A kávé és a bőrrák összefüggése: az elfogyasztott mennyiségtől is függhet a kockázat
Több tanulmány is bizonyítja az összefüggést.

kavebab-zsak
Ez is érdekelhet

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Plüsshódok a beteg gyerekekért (x)

Hogyan gondozd a kutyádat? Egészség most és mindenkor (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

beauty and style

Klasszikus, nőies öltözékek, amiknek mindig lesz helye a téli divatban: egyszerűek, de csinosak »

Az 51 éves Jennifer Lopez ünnepi szettjét érdemes eltenni az ötletek közé: végre, nem csak a flitter kerül elő »

Meglepően nőies az új fizuratrend: a kétszínű haj lesöpri az ombrét? »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait régóta vizsgálják, az utóbbi évtizedekben pedig előtérbe került az is, mutat-e összefüggést fogyasztása a rákos betegségek kialakulásának kockázatával.

A bőrrákkal kapcsolatban több kutatás is született a témában, ezek jelentős része pedig arra mutatott rá, a kávéban található koffeinnek lényeges hatása van a rákkockázatra nézve.

A kávé hatása a bőrrák kialakulására

A vizsgálatok egyértelműen a pozitív hatást emelték ki, köztük egy, a European Journal of Cancer Prevention című folyóiratban publikált tanulmány is, mely a detroiti Wayne State University kutatóihoz köthető. A kutatás során a Women's Health Initiative Observational Study adatait vették alapul, mely egy átfogó, 15 éven át tartó program volt, célul kitűzve a menopauzán átesett nők halálához, betegségeihez és életminőség-romlásához vezető okok felderítését, köztük a rákos betegségekét is.

A Wayne State University kutatói csaknem százezer nő adatait vizsgálták meg, melyek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy egyértelmű összefüggés látszik a kávéfogyasztás és a nem melanoma típusú bőrrák kialakulása között. A 2007-es kutatás szerint a kávéban található koffein képes blokkolni azokat a folyamatokat, amelyek a bőrrák kialakulásához vezetnek, így lehet, hogy azoknál, akik napi szinten fogyasztottak kávét, 10,8%-kal alacsonyabb volt a betegség előfordulási aránya, mint azoknál, akik nem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azoknál pedig, akik hat vagy több csészével is ittak, 36%-ra tehető ugyanez, ha pedig a demográfiai és életmódbeli sajátosságokat is kivonták a képletből, még mindig 30% körüli maradt az arányszám. A koffeint nem tartalmazó kávénak azonban nem volt releváns hatása.

A melanoma esetében is bizonyították

Egy másik, 2016-os tanulmány szerint pedig, mely a PubMed és MEDLINE adatbázisokat vette alapul, az összefüggés nemcsak a nem melanoma típusú bőrrák esetében igaz, de a melanomára is kiterjeszthető, mely az egyik legagresszívabb rákos megbetegedés. A kutatók ebben az esetben is ugyanarra a következtetésre jutottak: a kávéfogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát - ha valaki több kávét fogyasztott, az fokozta a kockázatcsökkenést -, a koffeint nem tartalmazó változatoknak azonban nem volt ilyen hatásuk.

A kutatók szerint az összefüggés olyan jelentőségű, amivel érdemes tovább, nagyobb volumenű, célirányos kutatásokat végezve foglalkozni. A napi szintű kávéfogyasztás tehát hasznos a bőrrák megelőzése szempontjából, hiába csökkenti azonban a kockázatot még jobban a napi hat vagy több csésze, egy-két csészénél többet nem célszerű fogyasztani, a vérnyomásra, a szív- és érrendszerre ugyanis a túl nagy adag koffeinnek negatív hatása is lehet. Mindemellett fontos az is, ki mivel fogyasztja a kávét, a cukor ugyanis szintén nincs jó hatással az egészségre.

Ezt is szeretjük