Antioxidáns, rákellenes, és segíti az emésztést: a paradicsom 5 áldásos tulajdonsága

A lédús paradicsom valóságos gyógyszer.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A paradicsomszezon kellős közepén vétek elsétálni a piac mellett, és nem betérni paradicsomért, hiszen ez a csodás piros termés nemcsak finom, de kész orvosság is a szervezetnek - nem hiába alkalmazták az aztékok gyógyszerként.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdemes fogyasztani, persze nem elfeledve a parlagfű-keresztallergia lehetőségét, gyerekek esetében pedig betartva az első kóstoltatás megfelelő időpontját, vagyis a tíz hónapos kort.

Miért jó a paradicsom?

A paradicsom igazi tápanyagbomba, csupa-csupa vitamin: B1-, B2-, A- és C-vitamin is van benne, emellett ásványi anyagok, karotin és kálium.

A paradicsom mindemellett védi a szívet, a szemet, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, vértisztító, emésztéssegítő, rákellenes és antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, a héjában lévő likopin - egyfajta karotinoid - pedig erősíti a sejtmembránokat.

Hogyan add a kicsinek?

Első kóstoltatáskor mindenképpen pici mennyiségben, héjától megfosztva add. Később, hogy a gyerek szívesen megegye, készíts kreatív szendvicseket, de csinálhatsz belőle finom salátát vagy akár főtt ételeket is, mint a paradicsomos gnocchi, a paradicsomleves vagy a paradicsomos húsgombóc, a zöldség ugyanis megfőzve sem veszíti el tápanyagtartalmát, sőt, a benne lévő jótékony likopin úgy még nagyobb mennyiségben fel tud szabadulni a növényi rostokból.

Hogyan ne tedd a tányérra?

A paradicsomnak egyféle fogyasztása nem jó döntés, mégpedig, ha megsózzátok. Képgalériánkból kiderül, miért, és tovább tájékozódhatsz a túlzott sóbeviteli forrásokról.

12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük