Mennyi fehérje kell naponta egy nőnek? Mutatjuk, hogyan változik az igény

A javasolt fehérjebevitelt a céljaid is meghatározzák.

Mennyi fehérje kell?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különösen a fogyás és a rendszeres edzés kapcsán hallhatod, hogy a megfelelő mennyiségű, jó minőségű forrásból származó fehérjebevitel milyen fontos. Ha súlyt szeretnél veszíteni, a legtöbbször a proteinek étvágycsökkentő hatása kerül fókuszba, ám ennél jóval több okból is lényegesek.

A fehérjék a szervezet számára építőelemekként funkcionálnak: részt vesznek a sérülések javításában és a test megújulásában. Amikor az edzés hatására az izmokon mikroszkopikus repedések keletkeznek, akkor ezeket is fehérjével tölti fel a szervezet, így ebből növekszik az izom. A fehérjék java esszenciális, azaz az emberi szervezet nem képes előállítani, így az étrendből kell bevinni. Kérdés azonban, hogy mennyire is van szükség belőlük.

Mennyi fehérje kell?

A szervezet napi fehérjeigényét befolyásoló tényezők a nem, a testsúly és az aktivitás, melyek alapján viszonylag pontosan számolhatóak ki az egyedi igények.

proteinek

A nők számára általában 50-60 gramm fehérjét javasolnak naponta, ez azonban nem minden esetben helytálló. A minimum mennyiség számítását a következőképpen végezheted el.

  • Ha ülőmunkát végzel, és nem sportolsz, mozogsz rendszeresen, akkor a testsúlyod kilogrammban megadott értékét szorozd meg 0,8-cal és 0,9-cel. 70 kiló esetében így 56-63 gramm fehérjére van szükség naponta. Ezt kétszer 80 gramm csirkemell vagy szejtán és a növényi táplálékok - zab, magvak, leveles zöldségek - minimális fehérje tartalma bőven fedezi.
  • Ha könnyű fizikai munkát végzel, vagy rendszeresen, legalább heti három alkalommal mozogsz, akkor 1,2-1,3-mal végezd el a szorzást. Ennek megfelelően 70 kilóra napi 84-91 gramm fehérje jut. Ehhez napi kétszer 100 gramm sovány hús mellé érdemes egyszer tojást, sajtot, magas hústartalmú sonkát, chia magot fogyasztani.
  • Ha nehéz fizikai munkád van, vagy sportolói szinten edzel, akkor 1,6-szer szorozd meg a testsúlyodat. 70 kilóval ez már körülbelül naponta 112 gramm protein. Ez fedezhető kétszer 120-130 gramm hús, egy-két alkalommal tojás, sajt, sonka vagy magvak fogyasztásával, emellett szükséges lehet a gabonafélék és zöldségek közül is a legtöbb fehérjét tartalmazó opciókat - zabot, quinoát, kelt - választani.
  • Ha a célod kifejezetten az izmosodás, és ennek megfelelően erősítő edzéseket is végzel, úgy érdemes 1,9-2-vel szorozni, így 70 kilóra akár 140 gramm fehérjét is elfogyasztani. Pusztán a fehérjebevitel növelésétől azonban nem várható az izomtömeg gyarapodása. Ebben az esetben a hús, hal vagy szejtán adag naponta kétszer 140-160 gramm, mely mellé minden más étkezés során is külön figyelmet érdemel a fehérjebevitel. Mivel ez természetes táplálékokkal nehézkessé válhat az adagok nagysága miatt, ezért érdemes lehet az étrendbe fehérjeporokat is beiktatni.

Az itt felsorolt mennyiségeknél többet nem tilos fogyasztani. A teljes kalóriakeretednek 25-30%-a állhat fehérjékből, melyeknek minden egyes grammja 4 kalória. Ha 1200 kalóriát fogyasztasz, akkor ennek a 30%-a 360 kalória, ami 90 gramm fehérje bevitelét jelenti.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A protein fogyasztása során a minőség legalább annyira fontos, mint a mennyiség. Amennyiben fogyni szeretnél, abszolút nincsen szükséged fehérjeporok formájában az étrend kiegészítésére, sőt, sport mellett is megoldható a bevitel általában csak a táplálkozásból. Ennek ellenére megkönnyítheti a megfelelő mennyiség elérését, ha ilyet is fogyasztasz, különösen akkor, ha vegán vagy vegetáriánus étrendet követsz.

Jó minőségű fehérjeforrások közé tartoznak ezen felül a sovány húsok, a tojás, a halak, a tenger gyümölcsei és a sajt, míg jókora mennyiségű növényi protein található a tofuban, a szejtánban és a hüvelyesekben.

Szuper, növényi fehérjeforrások

Egyáltalán nem muszáj húst enni hússal. A következő növényi eredetű táplálékok mind tele vannak proteinnel. Építsd be őket az étrendedbe gyakran!

Étvágycsökkentő növényi fehérjeforrások a fogyókúrádhoz

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük