Ettől lesz fehérjedús a zabkása: 8 laktató, mégis zsírfaló hozzávaló

Így lehet fehérjedússá és igazán táplálóvá tenni a zabkását.

Zabkásafeltétek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fehérje a szervezet egyik legfontosabb építőköve. Elengedhetetlen az izomzat fenntartásához, a sejtek regenerációjához és az anyagcsere megfelelő működéséhez. A fehérjében gazdag ételek fogyasztása hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz, valamint elősegíti a testsúly szabályozását is, mivel ezen makrotápanyag emésztése több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké.

Zabkásafeltétek

Az ajánlások szerint egy átlagos felnőtt számára napi 0,8-1 gramm fehérje ajánlott testsúly-kilogrammonként, ami körülbelül 50-70 grammot jelent naponta. A zabkása kiváló alap egy egészséges reggelihez, de sokan nem is gondolnák, hogy néhány egyszerű feltéttel jelentősen növelhető a fehérjetartalma - korábbi cikkünkből azt is megtudhatod, hogyan lesz hizlaló a zabkása.

Íme tíz olyan hozzávaló, amelyektől a zabkása nemcsak táplálóbb, de fehérjedúsabb is lesz, miközben hozzájárulhat a zsírvesztéshez és az anyagcsere fokozásához.

A mogyoróvaj nemcsak ízletes, hanem gazdag fehérjeforrás is, 100 grammjában körülbelül 25 gramm fehérje található. Emellett tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például E-vitaminnal, magnéziummal és foláttal. A mogyoróvaj segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, és támogatja a vércukorszint stabilizálását.
Fotó: Natalia Gdovskaia / Getty Images Hungary
A krémes görög joghurt kiválóan illik a zabkásához, és fehérjével is bőségesen ellátja a szervezetet. 100 gramm görög joghurt körülbelül 10 gramm fehérjét tartalmaz, emellett probiotikumokat is biztosít, amelyek jótékonyan hatnak az emésztőrendszerre.
A dió szintén remek választás a zabkásához. 100 gramm dió körülbelül 15 gramm fehérjét tartalmaz, és gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészséghez. A dió antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védik a sejteket a káros hatásoktól, és támogatják az agy működését.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary
A kendermag az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, 100 grammjában körülbelül 32 gramm fehérje található. Emellett gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, amelyek segítenek a gyulladások csökkentésében, és támogatják a szív egészségét.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary
Bár a chiamag kis mennyiségben kerül a zabkásába, mégis jelentős fehérje- és rosttartalommal bír. 100 gramm chiamagban körülbelül 17 gramm fehérje található, emellett kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak és az antioxidánsoknak.
Fotó: Huizeng Hu / Getty Images Hungary
A lenmag szintén gazdag fehérjében és rostban, 100 grammja 18 gramm fehérjét tartalmaz. Emellett magas lignántartalma segíti a hormonháztartás szabályozását, és antioxidáns hatása védi a sejteket a károsodástól.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary
A tökmag nemcsak kiváló ízesítő, hanem 100 grammja 19 gramm fehérjét is tartalmaz. Gazdag magnéziumban, ami fontos szerepet játszik az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében.
A kókuszreszelék ízletes és tápanyagokban gazdag kiegészítője lehet a zabkásának, 100 grammja körülbelül 6 gramm fehérjét tartalmaz. Gazdag rostban és egészséges zsírokban, amelyek segítenek fenntartani a teltségérzetet, és stabilizálják a vércukorszintet. Emellett antioxidánsokban is bővelkedik, támogatva a szív- és érrendszer egészségét.
Fotó: Liudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Tele van fehérjével és rostokkal, sokáig laktat, és pár perc alatt kész: 8 reggeli turmix zabpehelyből

Zabpehelyből akár ízletes, energizáló és laktató turmixokat is készíthetsz, amikkel jól indul a nap.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük