A vaj vagy a margarin egészségesebb? Nem mindig gondolták úgy, mint most
Mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek.

vaj margarin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vajjal és a margarinnal kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy melyik az egészségesebb. Az interneten időről időre felröppen a probléma, és mindkét termék mellett sorakoznak pro és kontra érvek.

A laikus vásárlónak és fogyasztónak nem könnyű eldöntenie, hogy mit vegyen és egyen, ha egészségtudatosan szeretne táplálkozni. A dietetikusok szerint sincs egyértelmű válasz, mert előnye és hátránya mindkettőnek van. Így mindenki a saját adottságai, egészségi állapota vagy preferenciája alapján döntheti el, hogy melyik áru kerüljön a kosarába.

Vaj vagy margarin?

A vaj állati eredetű zsiradék, tejből és tejszínből készül. A margarinok nagy része növényi eredetű olajokból, zsírokból és vízből készül. Ez az olaj lehet len-, napraforgó-, repce- vagy pálmaolaj. Mindkét terméket az egészségre gyakorolt káros élettani hatása miatt szokták elítélni. A vaj esetében a magas koleszterinszintet, a margarinnál a hidrogénezés miatti transzzsírsavak nagy mennyiségét szokták okolni. A vaj ízesebb, a margarin viszont kenhetőbb állagú.

vaj
Fotó: Getty Images Hungary

A margarin elleni legfőbb érv

Régebben a margarint hidrogénezett növényi olajból állították elő, mely magas transzzsírtartalmat eredményezett a terméknél. Mivel a margarinnak is előnyére változott az előállítási technológiája, a káros zsírsavtartalom csökkent.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jó minőségű margarinokban ma már nincs hidrogénezett növényi olaj, így a transzzsírtartalmuk is a megengedett szint alá csökkent, melyet a csomagoláson lehet ellenőrizni. A margarinban többszörösen telítetlen zsírsavak vannak, melyek csökkentik a koleszterinszintet. Íz szempontjából arany középút a margarinból olyat választani, mely állati zsírokat és természetes növényi olajokat egyaránt tartalmaz.

Ezért ítélték el a vajat 

A vaj ellen felhozott legfőbb érv, hogy emeli a vér koleszterinszintjét, mivel nagyobb részt telített zsírokat tartalmaz, de ezáltal nagyobb energiatartalommal is bír. Állati eredeténél fogva koleszterint tartalmaz, ám annak mennyisége nem kockázatos az egészséges szervezet számára.

vaj
Fotó: Getty Images Hungary

Emellett a koleszterinnek szerepe van a sejtfal építésében. A tejfehérje- és laktózérzékenyek a vajat nem fogyaszthatják. A jó minőségű vaj könnyen felszívódó, természetes vitaminforrás, mely gazdag antioxidánsban - ez elsősorban a nyers, pasztörizálatlan vajra igaz.

Szelektálni kell, melyik mire alkalmas

A vaj beltartalma aromásabb, íze teltebb és töményebb. A változatos étrendhez hozzátartozik a finom és krémes vaj, mértékletesen használva. A mindennapos főzéshez vagy sütéshez testhezállóbb és jobb állagú a margarin, de a párolt zöldségeknek a vaj ad harmonikusabb ízt. A szakemberek tanácsa, hogy mind a vaj, mind a margarin esetében csökkentett zsírtartalmú termékeket célszerű fogyasztani, mértékkel.

Antioxidánsok az ételekben

Az antioxidáns vitaminok úgy fejtik ki hatásukat, hogy segítenek megkötni, illetve eltávolítani a szervezetből a szabad gyököket, melyek több betegség, így a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszanak. Fogyasztásuk hosszú távon erősíti az immunrendszert, és csökkenti a betegségek kockázatát. Néhány zöldség és gyümölcs kiemelten ajánlott ebben a szezonban.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük