Nem elég csak D-vitamint szedni a Covid idején: 2 ásványi anyag, ami szükséges a megfelelő hasznosulásához
A D-vitamin hasznosulásához más ásványi anyagok is szükségesek.

d-vitamin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nappalok rövidülésével és a napsütéses órák csökkenésével a szervezetben egyre nehezebbé válik természetes úton pótolni a D-vitamint, amelynek legjobb forrása a napfény. Az immunerősítő vitamin szedésénél több tényezőt figyelembe kell venni.

Javában zajlik a koronavírus-járvány, nyakunkon az influenzaszezon, és a megfázásokat okozó rhinovírusok sem tétlenkednek: elkél most az immunerősítés. A C-vitamin pótlása mellett egyre többen gondolnak a D-vitamin tudatos bevitelére is, mely valamelyest az étrenddel is támogatható, a halak, a tojás, a máj és a gomba is tartalmaz belőle. Kapszulás formában viszont további ásványi anyagok szedése szükséges a megfelelő hasznosuláshoz.

Magnézium és kalcium a felszívódáshoz

A magnézium és a D-vitamin kölcsönhatásban állnak, erősítik egymás felszívódásának mértékét. Egy korábbi, a National Health and Nutrition Examination Survey által az Egyesült Államokban végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a magnézium pótlása egyúttal a D-vitamin-hiány kockázatát is csökkenti.

A D-vitamin fokozza a kalcium és a foszfát felszívódását a belekbe kerülő élelmiszerekből, javítja a kalcium felhasználódását a csontok számára, és kölcsönösen hozzájárulnak egymás hasznosulásához, így együttes bevitelük a csontritkulást megelőző hatásukat is erősíti.

A kalcium és a magnézium is együtt fejti ki legjobb hatását, javasolt arányuk 2:1 a kalcium javára. Az egyoldalú, magas kalciumbevitel veszélye, hogy az anyag hosszú távon lerakódhat a vesében és az artériákban, ez súlyos esetben vesehomokot, érelmeszesedést is okozhat. A D-vitamin és a magnézium viszont segíti a felszívódását, így elégséges mennyiségű bevitele csökkenti az ilyen jellegű problémák kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Zsírban oldódik, és nem vitamin

Mivel vitaminoknak azokat az élettanilag fontos vegyületeket nevezzük, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, a D-vitamin kilóg a sorból. Ez valójában egyfajta hormonelőanyag, amelyet az emberi test is képes termelni napfény hatására, a természetes eredetű forrása hasznosul a legjobban, így a napon tartózkodás az őszi-téli időszakban is nagy segítség.

A D-vitamin pótlásánál alapvető tudnivaló, hogy zsírban oldódik, a bélben azok társaságában képes igazán jól felszívódni. Fokozható hasznosulása, ha étkezés közben vagy után megfelelő zsírtartalmú ételek kíséretében veszi be az ember a kapszulát. A zsíremésztési zavarok megnehezítik a feldolgozást.

Napi beviteli értékek

A kalcium napi szükséglete felnőtt nők számára 1000-1200 milligramm, a magnéziumból 300-350 milligramm szükséges. Terhesség, fizikai terhelés esetén utóbbi 450 milligramm is lehet.

Sokáig a D-vitaminból hivatalosan ajánlott mennyiség 5 mikrogramm, 200 nemzetközi egység volt, az Institutes of Medicine - IOM - újabb ajánlása szerint ez 600 NE. Egyes kutatások szerint a téli napokban és immunerősítésre még ez is nagyon kevés. A táplálkozástudósok, orvosi szakmai társaságok kutatásokra hivatkozva egyetértenek abban, hogy a korábban hittnél jóval magasabb dózis javasolt, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége átlagos testtömegű felnőttek számára 1500-2000 NE-t ajánl. Az Orvosi Hetilap konszenzusa és az OGYÉI szerint a még biztonságos mennyiség 4000 NE.

D-vitamin-tartalmú ételek

A napfény mellett némiképp a táplálkozás is hozzásegít a D-vitamin-szükséglet fedezéséhez, az ételek többségében ráadásul magnézium és kalcium is van.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük