Tökéletes ebéd edzésnapra: 8 tápláló ételötlet kuszkuszból

Edzések előtt érdemes feltölteni az energiaraktárakat, és erre gyors megoldásként szolgálhatnak a kuszkuszból készült fogások.

Kuszkuszételek edzés előtt

A kuszkusz egy tésztaféle, így sokan fogyókúra alatt inkább étrendjükből kiiktatni, semmint beépíteni szeretnék. Pedig a szénhidrátban gazdag darát kifejezetten javasolt fogyasztani az edzésnapokon.

A kuszkusz a közepesen magas glikémiás indexű ételek közé tartozik, GI-je 60-65 között mozog. A durumbúzából készült, sokoldalúan felhasználható alapanyag szénhidráttartalma lassabban szívódik fel, mint a fehér rizsé, nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintet sem.

Ételek kuszkusszal

A hatékony edzések elengedhetetlen eleme az energiaraktárak feltöltése. A szénhidrát pedig a sejtek üzemanyaga, belőlük képződik a glükóz, és az olyan ételek, amik nem emelik meg gyorsan a vér glükózszintjét, azok hosszabb ideig tartják egyensúlyban, növelve ezzel a testmozgás hatékonyságát. A kuszkusz emellett bővelkedik az izmokat tápláló fehérjében is, és emésztést támogató rostokban, emellett igazi szelénforrás, ami bizonyítottan csökkenti a szervezet oxidatívstressz-szintjét, javítja az anyagcserét. Gyorsan elkészül, 1:2 arányban kell felönteni forrásban lévő vízzel, majd 10-15 percig letakarva állni hagyni. Ráadásul egy adag, 80 gramm belőle, nem tartalmaz kimagaslóan sok kilokalóriát sem, 142 kcal van benne. Teli gyomorral természetesen nem ajánlatos belefogni az edzésbe, lehetőleg 3-4 órával előtte fogyaszd el a kuszkusszal készült ételeket - tökéletes választás ebéd gyanánt azok számára, akik jellemzően munka végeztével iktatnak be edzést.

A kuszkusz levesbetétként is felhasználható, amitől tartalmasabb, laktatóbb lesz a fogás. A különleges ízvilágú paradicsomos zöldséglevesbe nagyon passzol, fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet.
A kuszkusz nemcsak melegen, hanem hidegen is fogyasztható, akár saláta-alapanyagként is bátran felhasználható. A fehérjékben, rostokban gazdag paradicsomos, mozzarellás kuszkuszsaláta garantáltan hosszan tartó teltségérzetet okoz, és növeli az edzések hatékonyságát is.
Változatosan ízesíthető a durumbúzából készült dara, érdemes kipróbálni egytálételként vagy köret gyanánt a citromos petrezselymes kuszkuszt. A citrom üde frissességet ad az ételnek, petrezselyemmel kombinálva pedig felgyorsítja a zsírégetési folyamatokat.
Az észak-afrikai tésztafélét Marokkóban is előszeretettel fogyasztják főleg sült zöldségek mellé. A marokkói kuszkusz a fűszeres-keleties ízeket preferálók nagy kedvence, gyorsan, egyszerűen elkészül, és isteni finom.
A kuszkusz, akárcsak a rizs esetében, töltelékként is alkalmazható, és nem kell ahhoz konyhatündérnek lenni, hogy elkészüljön a tápláló kuszkusszal töltött paprika, amiből akár kettőt is bátran elfogyaszthatsz.
Akár sült tököt is megtölthetsz fűszeres, zöldséges kuszkusszal. Szintén pofonegyszerű elkészíteni, csak néhány alapanyag szükséges hozzá, cserébe nem mindennapi fogást varázsolhatsz az asztalra ebéd gyanánt, ami ráadásul sokáig laktat, rostokkal és E-vitaminnal lát el.
A csirke az egyik legjobb fehérjeforrás, kiegészítve lassan felszívó szénhidrátot tartalmazó kuszkusszal igazi energiabomba ebéd készíthető. A marokkói paradicsomos csirke nagyjából egy óra alatt készre fő, és elfogyasztásával feltöltöd az energiaraktárakat.
Fotó: Ács Bori / Sóbors
Némileg testesebb fogás, de intenzív edzések előtt pár órával beiktatható a sült csirkecomb aszalt gyümölcsös kuszkusszal, esetleg érdemes levenni róla a zsíros csirkebőrt, és anélkül elfogyasztani, mert az megülheti a gyomrot. Kirobbanó formában leszel tőle az edzés alatt.

(Cikken belüli képek forrása: Ács Bori/SóBors, Getty Images Hungary, borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük