5 ok, ami miatt könnyen szalad fel a súly: ezért komoly probléma az elhízás Magyarországon

Világméretű problémát jelent az elhízás, a jelenség mögött ezeket az okokat látja a szakértő.

nagyon kover no

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elhízás nem pusztán esztétikai kérdés, hanem súlyos egészségügyi probléma is. A túlsúly, majd az elhízás ugyanis maga után vonja a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kockázatának növekedését. Közvetett módon sok ember hal bele az elhízásba.

Nem kizárólag hazai problémáról van szó - világít rá Dr. Farkas Kitti, intenzív terápiás szakorvos. Világjelenség az elhízott emberek arányának rohamos növekedése. Az elmúlt évtizedekben a Föld majdnem minden országában egyre több ember szenved a túlsúlytól.

Tévhit, hogy ez az elkényelmesedett jóléti társadalmak gondja csupán. Az ENSZ Egészségügyi Szervezetének - WHO - adatai szerint ötévente megduplázódik az elhízott emberek száma. Az emberiség 65%-a él olyan országban, ahol az elhízás több áldozatot szed, mint az alultápláltság. Egy átfogó tanulmány szerint ma háromszor nagyobb az esélye annak, hogy valaki kórosan túlsúlyossá válik, mint 1975-ben.

Mi a helyzet Magyarországon?

A magyarországi helyzet a globális trendbe illeszkedik. Az egyik legnagyobb magyar akadémiai felmérés szerint az elmúlt évtizedekben a túlsúly és főleg az elhízás aránya jelentősen megnőtt hazánkban. Különösen látványos az eredmény a férfiaknál, és kiemelkedő a fiatalabbak körében is.

eves-elhizas-kover-no

Az eredmények szerint a férfiaknál a túlsúly 40%-ban, az elhízás 32%-ban van jelen, míg nőknél mindkét kategória közel 32%-ban. A 18-34 év közötti életkori csoportban a férfiak 32,7%-a túlsúlyos, míg 18,2%-uk elhízott, 35-59 év között 40,1% és 34,4%, 60 év fölött 43,5%, illetve 38,8%. Ugyanezen korosztályi adatok nőknél: 19,6 és 15,7%, 36,8 és 38,7%, 36,5 és 39,7%. A legnagyobb arányú túlsúly a felsőfokú végzettségű férfiaknál, a legmagasabb százalékú elhízás az alacsony végzettségű nőknél volt megfigyelhető.

Melyek az elhízás legfőbb okai?

 1. Mivel az elhízás globális trend, nem lehet pusztán egyéni adottságokra, genetikai okokra hivatkozni. Ezek az egyén szintjén meghatározóak lehetnek, de társadalmi méretekben más magyarázatot kell keresni. Az első ezek közül, melyet a WHO is kiemel, a túlzott energiabevitel, a helytelen táplálkozás, ami arra vezethető vissza, hogy az élelmiszeripar fejlődése egyre nagyobb energiatartalmú, egyre jobban feldolgozott táplálékot kínál egyre több embernek.
 2. A másik fő ok, hogy, miközben nő a bevitt energia, csökken az energiafelhasználás, mert kevesebbet mozgunk. A fizikai inaktivitás ugyancsak civilizációs jelenség: az ülve végzett munka, a közlekedés fejlődése, az urbanizáció nem kényszeríti mozgásra az embereket. Ráadásul sokszor a szabadidőt sem aktív pihenésre fordítják. Egy hazai felmérés szerint a magyar lakosság szabadidejének 70-80%-át a televízió, illetve a laptop, a tablet, az okostelefon képernyője előtt tölti.
 3. A harmadik fontos ok a túlságosan kevés alvás, mely szintén magyarázható civilizációs okokkal. A kialvatlanság növeli az éhségérzetet, és károsan befolyásolhatja az anyagcsere működését.
 4. A negyedik tényező a stressz, mely számos betegség esetében is kockázatot jelent. A napi rohanás és problémák következtében a stressz nemcsak felboríthatja az anyagcsere működését, de sokszor evéssel próbálják az emberek nyugtatni magukat, ami további felesleges energiabevitelt jelent.
 5. Végül pedig még egy ok, amiről általában kevés szó esik: a helytelen diéták káros hatása. Az elhízás terjedésére reagálva virágzik a fogyókúrás ipar, mégis egyre kövérebb a lakosság. Hogy lehet ez? Nem a fogyni vágyókkal van baj. Az emberek többségében megvan az elszántság, de sokszor bedőlnek a csodadiétáknak és helytelen módszereknek, melyeket celebek, manökenek és más olyan kontárok kínálnak, akik soha nem foglalkoztak szakmai értelemben az emberi test működésével és a fogyás élettanával. Ehelyett különböző ideológiákkal, mesékkel próbálnak reagálni az elhízás civilizációs okaira. Van, amelyik az ősember táplálkozására hivatkozik, van, aki a régi földművesek életmódjára, van, aki az űrbe készül, és az egyik legújabb a II. világháború előtti forradalmian új fogyókúrás módszerként hirdeti magát. 
molett no edz

Mindezek hatása az - írja Dr. Farkas Kitti -, hogy a saját praxisomban minden harmadik páciensem úgy fordul hozzám: „én már mindent kipróbáltam, mégsem tudok lefogyni“.  Mit ajánl ehhez a szakember?

Akkor hogyan lehet jól fogyni?

 • Háromszor kell enni egy nap, nem ötször.
 • Két étkezés között minimum 4, maximum 6 órának kell eltelnie, és közben semmilyen kalóriabevitel nem történhet.
 • Reggelire és vacsorára együnk fehérjében gazdag, szénhidrátban pedig szegény ételeket. Ebédre kell tartalmas, sok fehérjét tartalmazó ételt választani, szénhidrátot is ilyenkor vigyünk be. Ez a nap főétkezése. Ekkor lehet gyümölcsöt is fogyasztani, a desszert is ekkor a legkisebb bűn. 
 • Az ételek kalóriamennyiségét sokszor alá-, a mozgás által elégetett kalóriát pedig túlbecsülik az emberek. Pontosan tudnunk kell, mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, és mennyit égetünk el mozgással. 
 • Az étkezés 40%-a fehérje legyen. Ebédre például két szelet húst kell fogyasztani, nem egyet, és szénhidrátot is, de abból csak egy fél adag krumpli vagy rizs, plusz egy adag saláta legyen. 
 • Ha minimum 40 percet mozogsz, akkor lehet egy plusz snack étkezés, de az mindössze 180-200 kalória legyen. Csak magas intenzitású állóképességi vagy erőnléti edzés után szükséges energiát bevinnünk, de ilyenkor is maximum 200-300 kalória megengedett. Ha a sportolás után jól bekajálunk, azzal lenullázzuk az edzés eredményét.
 • Egyél rendes, természetes ételeket! Kerüld a mindenmentes ételeket. A mindenmentes nem kalóriamentes. Sőt, gyakran elég kalóriadúsak ezek az élelmiszerek.
 • Mozogj heti 150 percet.
 • Aludj napi 7 órát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Stagnál a fogyás? Így pöröghet be újra

A stagnálás megszüntetéséhez néha csak egy kicsit szorosabbra kell húzni a gyeplőt, vagy megkeresni a probléma gyökerét, és azt orvosolni. Ehhez szedtük össze a leghasznosabb tanácsokat. Ne keresgélj tovább, ha megoldás után kutatsz.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük