8 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

Az optimális tápérték és íz érdekében egyes zöldségeket jobb főzve fogyasztani.

Zöldségek főzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon a nyers vagy a főtt zöldség egészségesebb? Ez a kérdés gyakori vita a zöldségrajongók körében: sokak szerint a válasz egyértelmű, a nyers zöldség egyértelműen egészségesebb. Ez azonban nem minden esetben igaz.

Amy Keating, a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet dietetikusa szerint ez a fajta megközelítés időnként nem helytálló, mivel rengeteg tápanyag le van kötve a zöldségek sejtfalaiban, melyek csak hő hatására képesek megtörni, a tápanyagok pedig felszívódni a szervezetben.

Főzve és sütve egészséges zöldségek

Bár legtöbbjük nyersen is magas vitamintartalommal bír, érdemes őket minél gyakrabban fogyasztani főzve vagy sütve, hiszen értékes tápanyagtartalmuk így hasznosul legjobban a szervezetben.

A karotinoidok nemcsak a répa narancssárga színét adják, de csökkentik a rák kockázatát is. Megfőzve a karotinoidok molekulakoncentrációja 14%-kal emelkedik a Journal of Agricultural Food Chemistry tanulmánya szerint. Ellenben Keating szerint a serpenyőben sütés 13%-kal csökkenti a karotinoidok arányát.
Fotó: tataks / Getty Images Hungary
Az International Journal of Food Science & Technology tanulmánya szerint főzés során a spárga több mint 16%-kal megnövelheti a rák megelőzésében hasznos antioxidánsok arányát. A hő hatására ráadásul kétfajta fenolsavszint is megduplázódik, mely szintén segíti a rák elleni küzdelmet.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary
A spenót tele van értékes tápanyagokkal, a benne található oxálsav viszont gátolja a vas és a kalcium felszívódását. Kivéve magas hőmérsékleten, akkor ugyanis javarészt lebomlik. Egyes tanulmányok szerint a kifőzött, majd hideg vízbe mártott spenót oxáltartalma mintegy 40%-kal csökken.
Fotó: Lecic / Getty Images Hungary
A paradicsomnak is előnyére válik a főzés, magas hőmérsékleten ugyanis jóval több likopin képes felszívódni belőle, mely a szívbetegségek és daganatos megbetegedések elleni hasznos. Bár a főzéssel csökken a paradicsom C-vitamin-tartalma, az antioxidánsok ereje növekszik.
Fotó: moodboard / Getty Images Hungary
Az amerikai Agricultural Research Service adatai szerint egy csésze főtt gomba mintegy kétszer annyi káliumot, szívműködést segítő niacint, cinket és magnéziumot tartalmaz, mint ugyanennyi nyers adag. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a nyers gomba még nehezebben emészhető, mint a főtt.
Fotó: budgetstockphoto / Getty Images Hungary
A cékla egy betanin nevű antioxidáns vegyületet tartalmaz, amely ugyancsak jobban hasznosul a szervezetben a kutatások szerint főzve és sütve, mint nyersen. Fokhagymával sütve akár isteni köret is lehet belőle.
Fotó: dianazh / Getty Images Hungary
Noha a paprika magas C-vitamin-tartalmát csak nyersen lehet kihasználni, néha sütve is érdemes fogyasztani, ugyanis így a legmagasabb antioxidáns hatású karotenoid- és ferulasav-tartalma.
Fotó: Donhype / Getty Images Hungary
A kelkáposzta a jód felszívódását gátló goitrogén anyagai miatt a pajzsmirigybetegek számára nem ajánlott: ez a hatás alapos főzést követően csökken.
Fotó: Denira777 / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük