Rákhoz és elhízáshoz vezetnek: mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Nem mindegy, mennyire finomított egy étel.

feldolgozott-etelek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokat hallani a fogyókúrás vagy étkezési tanácsok közt azt, hogy érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket. Azonban, amilyen egyszerűen ez hangzik, annyira nehéz kivitelezni. A feldolgozott élelmiszerek ugyanis mindenütt ott vannak, szigorúan véve még a zöldségeket is ide sorolhatnánk, hiszen közülük sok esik át valamilyen felületkezelésen, hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan. Egy szóval teljes mértékben kikerülni a feldolgozott élelmiszereket legfeljebb akkor lehet, ha az ember a saját kiskertjében termeli meg a betevőt. Akkor mégis, mit lehet ilyenkor tenni?

Nem mindegy, hogy az étel, mely az asztalodra kerül, milyen mértékben feldolgozott. Az ultrafeldolgozott élelmiszer kifejezést egy brazil táplálkozáskutató, Carlos Monteiro vezette be a köztudatba. Az ilyen élelmiszerek az ő olvasatában valamilyen élelmiszer-ipari eljárással - hidrogénezéssel, extrudálással, átalakítással - készülnek, általában rengeteg hozzáadott anyagot - ízfokozókat, tartósítószereket, színezékeket - tartalmaznak, és természetes alapanyagból meglehetősen kevés van bennük. Az eredmény egy kényelmes, gyorsan fogyasztható, fogyasztói ízlésre kiélezett fogás.

Miért ártalmasak az ultrafeldolgozott ételek?

A közelmúltban került publikálásra a US National Institute of Health kutatása, melyben húsz, harmincas éveiben járó alanyt helyeztek ultrafeldolgozott vagy természetes ételekből álló étrendre, és megengedték nekik, hogy annyit fogyasszanak ezekből az ételekből, amennyit csak akartak. A kísérlet mindössze két hétig tartott, azután a csoportok étrendjét megcserélték.

feldolgozott-etelek-nasi

Azok, akik az ultrafeldolgozott élelmiszerekből álló étrendet követték, átlagosan 500 kalóriával ettek többet naponta, és majdnem egy kilót híztak a két hét alatt. Persze, az már közismert tény volt korábban is, hogy az ilyen - olajban, szénhidrátban gazdag - ételek akár függőséget is okoznak, ahogyan az is, hogy fajsúlyosan sokkal több kalóriát tartalmaznak.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy ezeket az ételeket a résztvevők sokkal gyorsabban fogyasztják el, így az agynak nincs ideje feldolgozni a teltségérzetet. Vagyis ezekből az ételekből könnyen eszik túl magukat az emberek.

A rostok is gondot okoztak a résztvevőknek. Az ultrafeldolgozott ételekben ugyanis jóval kevesebb a rost. Erre a kutatók fel is voltak készülve, ezért az egészségtelen étrendet követő alanyok italába rostokat tartalmazó étrend-kiegészítőt tettek. Ennek ellenére a rostok hiánya megmutatkozott a kalóriák felszívódásában, valamint az étkezések lerövidülésében. A rostos ételeket ugyanis többnyire tovább tart megrágni.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem csak azért érdemes kerülni ezeket az ételeket, mert hizlalnak. Egy, a The British Medical Journalben megjelent francia kutatás egyértelmű összefüggést talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákbetegség kialakulásának kockázata között is. A tanulmányban több mint 100 ezer résztvevő napi étkezési naplóját elemezték, és állították sorrendbe a Carlos Monteiro által bevezetett NOVA rendszer szerint, mellyel az ételek feldolgozottságának fokát mérik. A kutatás azt találta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet követők esetében 10%-nál magasabb a rák és a mellrák kialakulásának kockázata. Ami jelentős szám. Azt jelenti, hogy minden tizedik alany, aki sok ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztott, az élete bizonyos szakában megküzdött a rákbetegséggel.

Bár a feldolgozott élelmiszereket nem könnyű kiiktatni teljesen az ember életéből, érdemes törekedni rá, hogy a mindennapi életben minél természetesebb alapanyagokból készüljenek az ételek otthon, illetve fontos, hogy tudatosan válaszd meg, mi kerül a kosaradba a boltban. Ebben jó segítséget jelenthet a 80/20-as szabály, mely arra ösztökéli az embert, hogy az ideje nagy részében, 80%-ában egészségesen étkezzen, és csak 20%-ában tévelyedjen egészségtelenebb vizekre.

A legaddiktívabb ételek

Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek a leginkább alkalmasak a függőség kialakítására. Ezeket érdemes elkerülni, vagy legalábbis óvatosan fogyasztani, diéta idején pedig egyenesen tiltottak.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük