6 vitamin, ami hozzájárul a zsírmáj kezeléséhez: még a szerv gyulladásait is visszafordíthatják
Ezek a vitaminok védik a májat a zsírosodástól, és a már meglévő gyulladásokat is visszafordíthatják.
A zsírmájbetegséget, ami májzsugorodáshoz vezethet, a felesleges zsír felhalmozódása okozza a májban. Különféle kiváltó tényezői ismertek, beleértve az elhízást, a helytelen táplálkozást és az alkoholfogyasztást.
Ugyan nincs egyetlen vitamin, amely teljesen gyógyíthatná a zsírmájbetegséget, Marlon Mcleod egészségügyi tanácsadó szerint számos fajta szerepet játszik a máj egészségének támogatásában, és segíthet megelőzni vagy enyhíteni az állapotot. Ebben az átfogó útmutatóban feltárjuk azokat a vitaminokat, amelyek segíthetnek a zsírmájbetegség kezelésében és megelőzésében.
Vitaminok a zsírmáj ellen
A zsírmájbetegségnek két típusa ismert, a nem alkoholos, és az alkoholos fajta. Előbbi az elhízással, a kettes cukorbetegség előszobájaként emlegetett inzulinrezisztenciával és a metabolikus szindrómával függ össze, utóbbit pedig a túlzott alkoholfogyasztás okozza. Kezeletlenül mindkettő májfibrózishoz, cirrózishoz és egyéb májelégtelenséghez vezethet. Az életmód megváltoztatása, tehát az étrendi változtatások, a rendszeres testmozgás és a megfelelő vitaminpótlás, támogatja a máj természetes regenerálódását.
E-vitamin
Az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns, amely döntő szerepet játszik a májsejtek oxidatív stresszel és a szabad gyökökkel szembeni védelmében. Számos tanulmány utal arra, hogy az E-vitamin segíthet csökkenteni a zsírt és a gyulladást diagnosztizált betegség esetén is. Fokozhatja a májenzimek szintjét is, ami egyúttal a májfunkciók javulását is okozza.
D-vitamin
A D-vitamin a csontok egészségében és az immunrendszerben betöltött szerepéről ismert, de az újabb kutatások azt sugallják, hogy a máj egészségére is jótékony hatással lehet. A D-vitamin-hiány gyakori a zsírmájbetegségben szenvedők körében, pótlása javíthatja a májműködést és csökkentheti a gyulladást. Azonban további kutatásokra van szükség a D-vitamin és a zsíros májbetegség közötti kapcsolatot megértéséhez.
C-vitamin
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, egy antioxidáns, amely védi a májat az oxidatív stressztől. Csökkentheti a májgyulladást és javíthatja a májenzimek szintjét is. Bár a C-vitamin önmagában nem gyógyítja meg a májbetegséget, értékes kiegészítője lehet a májegészséges étrendnek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
B-vitaminok
A B- vitaminok, köztük a B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoxin), B9 (folát) és B12 (kobalamin), nélkülözhetetlenek a különböző májfunkciókhoz, beleértve az energia-anyagcserét, a méregtelenítést és a májenzimek termelődését. Ezeknek a vitaminoknak a kiegyensúlyozott bevitele kulcsfontosságú a máj általános egészségéhez. A B5-vitamin (pantoténsav) pedig részt vesz a zsírsav-anyagcserében, és elősegítheti a zsírok lebontását a májban. Bár a B5-vitamin önmagában nem gyógyítja meg a zsíros májbetegséget, támogatja a létfontosságú szerv működését.
A-vitamin
Az A-vitamin nélkülözhetetlen a normál májműködéshez, hiánya pedig májkárosodáshoz vezethet. Az A-vitamin túlzott bevitele azonban káros lehet a májra is, ezért elengedhetetlen a kiegyensúlyozott szint fenntartása. Az A-vitamint tartalmazó élelmiszerekben, például sárgarépában, édesburgonyában és spenótban gazdag étrend támogathatja a máj egészségét.
K-vitamin
A K-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő véralvadáshoz, és a máj egészségében is szerepet játszik azáltal, hogy segíti a véralvadást és a gyulladást csökkentő fehérjék termelődését. A K-vitamin megfelelő szintjének fenntartása fontos a májbetegségben szenvedők számára.
Míg általában a kiegyensúlyozott étrenddel biztosítható a megfelelő vitaminellátás, egyes zsírmájbetegségben szenvedők számára hasznosak lehetnek a vitaminkiegészítők. Mielőtt az érintettek bármilyen kiegészítő kezelést elkezdenének, konzultáljanak a kezelőorvosukkal, mivel bizonyos vitaminok túlzott bevitele már károsan hathat.
Olvass tovább: 8 szuper étel, ami segíti a zsírmáj gyógyulását
Ezeket az élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendbe, ha valakinél zsírmájat diagnosztizáltak.
8 szuper étel, ami segíti a zsírmáj gyógyulását: a túlsúllyal és hormonális problémákkal küzdőknek különösen ajánlott
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- egészség
- gyógyítás