Sokan elkövetnek egy hibát vérnyomásméréskor: pontatlan lehet miatta az eredmény
A vérnyomásértékek különbsége rengeteget számít: a kutatók rájöttek, mire érdemes figyelni a méréseknél.

vérnyomásmérés egészség nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány szerint a különböző időpontokban mért vérnyomásértékek közötti eltérések előre jelezhetnek kardiovaszkuláris megbetegedést.

Az eredmény azt sugallja, hogy érdemes felülvizsgálni a vérnyomás átlagolásának eddigi gyakorlatát, hogy az orvosok pontosan meg tudják állapítani a gyógyszeres kezelés szükségességét.

A vérnyomásértékek átlagolása

Dr. Yuichiro Yano, a kutatás vezetője és csapata kiindulópontként létező kardiológiai eljárást vett górcső alá. Az orvosok több vérnyomásmérés átlagos értékeit veszik alapul, ebből tudnak következtetni a magasvérnyomás-betegség meglétére. Azonban egyes tanulmányok már korábban is vizsgálták, hogy az eltérő vérnyomásértékek kardiovaszkuláris megbetegedés előrejelzői lehetnek - főleg fiatal felnőtteknél.

Ennek kivizsgálása érdekében egy 30 éven át tartó tanulmány adatait használták fel, amiben összesen 5515 beteget vizsgáltak meg. Ebből 3394 páciens orvosi adatait használták fel, a kutatás eredményét a JAMA Cardiology szaklapban publikálták.

A vérnyomásértékek vizsgálata

A kutatás során 18-30 év közötti fiatal felnőttek átlag vérnyomásértékeit vizsgálták, akiket a CARDIA kísérletben (1985-2015) lekövettek. A tanulmányban a szisztolés vérnyomásértékre fókuszáltak, ami a kar fő artériájában a szívösszehúzódáskor keletkező nyomást mutatja meg, ez a készüléken a felső szám. A 130 fölötti érték a magas vérnyomás jele lehet. A 10 éves intenzív tanulmány alatt még további 2 évtizedig követték a résztvevők állapotváltozásait. A nagyszabású kísérletnek hála több mint 600 tanulmány született a kapott adatokból.

Dr. Yuichiro Yano és csapata a vérnyomásértékek vizsgálata során észrevette, hogy 20 éven belül 15%-kal megnőtt a kardiovaszkuláris megbetegedések száma azoknál, akiknek 3,6 Hgmm értékkel magasabb volt a szisztolés értéke. Az átlag vérnyomásértékekből nem lehetett erre az eredményre következtetni. A kísérlet résztvevői közül az időszak alatt 181-en meghaltak, és 162-nél kardiovaszkuláris megbetegedés lépett fel, ebbe beletartozik a szívbetegség, szívroham, stroke, iszkémiás szívbetegség és egyéb érbetegségek kialakulása.

- Ha a beteg bejön egy leolvasással decemberben, majd egy másik, sokkal alacsonyabb értékkel januárban, az átlagérték nem fog semmi rendelleneset mutatni - nyilatkozta a doktor a Medical News Today oldalnak.

A különböző vérnyomásértékek is számítanak

Dr. Yano szerint mind a kezelőorvosoknak, mind pedig a betegeknek számításba kellene vennie a vérnyomásmérés különböző eredményeit, főleg fiatal felnőttkorban. Korai diagnózissal még időben el lehet kezdeni a kezelést, az életmódváltást, amivel a jövőben megelőzhető a magas vérnyomás okozta betegségek kialakulása.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A magas vérnyomást meghatározó és az antihipertenzív, azaz gyógyszeres terápiák szükségességének felmérését szolgáló jelenlegi irányelvek figyelmen kívül hagyják a vérnyomásmérések változékonyságát - mondta. - Szerintem úgy gondolták, hogy a variabilitás puszta véletlenség, ám a kutatással bebizonyítottuk, hogy ez nem így van. A vérnyomásértékek változékonysága is számít - tette hozzá.

A legjobb természetes vérnyomáscsökkentők: könnyen beszerezhetők, és bizonyított a hatásuk

Mutatjuk a legjobb vérnyomáscsökkentőket, amelyek természetes módon, bizonyítottan segítik a vérnyomás csökkentését - és talán már most is megtalálhatók a konyhádban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük