A pajzsmirigyzavar csontritkulást is okozhat - Így befolyásolja a csontok újjáépülését
Nem csupán a mellékpajzsmirigy, de a pajzsmirigy zavarai is okozhatnak csontritkulást, ráadásul annak több formája is.

pajzsmirigyzavar és csontitkulás 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok tünetei igen változatosak, hiszen a szerv által termelt hormonok az egész test működésére hatással vannak.

Nem véletlen az, ha valakinek valamilyen általános jellegű problémája van, mint a hajhullás, menstruációs zavarok, rossz közérzet, stressz, depresszió, akkor mindenképp érdemes pajzsmirigybetegség után kutakodni. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája elmondta, hogy bizony a csontritkulás hátterében is húzódhat a mirigy elégtelen vagy túlzott hormontermelése.

Miért lép fel csontritkulás?

A csontritkulás több okra vezethető vissza: a túl lassú csonttermelődésre, a túl gyors csontpusztulásra, valamint a rossz minőségű csontok képződésére. Lényegében a csontritkulás akkor kezdődik, amikor a csont lebontása nagyobb mértékű, mint a csont építése.

csontritkulás és pajzsmirigyzavar nyitó
Fotó: Cecilie_Arcurs / Getty Images Hungary

Csontritkulással elsősorban a klimax után találkozni, amikor lecsökken az ösztrogén mennyisége, az ösztrogén ugyanis komoly szerepet játszik a csont épülésében. Emellett vannak még olyan állapotok és betegségek, melyek fennállása szintén megnöveli a csontritkulás esélyét, ezt hívják másodlagos csontritkulásnak. Ilyen az anorexia, bizonyos felszívódási zavarok, autoimmun betegségek, illetve olyan endokrinológiai problémák is, mint a mellékvesekéreg túlműködése, pajzsmirigyzavarok, mellékpajzsmirigy betegsége.

A pajzsmirigy pici szerv, de zavara sok gondot okozhat

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, melynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. Ez utóbbi a PTH, azaz a parathormon termelődéséért felelős, ami a kalcium szintjét növeli, míg a foszforét csökkenti. Ha csökken a kalciumszint, úgy a PTH szintje megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagokat - így csontritkulást, rossz minőségű csontokat eredményez.

Így zajlik a csontsűrűség mérése.
Így zajlik a csontsűrűség mérése.
Fotó: Bsip

A pajzsmirigy-alulműködés esetén csökken a csontok újjáépülése, így több pusztul, mint amennyi keletkezik, mivel a magas TSH negatív hatással van a csontforgalomra. Ráadásul a csontok egészségéhez szükséges ásványi anyagok lassabban tudnak beépülni, így megnő a csonttörés rizikója is. 

Sokan úgy gondolják, hogy ha az alulműködés ilyen problémákat generál, akkor a túlműködés inkább pozitív irányba tolja el a csontok állapotát, de ez közel sincs így. Túlműködés esetén felgyorsul a csontanyagcsere, és bár valóban több csont képződik, de több is pusztul el, mindemellett pedig csökken a csontok ásványianyag-tartalma is, így 10-20%-kal csökken a csontsűrűség.

Mindezeken kívül érdemes megemlíteni, hogy a pajzsmirigyzavarok gyakran D-vitamin-hiánnyal járnak együtt, mely szintén negatív hatást gyakorol a csontok egészségére - hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mikre kell ügyelni?

Először is fontos, ha valaki csontritkulással, gyakori csonttöréssel küzd, mindenképp gondoljon mellék-, és pajzsmirigyproblémára is, hiszen ha fennáll valamilyen zavar, azt kezelni szükséges. Ez fordítva is igaz, vagyis ha valaki tisztában van a betegségével, rendszeresen járjon el csontritkulás-, csontsűrűségszűrésre, valamint ellenőriztesse a D-vitamin-szintjét.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

A pajzsmirigy megfelelő működését támogatják egyes vitaminok és ásványi anyagok is, ilyen esetben különösen hasznos a szervezet számára a cink, a szelén, illetve a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén természetesen a jódban gazdag ételek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük