott, ezért könnyebben alszik el, ha mozgatod.

Tapasztald ki, hogyan kell tartanod a babát ahhoz, hogy mindkettőtöknek kényelmes legyen, és tarts ki emellett. A feje nyugodhat a válladon vagy a könyököd hajlatában.

Vegyél fel egy szabályos, ringató ritmust - az egyszerű fel-alá járkálás is elegendő mozgás lehet a baba megnyugtatásához -, és ezt tartsd, amíg el nem alszik.

Első próbálkozáskor ez 20 percig is eltarthat, és a baba még nyűgösebbnek tűnhet, mielőtt elkezd megnyugodni. Te azonban légy kitartó, és próbálj bízni abban, hogy ez végül beválik. Segíthet, ha közben fél szemmel az órát figyeled, mert így látni fogod, hogy az óráknak tűnő sírás valójában csak percekig tart.

10 dolog a baba környezetében, ami bölcsőhalálhoz vezethet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Éneklés

Az éneklés - amellett, hogy téged is ellazít - megnyugtatja a babát, mivel ő még az anyaméhben töltött időből ismeri a hangodat, és a párodét is. A gyermekek hamarabb tanulják meg a dallamok felismerését, mint a beszédét, így a kicsi néhány nap múlva az éneket már az alvásidővel kezdi asszociálni.

Pisszegés

A babát ez a hang az anyaméhbe áramló vér zajára emlékezteti, ami nagyon megnyugtató lehet. Saját feszültségedet is oldhatja, amikor a hajnali órákban kétségbeesetten igyekszel elaltatni a babát. Néhány ss-ss-ss hang kiadásával rengeteg feszültségtől szabadulhatsz meg, a baba viszont csak a nyugalmat hallja ki belőle.

Ölelés

Mint minden baba, a tiéd is szereti, ha édesanyja felveszi és magához öleli. Ez meleg, meghitt érzést kelt benne, közben érzi az illatodat, és ha a fejét a bal karodra fekteted - a legtöbb anyukának ez a kedvenc pozíciója -, akkor a füle a szíved közelébe kerül, és még annak dobogását is hallhatja.

Ha nem jön a tej

Sok újdonsült anyukának nem indul meg azonnal a teje. Tudd meg, mit tehetsz ilyen esetben!

Paskolás

A baba popsijának könnyed, ritmikus paskolgatása is megnyugtató lehet, mivel az anyaméhben érzékelt szívdobogásra emlékezteti őt - feltételezve, hogy ott fejjel lefelé helyezkedett el, így a popsija a szíved közelében lehet.

Cikkünk Simone Cave - Dr. Caroline Fertleman  Babakrónika - Csecsemőgondozás hétről hétre című könyve segítségével készült.

Praktikus felosztásának köszönhetően a Babakrónika részletesen és megnyugtatóan körüljárja a csecsemő alapvető szükségleteit, amelyek kielégítése az újdonsült szülők számára olykor igazi kihívást jelent. Szerzői, Simone Cave egészségügyi szakújságíró és dr. Caroline Fertleman gyermekorvos felkészítenek bennünket mindazokra a változásokra, amelyekre az első, legnehezebb időszakban számíthatunk.

A gyermekünk fejlődésének egy-egy hetét leíró fejezetekből megtudhatjuk, hogy babánk mennyi ideig fog aludni vagy sírni, milyen gyakran kell etetnünk és várhatóan hány piszkos pelenkát kell lecserélnünk egy nap.

Ez a biztató hangvételű és praktikus kézikönyv minden alapvető tudnivalót tartalmaz, és minden esetben konkrét problémákra kínál megoldást.

"A Babakrónika egyszerre szól a tapasztalt barátnő és egy minden pillanatban mellettünk álló védőnő hangján, így segít át bennünket a szülői lét döntő fontosságú első hat hónapján."

Gombos Edina

Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára 1975 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük