Milyen nagy a szemed? Ekkora esélyed van a rövidlátásra
Tudtad, hogy ha 24 milliméternél nagyobb a szemgolyód átmérője, megnő a rövidlátás rizikója?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A telt ajkak és a nagy szemek olyan adottságok, amelyeket az emberiség évezredek óta vonzónak ítél. Nem véletlen, hogy a kozmetikai ipar újabb és újabb termékek előállításával igyekszik kielégíteni a nők azon vágyát, hogy az említett testrészeiket nagyobbnak láttathassák.

Ha a szemed kicsi, valószínűleg szerencsésnek gondolod azokat az embereket, akik Pallasz Athéné bagolytekintetét örökölték. És valószínűleg nem gondolsz bele, hogy a nagy szemeknek is meglehet a maga hátránya.

Így működik a szem

A látás védelmében

Talán még vannak emlékeid az általános iskola felső tagozatának biológiaóráiról, de nem árt kicsit felfrissíteni őket. A szem valószínűleg a legfontosabb érzékszerved, ennek megfelelően a természet úgy alkotta meg, hogy számos védőszerv biztosítja épségét.

A szemhéjak és az azokon elhelyezkedő szempillák egyfelől segítenek kivédeni a károsító mechanikai hatásokat, másfelől a szemhéj a pislogásnak köszönhetően megakadályozza a szem kiszáradását.

A szem elülső felszínét szaruhártya fedi, ezen kívül a szemhéjak belső felszínét kötőhártya borítja - mindkettő védelmi funkciót lát el.

Vizsgáltasd meg a szemed!

Kattints az alábbi videóra, és tudd meg, mikor érdemes bejelentkezned szemvizsgálatra!

A fény útja a szemben

A látás folyamata leginkább a fényképezőgép működéséhez hasonlatos. A tárgyakról visszaverődő fénysugarak keresztülmennek a szemgolyó felépítésében részt vevő képleteken: a szaruhártyán, a pupillán, a csarnokvízen, az üvegesten, végül eljutnak az ideghártyáig - más néven retináig -, ahol a sárgafolton - mely az éleslátás helye - kialakul a kép.

A túl nagy szem rövidlátó lehet

Egy, a Dailymail-en nemrégiben megjelent cikk tanúsága szerint az átlagosnál nagyobb méretű szem - amellett, hogy vonzóbb lehet - magában rejti a rövidlátás esélyét. A szemgolyó átlagos tengelye 2,4 centiméter.

Trevor Rowley yorki optometrista szerint, ha a megszokott mérethez képest akár csak 1 milliméterrel is hosszabb az érzékszerv tengelye, a szemgolyón áthaladó fénynek nagyobb utat kell megtennie, és előfordulhat, hogy a fénysugarak fókuszpontja nem a sárgafoltban lesz, hanem még a retina előtt találkoznak. Vagyis a nagyobb méretű szemgolyó egyet jelent a rövidlátás magasabb kockázatával: ilyenkor a távoli tárgyak nem jelennek meg elég élesen a retinán.

Ezt is szeretjük