Nem elég csak D-vitamint szedni a Covid idején: 2 ásványi anyag, ami szükséges a megfelelő hasznosulásához

A D-vitamin hasznosulásához más ásványi anyagok is szükségesek.

d-vitamin
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nappalok rövidülésével és a napsütéses órák csökkenésével a szervezetben egyre nehezebbé válik természetes úton pótolni a D-vitamint, amelynek legjobb forrása a napfény. Az immunerősítő vitamin szedésénél több tényezőt figyelembe kell venni.

Javában zajlik a koronavírus-járvány, nyakunkon az influenzaszezon, és a megfázásokat okozó rhinovírusok sem tétlenkednek: elkél most az immunerősítés. A C-vitamin pótlása mellett egyre többen gondolnak a D-vitamin tudatos bevitelére is, mely valamelyest az étrenddel is támogatható, a halak, a tojás, a máj és a gomba is tartalmaz belőle. Kapszulás formában viszont további ásványi anyagok szedése szükséges a megfelelő hasznosuláshoz.

Magnézium és kalcium a felszívódáshoz

A magnézium és a D-vitamin kölcsönhatásban állnak, erősítik egymás felszívódásának mértékét. Egy korábbi, a National Health and Nutrition Examination Survey által az Egyesült Államokban végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a magnézium pótlása egyúttal a D-vitamin-hiány kockázatát is csökkenti.

A D-vitamin fokozza a kalcium és a foszfát felszívódását a belekbe kerülő élelmiszerekből, javítja a kalcium felhasználódását a csontok számára, és kölcsönösen hozzájárulnak egymás hasznosulásához, így együttes bevitelük a csontritkulást megelőző hatásukat is erősíti.

A kalcium és a magnézium is együtt fejti ki legjobb hatását, javasolt arányuk 2:1 a kalcium javára. Az egyoldalú, magas kalciumbevitel veszélye, hogy az anyag hosszú távon lerakódhat a vesében és az artériákban, ez súlyos esetben vesehomokot, érelmeszesedést is okozhat. A D-vitamin és a magnézium viszont segíti a felszívódását, így elégséges mennyiségű bevitele csökkenti az ilyen jellegű problémák kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Zsírban oldódik, és nem vitamin

Mivel vitaminoknak azokat az élettanilag fontos vegyületeket nevezzük, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, a D-vitamin kilóg a sorból. Ez valójában egyfajta hormonelőanyag, amelyet az emberi test is képes termelni napfény hatására, a természetes eredetű forrása hasznosul a legjobban, így a napon tartózkodás az őszi-téli időszakban is nagy segítség.

A D-vitamin pótlásánál alapvető tudnivaló, hogy zsírban oldódik, a bélben azok társaságában képes igazán jól felszívódni. Fokozható hasznosulása, ha étkezés közben vagy után megfelelő zsírtartalmú ételek kíséretében veszi be az ember a kapszulát. A zsíremésztési zavarok megnehezítik a feldolgozást.

Napi beviteli értékek

A kalcium napi szükséglete felnőtt nők számára 1000-1200 milligramm, a magnéziumból 300-350 milligramm szükséges. Terhesség, fizikai terhelés esetén utóbbi 450 milligramm is lehet.

Sokáig a D-vitaminból hivatalosan ajánlott mennyiség 5 mikrogramm, 200 nemzetközi egység volt, az Institutes of Medicine - IOM - újabb ajánlása szerint ez 600 NE. Egyes kutatások szerint a téli napokban és immunerősítésre még ez is nagyon kevés. A táplálkozástudósok, orvosi szakmai társaságok kutatásokra hivatkozva egyetértenek abban, hogy a korábban hittnél jóval magasabb dózis javasolt, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége átlagos testtömegű felnőttek számára 1500-2000 NE-t ajánl. Az Orvosi Hetilap konszenzusa és az OGYÉI szerint a még biztonságos mennyiség 4000 NE.

D-vitamin-tartalmú ételek

A napfény mellett némiképp a táplálkozás is hozzásegít a D-vitamin-szükséglet fedezéséhez, az ételek többségében ráadásul magnézium és kalcium is van.

Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, immunerősítő: 10 étel, ami tele van D-vitaminnal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük