Így csökkenti a magas vérnyomást a megfelelő életmód: nem mindegy, mit sportolsz
Az olyan krónikus betegségekre is jelentősen hat, mint a koleszterin vagy a vércukorszint.

GettyImages-869641280
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsére egyre többen tisztában vannak azzal, hogy az életmódjuk milyen komoly hatással van az egészségükre, de csak kevesen ismerik a konkrét összefüggéseket. 

Dvorák Márton, a KardioKözpont mozgásterapeutája és Szabó Lucia dietetikus az életmód magas vérnyomásra gyakorolt hatásaira hívta fel a figyelmet. 

A hajlam még nem egyenlő a magas vérnyomással

Magyarországon a felnőttek közel ötöde, a 60 éven felüliek több mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved, akik közül egyre többen fordulnak tudatosan a probléma megoldása felé. Tény, hogy a betegségre való hajlam közel 40%-ban meghatározott a génekben, ám a betegség manifesztációjához, kifejlődéséhez jelentősen hozzájárul az életmód. Olyannyira igaz ez, hogy a már diagnosztizált magasvérnyomás-betegség terápiájának is első lépcsőfoka kell, hogy legyen az életmódváltás, és csak második lépésként, szükség esetén ajánlott a gyógyszeres kezelés. 

GettyImages-610449772
Fotó: Cecilie_Arcurs / Getty Images Hungary

A páciensek is tisztán kell látniuk, hogy az életmód-terápia olyan értékeken tud változtatni, mint a vérnyomás, a koleszterin- és a vércukorszint, amelyek a krónikus betegségek jelzői. Vagyis az életmódelemek megváltoztatásával hatással lehetünk a magas vérnyomás, a hyperlipidémia, a cukorbetegség állapotára, bizonyos mértékig vissza is fordítható. Minél több rossz szokás lesz lecserélve, annál jobbak az esélyek a javulásra - már kialakult betegségek esetén is. 

Így csökkennek a vérnyomásértékek az életmód hatására

Mindazoknak, akik még gondolkoznak az életmódváltáson, érdemes látniuk, hogy már az egyes változtatások is hatnak a szisztolés, vagyis az első vérnyomásértékekre. Mi mennyivel csökkenti tehát az értékeket?

  • Testsúlycsökkentés: 5-20 Hgmm/10 kg
  • Sóbevitel csökkentése: 2-8 Hgmm
  • Mediterrán étrend, DASH-diéta: 8-14 Hgmm
  • Rendszeres fizikai aktivitás: 4-9 Hgmm
  • Alkoholfogyasztás csökkentése: 2-10 Hgmm

Az életmódprogram további elemei - például izomerősítő mozgás, limitált szénhidrátbevitel, megnövelt rost- és növényiszterin-bevitel, csökkentett telítettzsírsav-fogyasztás - szintén kedvező hatásúak, de inkább a vércukor- és a koleszterinszintre. Ráadásul ezek a hatások egymással is összefüggenek, hiszen például az egészséges szív diétájának is nevezett DASH-étrend önmagában is segíti a fogyást, ami lejjebb viszi a vérnyomásértékeket. 

A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül. Ha tehát ennek érdekében rendszeresen aerob, vagyis kardiomozgást végez az illető, az olyan működéseket erősít meg, melyek többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak.

A mozgásprogramot körültekintően kell megtervezni

- Az elmúlt évtizedekben a szívbetegek rehabilitációjában, valamint a metabolikus szindróma elemeinek kezelésében elsősorban a tartós, egyenletes, mérsékelt-közepes intenzitású fizikai terhelésen alapuló programokat, az úgynevezett kardioedzést használták. Szinte szállóigévé vált a heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás, legalább heti 3 alkalomra elosztva - tájékoztat Dvorák Márton, a KardioKözpont mozgásterapeutája.

GettyImages-1084701498
Fotó: Martinns / Getty Images Hungary

- Idővel az izomfejlesztés is fontossá vált, amelynek révén a sokszor gyenge izomzat képessé válik a feladatok teljesítésére, ráadásul ezáltal még inkább növelhető a cukor- és zsíranyagcsere aktivitása is. Az utóbbi években az egyenletes terhelésnél hatásosabb és rövidebb idő alatt kivitelezhető nagy intenzitású interval - szakaszos - tréning is szerepet kapott a rehabilitációban és a magas vérnyomás csökkentésében - hangsúlyozza Dvorák Márton.

- A magas intenzitással, például gyors futással, kerékpározással, ugrálással azonban óvatosan kell bánni, és csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha már megvan egy alapfittségi szint, és nincs komolyabb szívbetegség. A hatékony és biztonságos mozgásprogram felépítésében érdemes mozgásterapeuta iránymutatásaira támaszkodni és esetleg speciálisan felépített csoportos mozgásformákat választani. A megfelelően beállított vérnyomás esetén szakember segítségével elkezdhető a mozgás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A „szív étrendje”

- A szív-érrendszer szempontjából optimális táplálkozás elsősorban növényi alapú, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, ómega-3-tartalmú élelmiszerek - tengeri halak, lenmag - és többszörösen telítetlen zsírsavak, olajos magvak fogyasztására épül - ismerteti Szabó Lucia dietetikus.

- Nagyon fontos a sóbevitel korlátozása, ajánlatos a napi sómennyiség 2,3 gramm alá csökkentése, amit első lépésként az extra sózás elhagyásával érhetünk el. Ezzel párhuzamosan ajánlatos visszaszorítani a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, cukros üdítő, alkohol fogyasztását is. Beválhat az ezen elveket figyelembe vevő DASH-diéta, a mediterrán diéta, azonban a dietetikus által személyre szabott étrend természetesen a leghatékonyabb - teszi hozzá a dietetikus.

Természetes és hatékony vérnyomáscsökkentők

A só helyett káliumban gazdag élelmiszereket kell fogyasztani, melyek elősegítik a vizeletürítést is. Ezek nagy valószínűséggel már ott is lapulnak a spejzban!

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük