Az ülő életmód a nőkre a legveszélyesebb - Ettől a kortól egyre nagyobb a kockázat a szívbetegségre
Bizonyos betegségekre a nők hajlamosabbak a férfiaknál, ezek közé tartozik a szívbetegség is.

otthon ülés veszélye
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új kutatás szerint azoknál az idősebb nőknél, akik minden nap hosszabb időn keresztül ülnek, jelentősen növekszik a szív-érrendszeri betegségek kockázata.

Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmódorvosa, sportorvos az összefüggésekre és a megoldás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az életkor és a túlsúly is rizikófaktor

Számos kutató és orvos felhívta már a figyelmet az ülő életmód kockázataira, most azonban egy új tanulmány látott napvilágot a Journal of the American Heart Association című szaklapban. A kutatók a menopauzán átesett, túlsúlyos vagy elhízott nők helyzetét vették górcső alá. A vizsgált hölgyek 55 évesek vagy annál idősebbek voltak.

A szakemberek szerint azért is különösen fontos ez a vizsgálat, mert az idős nőknél a menopauza után drámaian megnövekszik a kardiometabolikus betegségek rizikója, így többek közt a szív-érrendszeri betegségeké és a 2-es típusú cukorbetegségé. Amerikai adatok szerint háromból egy nő szívbetegség miatt hal meg. Mindezeket tekintetbe véve nagyon fontos tisztázni az összefüggéseket, mivel már eddig is bizonyítékok gyűltek arról, hogy az ülő életmód összefügg a szívbetegségekkel és a halálozási rizikóval - különösen az idősebbeknél.

A friss kutatásban 518, átlagosan 63 éves nőt vizsgáltak, akiknek a testtömegindexük, azaz BMI-jük átlaga 31 volt. Az egészséges normál testsúly 18,5-25 közti BMI-vel jár, túlsúlyról 25-30 közt, elhízásról 30 fölött beszélhetünk. A hölgyeknél 14 napig monitorozták az ülés és a fizikai aktivitás időtartamát, valamint laborvizsgálatokkal mérték a vércukorszintet.

A mozgásnak nincs kockázata

Az amerikai szakemberek kapcsolatot fedeztek fel a hosszú időtartamú ülés - mivel a vizsgált nők 8,5-9 órát ültek naponta -, a magasabb BMI és a derékkörfogat, valamint az emelkedett vércukorszint, inzulinszint, trigliceridszint és az inzulinrezisztencia közt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a tényezők pedig a szívbetegségek és a stroke rizikófaktorai. Ez az összefüggés még a kutatókat is meglepte. Az eredmények ugyanis azt mutatták, hogy minden egyes üléssel töltött óra 7%-kal növeli az inzulinrezisztencia rizikóját, és minden egyes megszakítatlan üléssel töltött további negyedóra közel 9%-kal emeli a kockázatot. Tehát az ülő életmód önmagában is jelentős rizikófaktor.

- Nyilvánvaló, hogy muszáj mindenkit mozgásra buzdítanunk, és ezalól nincs kivétel – hangsúlyozza dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmódorvosa, sportorvos. – Az idősebbeket vegyükrá, hogy szakítsák meg az ülést, akár csak annyival, hogy óránként sétálnak egyet a lakásban. Nem gondoljunk komoly fizikai aktivitásra, hiszen ez kezdetben nagyon megterhelő lenne az idősebb, esetleg túlsúlyos személyeknek, de az is nagyon sokat jelent, ha felállnak kicsit takarítani, esetleg le- és felsétálnak néhány emeletet, vagy ideális esetben egy könnyű tornát, átmozgatást végeznek minden reggel és akár délután is. Ez a mozgás nem jelent semmiféle kockázatot az egészségre, nem fognak romlani az értékek, nem viszi fel túlzottan a pulzust, így csak nyerhetnek vele.

- Ennyit mindenkinek érdemes megtennie az egészsége védelmében, mindazoknak viszont, akik ennél komolyabb egészségnyereséget szeretnének elérni, érdemes egy személyre szabott életmódorvosi felmérésen és tanácsadáson részt venni. A megfelelő életmóddal ugyanis nemcsak a megelőzés tehető hatékonnyá, de a már kialakult betegségek javulása is elérhető.

Bőrtünet is jelezheti a szívbetegséget

A következő jelekre mindenképpen érdemes odafigyelni: ezek az apró változások a szív rendellenes működését, betegségét jelezhetik előre, ezért fontos orvosi kivizsgálást kérni akkor, ha hosszabb távon fennállnak, és nem áll mögöttük egyéb ismert probléma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük