Több kalória ég az utóégetés során, ha így edzel: a funkcionális edzés működése és hatásai

Jobban növeli az izomerőt, mint a gépen végzett edzések.

guggolas-edzes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre gyakrabban találkozni a funkcionális edzés kifejezéssel, amikor valaki edzések után kutat, azzal kapcsolatban azonban már nagyobb a zavar, hogy mit is takar ez a szó, és miért jó, ha az ember funkcionális edzést választ a zsírégetéshez.

A funkcionális edzés lényege, hogy olyan, egyszerre sok izomcsoportot megdolgoztató gyakorlatokat alkalmaz, melyek imitálják a test természetes mozdulatait. Tehát nem egyetlen izomcsoportra fókuszáló, izolációs gyakorlatokra lehet számítani egy ilyen edzésen. A teljes test megmozgatása a cél. 

Mi az előnye a funkcionális edzésnek?

A funkcionális edzés előnye benne van magában a szóban. Ez az edzés funkcióval bír. Lehet az a funkció egyszerűen annyi, hogy a hétköznapi életben könnyebbé válik általa a mozgás, de speciális sportok végzésére is kihegyezhetik, például segíthet felkészülni focimérkőzésre vagy teniszversenyekre.

guggolas

Egy ilyen edzés többnyire olyan összetett gyakorlatokból tevődik össze, mint a guggolás vagy a kitörés, és könnyű látni, hogyan lesz ezeknek a mozdulatoknak a hétköznapi életben is funkciójuk, hiszen az ember számtalanszor guggol le, ha fel szeretne venni valamit, vagy leül, és feláll egy székről.

Ugyanakkor az összetettség előnye az is, hogy ezek a gyakorlatok egyszerre sok és nagy izomcsoportokat mozgatnak meg, a nagy izomcsoportokon keresztül pedig több kalóriát éget el a szervezet, ezért ezek az edzések segítik a fogyást. Ráadásul a funkcionális gyakorlatokat könnyű valamilyen magas intenzitású szakaszos edzéssé, vagyis olyan mozgássá formálni, melyben nagy intenzitású szakaszokat kisebb intenzitású szakaszok követnek, ez a fajta edzés pedig kifejezetten kedvez az utóégető hatásnak.

Az utóégető hatás az a folyamat, melynek során a testednek egy kimerítő edzés után több oxigénre van szüksége ahhoz, hogy lehűtse és rendbe hozza magát. Ehhez pedig az anyagcsere is fokozottan működik, így tovább égeti a kalóriákat is a szervezet. Hogy mennyivel több kalória ég el ilyenkor, mint nyugalmi állapotban, az egyénenként változó, de általában 6-15% közötti az eredmény, és ez akár több mint 24 órán át is eltarthat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A funkcionális gyakorlatokkal végzett, magas intenzitású szakaszos edzés esetében az utóégető hatás is különösen jelentős, mert rengeteg nagy izomcsoporton keresztül történt a kalóriaégetés, ráadásul az ilyen gyakorlatok az ízületek mobilitását is segíthetnek fenntartani, és egészében javíthatják a teljesítményét edzés során.

Egy 2009-es összehasonlító tanulmány, ami a Journal of Strength and Conditioning Research című folyóiratban jelent meg, arra jutott, hogy az edzőtermi gépekkel szemben a funkcionális edzés 58%-kal jobban növeli az izomerőt, 198%-kal az egyensúlyérzéket, miközben 30%-kal csökkenti az ízületi fájdalmakat.

Otthon végezhető gyakorlatok

Próbáld ki ezeket az otthon végezhető gyakorlatokat, ha szálkásítani szeretnél. Ha kihasználnád az utóégető hatást, rendezd őket Tabata-edzésbe. A Tabata-edzés egy szakaszos edzés, melyben 20 másodperces intenzíven végzett szakaszokat 10 másodperces pihenőidőszakok követnek. Így érheted el a legjobb eredményt.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük