Rákellenes, védi a szívet, segít a látásromlás elkerülésében: a sütőtök 5 áldásos egészségügyi hatása
A sütőtök nemcsak finom és sokoldalú táplálék, hanem egészséges is.

Az ősz egyik legnépszerűbb, egyben leghangulatosabb eledele a sütőtök. Színesíti a tányérokat, sokféleképpen elkészíthető, és még egészséges is. Itthon azokat a tökféléket hívják így, amiket általában sütve fogyasztanak, így többféle formájú, színű és ízű változatot sorolnak ide.
A sütőtök vitaminokban gazdag, a bőr szépítésén túl a látás épségének megőrzésében, az immunrendszer támogatásában, az antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhetően pedig a daganatos megbetegedések kivédésében is segíthet. Mindemellett kalóriaszegény, így a diétába is beilleszthető.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A sütőtök színe is mutatja, hogy kifejezetten gazdag karotinoidokban, alfa- és béta-karotinban, utóbbi a szervezetben A-vitaminná alakul. Található még benne C-, B2- és E-vitamin, kálium, réz, mangán és vas. Kisebb mennyiségben magnéziumot, foszfort, cinket és többféle B-vitamint tartalmaz.

Az őszi és téli zimankóban kifejezetten jól jöhet a megfázásos panaszok kivédésére és a vitaminpótlásra is. Ráadásul a magja is ehető, egészséges zsírokban gazdag. Gyulladáscsökkentő hatása ismert, a vizsgálatok szerint pedig a belőle kinyert olaj a túlműködő húgyhólyaggal kapcsolatos problémák enyhítésében is segíthet.
Segíti az immunrendszert
Az A-vitaminná alakuló béta-karotin támogatja az immunrendszer működését, segít a fertőzések kivédésében. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav kulcsfontosságú a védekezőrendszer számára, a szervezet nem tudja előállítani, így táplálkozás útján kell bevinni a megfelelő mennyiséget. A javasolt bevitel 80 milligramm/nap, de ez járványos időszakokban tovább növelhető. Hiányában többek között lassabb sebgyógyulás, betegségekkel szembeni fogékonyság figyelhető meg.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik
A sütőtök antioxidáns hatású vegyületeinek, C-vitamin- és káliumtartalmának köszönhetően segíthet a szívbetegségek kivédésében. A vizsgálódások szerint a kálium csökkentheti a vérnyomást, ami itthon is nagyon elterjedt probléma, a magasvérnyomás-betegség a leggyakoribb szív- és érrendszeri megbetegedés. Sokáig maradhat észrevétlen, és sajnos súlyos szövődményekhez, érkárosodáshoz vezethet, roncsolhatja a szívet tápláló koszorúereket is.
Segít a látás megóvásában
Bár a kor előrehaladtával a látás általában gyengül, a megfelelő táplálkozás segíthet a folyamat lassításában és a látásélesség megóvásában. Az A-vitamin elengedhetetlen a szem ideghártyájának, a retinának a megfelelő működéséhez. Tanulmányok is bizonyítják, hogy azok körében, akik béta-karotinban gazdag táplálkozást folytatnak, kevésbé valószínű a látásromlásért sokszor felelőssé tehető szürke hályog előfordulása.

Krónikus és daganatos megbetegedések ellen hat
A sütőtök antioxidáns hatású vegyületekben gazdag. Ilyenek például az alfa-karotin, a béta-karotin, a béta-kriptoxantin, a C- és az E-vitamin. Az antioxidánsok képesek felvenni a harcot a szabad gyökökkel, amelyek a sejtek anyagcsere-folyamatainak melléktermékeként keletkeznek, de a külső környezetből is bejuthatnak, például légszennyezettség, vegyszerek és dohányfüst hatására. A szabad gyökök, bár részt vesznek bizonyos kórokozók elleni védekezésekben is, leginkább a sejtkárosító hatásukról ismertek.

Amennyiben a szervezetben felborul a szabad gyök - antioxidáns egyensúly, krónikus és daganatos megbetegedések jelentkezhetnek. Bár a témában további kutatásokra van szükség, de a béta- és alfa-karotinokkal kapcsolatban több esetben is úgy találták, hogy csökkenthetik bizonyos daganattípusok, például a mellrák és a gyomorrák kialakulásának kockázatát.
Mi készülhet belőle?
A sütőtökfélékből mennyei finomságok készíthetők, például sűrű, kellemesen fűszeres krémleves, laktató, darált hússal töltött változat, de még ínycsiklandó fahéjas tekercs is. Sütőben sütve, megfelelően fűszerezve pedig pikk-pakk melengető fogássá alakítható, egy kevés méztől még ízletesebb lesz. A Harry Potter-rajongók kipróbálhatják ezt a varázslatos sütőtöklét is.
8 étel, ami alaposan felturbózza az immunrendszert
A hűvös idő beköszönte menetrendszerűen hozza magával a megfázást, náthát, influenzát: ilyenkor az ember különösen ki van téve a baktériumok és vírusok támadásának. Az egészséges életmód komoly szerepet játszik ezek elkerülésében, bizonyos ételek pedig segíthetnek abban, hogy a szervezet felkészültebben léphessen fel a betegségek ellen.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)