Így készül az áltészta! Minél többet eszed, annál többet fogysz

Megmutatjuk, hogyan helyettesítheted egészségesen a kifőtt tésztát a fogyókúra alatt!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúra során minden elfogyasztott kalória és szénhidrát számít. Éppen ezért nem javasolt a diétázás ideje alatt vegyes köretet vagy éppen kifőtt tésztát enni az ételekhez, ugyanis ezek jócskán tartalmaznak mindkét problémaforrásból, noha magukban még nem hizlalnak.

A fehér lisztből készült tésztánál ugyan jobb választás a teljes kiőrlésű vagy a durumtészta - ez utóbbi alacsonyabb glikémiás indexe miatt jó kiegészítője a fogyókúrának -, ám még jobb lehet, ha a fogásban egy egyszerű trükkel töredékére csökkented a szénhidrát- és a kalóriatartalmat is. Hogyan?

A cukkiniból készült tészta

10 deka kifőtt tészta - durum, vagy sem - átlagosan 160 kalóriát tartalmaz, ami ugyan nem kiemelkedően sok, de még így is kereken tízszerese a cukkiniból készült tésztának - az ugyanis megközelítőleg 16 kalóriát tartalmaz ugyanilyen mennyiségben.

A cukkini másik előnye a tésztafélékkel szemben, hogy szénhidrátot is csak minimális mennyiségben tartalmaz - ismét nagyjából tizedannyit, mint a megszokott tésztaköret. Meglepő módon pedig akár cukkiniból is készülhet spagetti, vagy legalábbis valami, ami első ránézésre nagyon hasonlít a hosszú tésztaszálakra.

Minél többször helyettesíted ezzel a kifőtt tésztát, annál könnyebben fogsz fogyni!

Az áltészta elkészítése

A cukkiniból készített tészta azok számára is opció, akik gluténmentes vagy vegán ételeket szeretnének készíteni. A cukkinitészta nem tartalmaz állati eredetű alapanyagokat, ráadásul nemcsak köretként fogyasztható, de magában is isteni. Ezekre lesz szükséged hozzá:

  • 4-6 darab salátacukkini
  • fűszerek az ízesítéshez

Az étel elkészítéséhez akár hámozatlanul is használhatod a cukkinit, melyet késsel vagy hosszú csíkokat vágó reszelővel apríts spagetti vékonyságú, hosszú hasábokra. Forgasd meg a szálakat két teáskanál sóban és hagyd őket egy tésztaszűrőben 30 perc alatt lecsorogni.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezalatt forralj fel egy fazék vizet, és a lobogó vízben főzd nagyjából egy percig a zöldséget, majd azonnal öntsd le hideg vízzel, hogy ne főjön tovább.

Befejezésként egy serpenyőben kevés olívaolajon, közepes lángon megpiríthatod egy kicsit a tésztát, melyet sóval, borssal és fokhagymával ízesíthetsz. Mivel az így kapott főtt zöldséget spagettiként, szósszal is fogyaszthatod, nem árt figyelembe venni a fűszerezésnél, hogy valószínűleg a mártás is sós.

Az áltészta nemcsak számos szósszal működik azonban jól, de húsok mellé, sőt, levesbetétként is kipróbálhatod.

Ezt a fűszert szórd az ételekre, ha sokat akarsz fogyni!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Alternatívák a cukkini helyett

Ha nem kedveled a cukkini ízét, kísérletezni szeretnél, vagy csak kíváncsi vagy a további lehetőségekre, akkor kipróbálhatsz bármilyen tökfélét ugyanezzel a recepttel, akár a cukkinival kombinálva a más tököket, hogy egy igazán színes ételt kapj. Sőt, vannak, akik a répából vagy zellerből készült változatokat is vannak, ám ez utóbbiak inkább párolt zöldségköretek, mint tészták.

Az áltészták egyik első változata egyébként a spagettitök vagy másik nevén istengyalulta tök volt, mely anélkül, hogy lereszelnéd vagy felvágnád, a főzés vagy sütés során magától esik tésztaszerű szálakra, ám ez jellegzetes, édeskés íze miatt kevésbé vált népszerűvé, mint a cukkini.

Ezt is szeretjük