Lerobbantja a kötényhasat ez a gyakorlatsor: zsírégető, otthon is végezhető edzést mutatunk

Gyakorlatok hormonális pocak ellen.

duci-no-edzes-torna
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az ember a hasára hízik, az számos olyan hormonális folyamatot indíthat útjára, melynek következtében nő a gyulladások veszélye és a szervezetet érő oxidatív stressz, illetve egyre több zsír raktározására áll át a test, ezzel egy ördögi spirálba kergetve saját magát.

A hasi hízás közben kétféle zsír rakódhat az emberre: bőr alatti, illetve a zsigeri. A bőr alatti okozza a kisebb problémát. Ez az a zsírréteg, amit az ember ujjal össze tud csippenteni. A zsigeri azonban már komolyabb veszélyt jelez, ez a szervek között vagy a szerveken raktározódik, és a test számos biológiai folyamatába beleszól. 

Hogyan lehet fogyni deréktájról?

Mivel helyi zsírégetés nem létezik, tehát kifejezetten a hasi párnákat nem lehet célba venni, a minél nagyobb zsírégető képességű mozgásokra kell helyezni a hangsúlyt, ha az ember szeretne megszabadulni a kötényhastól. Sokáig azt gondolták, hogy a kardió mozgásoknál nincs erre jobb módszer, de azóta számos kutatás igazolta, hogy a zsírpárnák elleni harcban a magas intenzitású, szakaszos edzések az ember legjobb barátai, melyek rövidebb idő alatt is sokkal több kalóriát égetnek el, mint például az egyszerű futás. 

A fenti YouTube-videó csupa olyan aktív gyakorlatot tartalmaz, mely az egész testet megdolgoztatja, így ideális az egyenletes zsírégetéshez, azonban még hatékonyabbá úgy tehető a gyakorlatsor, ha a megadott ismétlésszám helyett egyfajta magas intenzitású, szakaszos edzéssé teszed, tehát egy gyakorlatot 1 percig végzel, de teljes intenzitással, azután fél percet pihensz, majd váltasz a következő gyakorlatra. Így maximalizálhatod a zsírégetést.

Az alábbi gyakorlatokat végezd a videó szerint!

 • Guggolás oldalra - fontos, hogy a gyakorlatot ne csak gyorsan végezd, hanem helyesen is. Ereszkedj le olyan mélyre, hogy a súlypontod a térded alá kerüljön!
 • Oldalsó plank derékcsavarral - ezt a gyakorlatot mindkét oldalra végezd 1-1 percig, hogy az eredmény egyenletes legyen!
 • Terpesznyújtás fekvésben - nem baj, ha nem tudod teljesen kinyújtani a lábadat, de az az ideális, ha megpróbálod minél szebben végezni a gyakorlatot.
 • Terpesz-zár szökdelés karlendítéssel - ez a gyakorlat ideális, hogy az ember pulzusát a zsírégető tartományba terelje.
 • Nyújtás mellkashoz húzott térddel.
 • Kitörés előre-hátra - érdemes mindkét irányba 1-1 percig végezni, hogy egyenlő arányban dolgozzanak az izmok.
 • Planktartásból csípőemelés - végezhető akár alkaron, akár tenyéren támaszkodva.
 • Oldalsó planktartásból csípőemelés - ismételd a másik irányba is!
 • Bokszolás helyben futásban - miközben a karmunkát végzed, feszítsd meg a karizmaidat a jobb hatás érdekében!
 • Törökülésben nyújtás - közelítsd a mellkasodat a föld felé, közben érezd, ahogy nyúlik a hátad!
 • Guggolás tarkóra tett kézzel - ügyelj, hogy helyesen végezd a gyakorlatot!
 • Hátsó kitörés térdemeléssel, tricepszerősítéssel kombinálva - ha először végzed a gyakorlatot, nem muszáj még súlyzót használnod. Később a súlyzót helyettesítheted egy jó fogású félliteres vagy másfél literes, teletöltött ásványvizes üveggel is.
 • Planktartásból lábemelés - mindkét lábbal ismételd meg, de akár váltott lábbal is végezheted.

A jó hír azonban, hogy a hasi területről nem olyan nehéz fogyni, mint például a combról - a nők számára ugyanis innen a legnehezebb megszabadulni a zsírtól. Tehát kitartó edzéssel hamar látni fogod a munkád eredményét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A helyes étkezés is fontos

A hasi zsírpárnák ellen fontos a megfelelő étkezés is. Egyes ételek, mint például a szénhidrátok, főleg a cukrok, jobban támogatják a hasi raktározást, míg más ételek, a rostokban, jó minőségű fehérjékben gazdag fogások az izomépítést és a zsírégetést segítik. Az ideális fogyáshoz alapvető a finomított szénhidrátban szegény - tehát csökkentett cukor- és fehérliszt-alapú élelmiszer-bevitellel járó -, valamint tiszta fehérjében és rostokban gazdag étrend.

Diétás nassolnivalók

Nem kell lemondani egy-egy finom falatról akkor sem, ha igyekszel egészségesen étkezni. Ezeket a diétás nassolnivalókat akkor is nyugodtan kipróbálhatod, ha vigyázol az alakodra.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük