Több kalória ég az utóégetés során, ha így edzel: a funkcionális edzés működése és hatásai

Jobban növeli az izomerőt, mint a gépen végzett edzések.

guggolas-edzes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre gyakrabban találkozni a funkcionális edzés kifejezéssel, amikor valaki edzések után kutat, azzal kapcsolatban azonban már nagyobb a zavar, hogy mit is takar ez a szó, és miért jó, ha az ember funkcionális edzést választ a zsírégetéshez.

A funkcionális edzés lényege, hogy olyan, egyszerre sok izomcsoportot megdolgoztató gyakorlatokat alkalmaz, melyek imitálják a test természetes mozdulatait. Tehát nem egyetlen izomcsoportra fókuszáló, izolációs gyakorlatokra lehet számítani egy ilyen edzésen. A teljes test megmozgatása a cél. 

Mi az előnye a funkcionális edzésnek?

A funkcionális edzés előnye benne van magában a szóban. Ez az edzés funkcióval bír. Lehet az a funkció egyszerűen annyi, hogy a hétköznapi életben könnyebbé válik általa a mozgás, de speciális sportok végzésére is kihegyezhetik, például segíthet felkészülni focimérkőzésre vagy teniszversenyekre.

guggolas

Egy ilyen edzés többnyire olyan összetett gyakorlatokból tevődik össze, mint a guggolás vagy a kitörés, és könnyű látni, hogyan lesz ezeknek a mozdulatoknak a hétköznapi életben is funkciójuk, hiszen az ember számtalanszor guggol le, ha fel szeretne venni valamit, vagy leül, és feláll egy székről.

Ugyanakkor az összetettség előnye az is, hogy ezek a gyakorlatok egyszerre sok és nagy izomcsoportokat mozgatnak meg, a nagy izomcsoportokon keresztül pedig több kalóriát éget el a szervezet, ezért ezek az edzések segítik a fogyást. Ráadásul a funkcionális gyakorlatokat könnyű valamilyen magas intenzitású szakaszos edzéssé, vagyis olyan mozgássá formálni, melyben nagy intenzitású szakaszokat kisebb intenzitású szakaszok követnek, ez a fajta edzés pedig kifejezetten kedvez az utóégető hatásnak.

Az utóégető hatás az a folyamat, melynek során a testednek egy kimerítő edzés után több oxigénre van szüksége ahhoz, hogy lehűtse és rendbe hozza magát. Ehhez pedig az anyagcsere is fokozottan működik, így tovább égeti a kalóriákat is a szervezet. Hogy mennyivel több kalória ég el ilyenkor, mint nyugalmi állapotban, az egyénenként változó, de általában 6-15% közötti az eredmény, és ez akár több mint 24 órán át is eltarthat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A funkcionális gyakorlatokkal végzett, magas intenzitású szakaszos edzés esetében az utóégető hatás is különösen jelentős, mert rengeteg nagy izomcsoporton keresztül történt a kalóriaégetés, ráadásul az ilyen gyakorlatok az ízületek mobilitását is segíthetnek fenntartani, és egészében javíthatják a teljesítményét edzés során.

Egy 2009-es összehasonlító tanulmány, ami a Journal of Strength and Conditioning Research című folyóiratban jelent meg, arra jutott, hogy az edzőtermi gépekkel szemben a funkcionális edzés 58%-kal jobban növeli az izomerőt, 198%-kal az egyensúlyérzéket, miközben 30%-kal csökkenti az ízületi fájdalmakat.

Otthon végezhető gyakorlatok

Próbáld ki ezeket az otthon végezhető gyakorlatokat, ha szálkásítani szeretnél. Ha kihasználnád az utóégető hatást, rendezd őket Tabata-edzésbe. A Tabata-edzés egy szakaszos edzés, melyben 20 másodperces intenzíven végzett szakaszokat 10 másodperces pihenőidőszakok követnek. Így érheted el a legjobb eredményt.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük