Úszkáló foltok a szemben: megkérdeztük a szemorvost, mit jelent
Dr. Gyöngyösi Péter segít megérteni a látótérben megjelenő úszkáló foltok eredetét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán te is tapasztaltad már, hogy nyitott vagy csukott szemmel beúsznak a látóteredbe furcsa foltok, melyek ha nem is zavarják a látásodat, attól függetlenül azért foglalkoztat, hogy mi lehet az oka a jelenségnek.

Cikkünkben dr. Gyöngyösi Pétert, a FirstMed szemész szakorvosát kérdeztük.

Úszkáló foltok a szemben: mi okozza?

- Az emberi szemben kialakuló úszkáló foltok mindig a látóhártyára vetülő árnyékok eredménye. Kintről befelé haladva ezek az alábbiak lehetnek - magyarázza Dr. Gyöngyösi Péter.

Kiszáradt szaruhártya

Ha a szaruhártyát nem fedi elég könny, kiszáradhat. A szárazság eredménye pedig, hogy a könnyfilm felszínén úszkáló darabok alakulnak ki - ezek lehetnek többek között porszemcsék, váladékdarabok.

Erős fényben, nyitott szemnél árnyékot vetnek a látóhártyára, amit - mindkét szemnél - úszkáló homálynak látsz. A pislogással csökken a számuk, műkönny cseppentésére pedig el is tűnhetnek. Amennyiben ez okozza az úszkáló foltokat, úgy ártalmatlan dologról van szó.

Üvegtesti homály

A következő gyakori úszkáló homály forrása az üvegtest - ami a szemet tölti ki, hogy az megtartsa formáját. Ennek anyaga fiatalkorban teljesen átlátszó, nem vet árnyékot sehova. Idővel azonban öregedni kezd, rostállománya kötegezetté válik, ami árnyékként jelentkezik. Különösen igaz ez a nagyon rövidlátó szemekre.

Ugyanakkor különböző anyagcsere-betegségek - cukorbetegség, magas vérzsírszint - és természetesen a szem sérülése is okozhat úszkáló üvegtesti homályokat. Gyakran üvegtesti vérzések, az üvegtest leválása, illetve látóhártya-leválás felel az úszkáló homályért.

- Ez utóbbiak igen veszélyes történések, ilyenkor csukott szemmel is látszik az úszkáló homály - fényvillanások formájában. Ilyen esetekben mielőbb szemész szakorvoshoz kell fordulni, hogy biztosan kizárható legyen a látóhártya-szakadás - magyarázza dr. Gyöngyösi Péter.

Irány a szemész!

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, hogy még milyen tünetek indokolják, hogy bejelentkezz szemészeti vizsgálatra.

Üvegtesti homály: mely korcsoportnál fordul elő?

Elsősorban idősebb korban, a természetes öregedés részeként jelentkeznek úszkáló üvegtesti homályok. Egyfajta meszesedés történik ilyenkor, az üvegtest rostállománya vastagodik, ezért látható árnyékot ad a látóhártyán.

Mit tehetsz ellene?

- Sokat nem lehet ellene tenni, bár a forgalomban lévő szem-vitaminkészítmények csökkenthetik az úszkáló homályok számát. Az egészséges táplálkozás szintén kevesebb homályt eredményez: érdemes zsírszegény, antioxidánsban gazdag, valamint alacsony koleszterintartalmú ételeket fogyasztani. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a genetikai adottságok nagymértékben meghatározzák, hogy kinél alakul ki idővel üvegtesti homály - tudjuk meg dr. Gyöngyösi Pétertől.

Ezt is szeretjük