Fogyókúrás kamra és hűtő: ezek legyenek benne, hogy segítsd a zsírvesztést

Elmondjuk pontosan, mi teszi őket fogyókúrabaráttá.

Fogyókúrabarát ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sikeres fogyás titka a helyes táplálkozásban és az ezzel járó életmódváltásban rejlik, ha viszont nem vagy hajlandó változtatni, akkor a bomba forma csak álom marad.

A teljes körű életmódváltás viszont lemondásokkal is jár, hiszen az étvágynövelő hatású ételeket - gyors felszívódású szénhidrátokat, mint a cukor és a fehér liszt - kerülni kell. Ráadásul a kalóriákkal is muszáj vigyáznod, hiszen csak akkor indul be a zsírleadás, ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit a táplálkozásod biztosít. Éppen ezért a kalóriadús - általában zsíros - ételek is könnyen válnak tiltólistássá.

Fogyókúrabarát ételek

Noha semmilyen étel nem képes arra, hogy fogyást okozzon, léteznek olyan táplálékok, melyek a kalóriadeficit tartása mellett segítenek a céljaid elérésében. Ezek általában hosszan biztosítják a jóllakottságot, vagy sok értékes tápanyagot tartalmaznak, melyek a diéta során az egészséged megőrzéséhez szükségesek. Ezeket az ételeket érdemes rendszeresen enni a fogyókúra során!

A natúr vagy szójajoghurtban található probiotikus baktériumok jó hatással vannak a belekre. Az egészséges bélrendszer segít megelőzni a leptinrezisztenciát, ami az állandó éhség és az elhízás egyik fő okozója.
Fotó: jenifoto / Getty Images Hungary
A tojásfehérje A-, E-, D-vitaminban gazdag, így csökkenti akár tartósan is az étvágyat.
Ugyan a magvak magas zsírtartalommal rendelkeznek, a legegészségesebb növényi zsírok bőséges forrásai, így aki nem allergiás rájuk, annak érdemes mértékletesen beiktatni a fogyókúrás étrendbe.
A csilipaprika hasznos a diétázók számára, ugyanis tartalmazza a kapszaicin nevű anyagot, mely szerepet vállal az étvágy csökkentésében, sőt, a zsírégetést is fokozhatja kisebb mértékben.
A keresztesvirágú zöldségek - brokkoli, karfiol, fejes káposzta, kelbimbó - tartalmazzák a legtöbb fehérjét az összes zöldség közül. Mivel rosttartalmuk is magas, a leglaktatóbb zöldségek közé tartoznak.
Az avokádót igazi szupertápláléknak tartják, hiszen a gyümölcsök közt kiemelkedő rosttartalommal rendelkezik, és az egészséges zsírokban és zsírban oldódó vitaminokban is gazdag. Ez bőségesen kárpótol viszonylag magas kalóriatartalmáért.
Egy arizonai tanulmányban kimutatták, hogy az almaecet csökkenti az étvágyat, és képes mérsékelni a szénhidrátok vércukorszint-ingadozást okozó hatását.
A quinoa rost- és fehérjetartalomban is felülmúlja jócskán a fehér rizst. Nem tartalmaz glutént, alacsony a glikémiás indexe, ezért a vércukorszintet sem emeli meg hirtelen, így nem is fog utána gyorsan rád törni újra a farkaséhség.
Fotó: Fudio / Getty Images Hungary
A zsíros halak húsa kiemelkedően egészséges. A lazac, a makréla és a tonhal is bővelkedik fehérjében, valamint omega-3 zsírsavakban, melyek szívvédő hatásúak, de a súlycsökkenésben is segítenek azáltal, hogy laktatóbbá teszik az ételeket.

Képek: Getty Images Hungary, Pixabay

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük