Étvágycsökkentő növényi fehérjeforrások a fogyókúrádhoz: fogyaszd őket naponta
Nemcsak hússal és tojással fedezheted a szervezeted igényeit.

novenyi feherje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az étrendi változtatások célja a súlycsökkenés vagy az izomépítés, kiemelt jelentőséget kap a fehérjebevitel. Ha fogyásról van szó, lényeges, hogy a szervezet zsírt adjon le, ne pedig izmokat, melyek elvesztésével lassul az anyagcsere, és visszaesik a test kalóriaigénye, így nő a visszahízás kockázata is. 

A fogyáshoz ajánlott legalább a testsúly minden kilogrammja után nagyjából 1 gramm fehérjét bevinni, emellett a rendszeres mozgás is segít az izomtömeg fenntartásában. A fehérjebevitelt a legtöbben főként állati eredetű táplálékok - hús, hal, tojás - fogyasztásával igyekeznek fedezni, noha növényi források is léteznek.

Növényi fehérjeforrások

Az állati fehérjék hátulütője lehet, hogy a velük együtt bevitt zsírok a szaturált típusba tartoznak, melyek túlzott fogyasztásuk esetén egészségtelenül megnövelhetik az LDL-koleszterinszintet. Érdemes éppen ezért ezeket mindennap kisebb-nagyobb mértékben növényi fehérjékkel is kiegészíteni.

Ezek - akárcsak az állati eredetű proteinek - energiát biztosítanak, tartósan laktatnak, alapanyagként szolgálnak az izmok és más sejtek regenerálódásához. A növényi fehérjeforrások jellemzője emellett, hogy rostban gazdagok, ezért legtöbbjük egyszersmind jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátokkal is ellát, melyek ugyancsak étvágycsökkentő hatásúak. További előnyük lehet, hogy beletartozhatnak a napi zöldségfogyasztásba, mely a húsokban, tojásban meg nem található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok fedezését szolgálja. A következő proteingazdag növényi táplálékokat a fogyás és később a szinten tartás során is az étrended részévé teheted!

Ezt is szeretjük