Építi az izmokat, segít a fogyásban: a szejtán tele van fehérjével, és otthon is könnyű elkészíteni
A vegán életmóddal sem kell lemondani a fehérjefogyasztásról.


- Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben
- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Melyik folyó mellett van Barcs? 8 fogós kérdés Magyarország földrajzáról
- Fejezd be a régi mondást: a hazug embert hamarabb...
- Lovas Rozi ritkán látott férjével: János ilyen jóképű pasi
Manapság egyre többen választják a vegán életmódot, vagyis hogy nem csak a húst, hanem minden állati eredetű összetevőt elhagynak az étkezésükből, legyen szó tejtermékről, tojásról vagy akár a mézről.
Régen nem volt egyszerű helyzetben az, aki teljes mértékben növényi összetevőkből állította össze az étrendjét, de ma ez már nincs így.
Növényi hús? Lehetséges!
A vegánoknak nem kell lemondaniuk sem a finom falatokról, sem a szükséges tápanyagokról, hiszen a boltok polcain rengeteg növényi összetevőből álló, vagy éppen állati eredetű termékeket helyettesítő étel található.

A szójából készült tofu például remek fehérjeforrás, viszont egy másik, kevésbé ismert húspótló is kezd egyre több figyelmet kapni: a szejtán, vagyis a búzahús egyik legnagyobb előnye, hogy még otthon is könnyedén, mindennapi hozzávalókból el lehet készíteni, valamint a szójára allergiások is fogyaszthatják.

A búzasikérből készült „hús” nemcsak az ára és a könnyű elérhetősége miatt vált a vegánok egyik legnagyobb kedvencévé: 100 gramm szejtánban ugyanannyi a fehérje, mint 100 gramm csirkemellben, tehát nem kell erről a tápanyagról lemondania annak, aki a növényi életmódot választja.
Búzahús könnyedén, otthon
A bioboltokban már lehet előre elkészített, sőt még befűszerezett szejtánt is venni, azonban a legolcsóbb megoldás a házi elkészítés. A búzahús megalkotása egyszerű, és a legáltalánosabb hozzávalókból is könnyen kivitelezhető.
Hozzávalók:
- 250 gramm búzasikér (szejtánpor)
- egy csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 50 gramm liszt
- só, fűszerek ízlés szerint
- 3 dl víz
Egy nagyobb edénybe rakj fel vizet forrni, majd a száraz alapanyagokat keverd össze először egymással, majd a 3 dl vízzel. Ez a massza összeáll, leválik az edény faláról, és utána formázható úgy, ahogy szeretnéd. Érdemes hengert alkotni belőle, majd kis szeletekre vágni. A szeleteket a forró vízben ki kell főzni, ha felemelkednek a víz tetejére, akkor készen is van a búzahús.

A hozzávalók arányával attól függően lehet trükközni, hogy milyen célra milyen jellegű hús készül: az arányokat ezek alapján érdemes belőni. A több liszt és szódabikarbóna lazább, szárnyasokra emlékeztető húsállagot fog eredményezni, ez főleg a pörköltekhez, brassóiba vagy kirántáshoz ajánlott. A szódabikarbóna elhagyásával egy marha- vagy disznóhúsállagot lehet elérni, ezt a módszert érdemes választani grillezéshez, pácoláshoz.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Ahogy az állati húsok, úgy a szejtán íze is főként csak a fűszerezéstől függ, hiszen magában teljesen semleges, talán kicsit az állaga alapján lehet megmondani, hogy nem igazi húsról van szó, hiszen a sűrítési módszerek ellenére is kicsit gumisabb marad a textúrája. Mivel búzasikér a fő összetevője, a szejtán legnagyobb hátránya, hogy gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.
Hamis húsgombóc és szénhidrátmentes pizza: 8 isteni húsmentes ételt mutatunk
Ezeket a fogásokat akkor is szeretni fogod, ha nem mondanál le véglegesen a húsételekről.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- stroke
- szív- és érrendszeri betegség