Tényleg kell a légzésfigyelő, vagy pénzkidobás?
A szakértő válasza
A szakértő elárulja, érdemes-e költened a drága eszközre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azokban a családokban, ahol újszülött van, rögtön felmerül a kérdés, hogy szükség van-e légzésfigyelő készülékre, avagy nincs. Tény, hogy minden friss szülő réme, a bölcsőhalál - Sudden Infant Death Syndrome, rövidítve SIDS - megelőzhető ily módon.

Ugyanakkor az álriasztások sokszor feleslegesen keltenek pánikot, így megoszlanak a vélemények az eszközről. Dr. Gyarmati Andrea elmondja, ő mit gondol.

Kedves Andrea!

Ön szerint veszélyes egy kisbabát légzésfigyelő nélkül altatni? Kislányom háromhetes - Lilla a neve -, meseszép és egészséges! A riasztó már háromszor is szólt, szerencsére tévesen. Ön szerint mi a teendő? A férjem szerint mi is felnőttünk e nélkül a kütyü nélkül. Csak ijesztgetjük magunkat.

Emese

Kedves Emese!

Azt szoktam mondani, a születés a legjobb üzlet. Az ember természetesen mindent meg akar adni a gyerekének már az első pillanattól kezdve, és védené, óvná amitől csak lehet. A legjobbat szeretnénk, és ez rendben is van. Megveszünk mindent, amiről azt mondják, szükséges és segít. A legjobb kiságyat, a legjobb babakocsit, sok felesleges holmit a baba mindennapi ellátásához és persze a légzésfigyelőt is. Nézzük, miért is lehet erre szükség!

Mi állhat a hátterében?

A statisztika szerint az egy hónapos és egyéves kor között bekövetkező halálesetek általában 40-50%-áért ez a kórkép a felelős. Egy hónapos kor alatt ritka, kettő-négy hónapos korban tetőzik, és az esetek 95%-a hat hónaposnál fiatalabb korban következik be. Mindez persze nem mond semmit az egyes gyerekről - megintcsak ki fogom vívni kollégáim rosszallását a következő mondattal: az egyes gyereknél vagy 100%-os egy betegség, vagy 0%-os.

Éretlenség, amit nem lehet kimutatni

Nagy kutatási anyagok foglalkoznak az ok kiderítésével, és remélem, hogy előbb-utóbb meg is fogják találni. Nem részletezném itt a feltételezéseket, inkább leírom, én hogyan képzelem az egészet. Ez szerintem egy olyan éretlensége, mondhatni betegsége a kisbabának, amit a mai vizsgálómódszereinkkel még nem tudunk detektálni, kimutatni. A kutatások is azt látszanak megerősíteni, hogy azok a babák vannak nagyobb veszélyben ennek a rémségnek a szempontjából, akiknél légzészavarok észlelhetők.

Apnoe

Apnoe - mondjuk orvosi nyelven a légzéskimaradásra. Ezt volna hivatott jelezni az ön által is emlegetett kütyü, a légzésfigyelő készülék. Ha csökken az oxigénszint, és megemelkedik a szén-dioxid-szint, az inger a légzőközpontnak egy légvételre. Ezekben a pici babákban, akiket ebben a betegségben végül is elveszítünk, a légzőközpont érzékenysége a szén-dioxid-szint emelkedésére nem megfelelő. Ez elmélet szerint - és ezt látszik igazolni az a megfigyelés is, hogy az esetek döntő többsége alvás közben fordul elő - valami regulációs zavar van, úgy is mondhatnám, a baba szervezete nem észleli megfelelően az oxigén csökkenését és a szén-dioxid felszaporodását.

Egyéb problémák

Van itt még sok minden más egyéb is. A hőszabályozás zavara, a szívműködés szabályozásának esetleges fennakadásai, az alvás közbeni testhelyzet. Bizonyos csecsemők az úgynevezett rizikócsoportokba tartoznak: azok, akiknek a családjában fordult már elő ilyen eset, a koraszülöttek, azok a pici babák, akik mellett dohányoznak, akiknek az édesanyja az drogozott, esetleg akik ikerterhességből születtek. Érdemes még megemlíteni, hogy a túlságosan gyakori szülések - azt persze nem tudom, mi minősül túl gyakorinak - esetleg szintén veszélyt hordoznak magukban.

Így mérd meg a gyerek lázát!

A kisgyerekek nem egyszerű bánni, hiszen még nem tudják elmondani, mi bajuk van. Ha például lázas és rúgkapál, akkor így mérd meg a lázát!

Szükség van rá?

Kedves Emese! Igaza is van a férjének, meg nem is. Valóban, Önök az én generációm gyerekei még e nélkül nőttek fel, és úgy tűnik, felnőttek. De az, hogy nem volt, most van, mégsem használjuk, kicsit olyan, mintha azt írnám, engem a mobiléra előtt is elértek a betegek, tudtam dolgozni, akkor tehát felesleges a mobil használata. A világ fejlődik. Hogy jó irányba fejlődik-e, arról lehetne beszélgetni, de ha már ott van a készülék, én biztosan nem kapcsolnám ki. Mindössze néhány hónapról van szó, hiszen, ha a baba ül, felkapaszkodik, akkor már nem érdemes használni. Meg kellene nézetni, a beállítást kicsit kevésbé érzékenyre venni, talán úgy hasznos is, de nem is riogat. Kedves Emese és Apuka! Nagyon sok boldogságot kívánok Lillával.

Ha kíváncsi vagy a teljes válaszra, amely a megelőzési módokat is ismerteti, vagy további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints ide!

Neked mi az álláspontod a légzésfigyelővel kapcsolatban?

Ezt is szeretjük