A kávé és a bőrrák összefüggése: az elfogyasztott mennyiségtől is függhet a kockázat

Több tanulmány is bizonyítja az összefüggést.

Kávé hatása rákra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait régóta vizsgálják, az utóbbi évtizedekben pedig előtérbe került az is, mutat-e összefüggést fogyasztása a rákos betegségek kialakulásának kockázatával.

A bőrrákkal kapcsolatban több kutatás is született a témában, ezek jelentős része pedig arra mutatott rá, a kávéban található koffeinnek lényeges hatása van a rákkockázatra nézve.

A kávé hatása a bőrrák kialakulására

A vizsgálatok egyértelműen a pozitív hatást emelték ki, köztük egy, a European Journal of Cancer Prevention című folyóiratban publikált tanulmány is, mely a detroiti Wayne State University kutatóihoz köthető. A kutatás során a Women's Health Initiative Observational Study adatait vették alapul, mely egy átfogó, 15 éven át tartó program volt, célul kitűzve a menopauzán átesett nők halálához, betegségeihez és életminőség-romlásához vezető okok felderítését, köztük a rákos betegségekét is.

A Wayne State University kutatói csaknem százezer nő adatait vizsgálták meg, melyek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy egyértelmű összefüggés látszik a kávéfogyasztás és a nem melanoma típusú bőrrák kialakulása között. A 2007-es kutatás szerint a kávéban található koffein képes blokkolni azokat a folyamatokat, amelyek a bőrrák kialakulásához vezetnek, így lehet, hogy azoknál, akik napi szinten fogyasztottak kávét, 10,8%-kal alacsonyabb volt a betegség előfordulási aránya, mint azoknál, akik nem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azoknál pedig, akik hat vagy több csészével is ittak, 36%-ra tehető ugyanez, ha pedig a demográfiai és életmódbeli sajátosságokat is kivonták a képletből, még mindig 30% körüli maradt az arányszám. A koffeint nem tartalmazó kávénak azonban nem volt releváns hatása.

Tudtad, hogy így is kinézhet a rák? Egyszerű sebnek tűnik ezeken a képeken

Nézegess képeket!

Elolvasom

A melanoma esetében is bizonyították

Egy másik, 2016-os tanulmány szerint pedig, mely a PubMed és MEDLINE adatbázisokat vette alapul, az összefüggés nemcsak a nem melanoma típusú bőrrák esetében igaz, de a melanomára is kiterjeszthető, mely az egyik legagresszívabb rákos megbetegedés. A kutatók ebben az esetben is ugyanarra a következtetésre jutottak: a kávéfogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát - ha valaki több kávét fogyasztott, az fokozta a kockázatcsökkenést -, a koffeint nem tartalmazó változatoknak azonban nem volt ilyen hatásuk.

A kutatók szerint az összefüggés olyan jelentőségű, amivel érdemes tovább, nagyobb volumenű, célirányos kutatásokat végezve foglalkozni. A napi szintű kávéfogyasztás tehát hasznos a bőrrák megelőzése szempontjából, hiába csökkenti azonban a kockázatot még jobban a napi hat vagy több csésze, egy-két csészénél többet nem célszerű fogyasztani, a vérnyomásra, a szív- és érrendszerre ugyanis a túl nagy adag koffeinnek negatív hatása is lehet. Mindemellett fontos az is, ki mivel fogyasztja a kávét, a cukor ugyanis szintén nincs jó hatással az egészségre.

Ezt is szeretjük