A pajzsmirigyzavar rejtett tünetei - Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A pajzsmirigyzavar örökletes betegség is lehet, és megannyi, nem túl feltűnő tünet jelezheti a problémát.

pajzsmirigyzavar nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok gyakran sokáig rejtve maradnak, melynek elsősorban az az oka, hogy a betegséget nem jelzik tipikus figyelemfelhívó tünetek.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája ezért elmondja, mikor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkciókat.

Családban előfordult pajzsmirigybetegség

Ahogy sok másik betegség, úgy a pajzsmirigyzavarok is öröklődhetnek, ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni az értékeket, ha a családban előfordult már valamilyen pajzsmirigybetegség. Ekkor lehetőleg évente el kell menni vérvizsgálatra, valamint ultrahangra is, ahol kiderülhet, ha megnagyobbodott a pajzsmirigy, illetve göbök keletkeztek rajta.

pajzsmirigy vizsgálat
Fotó: BakiBG / Getty Images Hungary

Testsúlyváltozások

Ha valaki - látszólag minden ok nélkül - jelentősebb súlyt veszít vagy szed fel, akkor fennáll a pajzsmirigyzavar gyanúja, fogyás esetén a pajzsmirigy-túlműködés, hízás esetén az alulműködés. Érdemes belegondolni, volt-e valamilyen változás az étrendben, mozgásában, és ha nem, úgy célszerű vérvételre mennie!

Gombócérzés, nyelési nehézség, rekedtség

A torokban lévő gombócérzés, nyelési nehézség, rekedtség gyakran felső légúti megbetegedés tünete, ám ha nem áll fenn ilyen probléma, akkor meglehet, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodása, göbös strúma okozza a kellemetlen érzést. Nem ritka az sem, amikor a beteg arról számol be, hogy olyan, mintha folyamatosan szorítaná a ruhája, nyakkendője a nyakát. Ultrahangos vizsgálattal ez könnyen kideríthető, és gyógyszerrel, esetleg műtéttel orvosolható.

Így néz ki egy megnagyobbodott pajzsmirigy.
Így néz ki egy megnagyobbodott pajzsmirigy.
Fotó: Lars Neumann / Getty Images Hungary

Hangulatingadozások

Mind a pajzsmirigy alul-, mind a túlműködése produkálhat pszichés tüneteket, így könnyű összekeverni mentális zavarokkal. Depressziós tüneteket például a pajzsmirigy-alulműködés okozhat, míg idegességet, stresszt a túlműködés. Megfelelő kezelés hatására ezek a panaszok azonban csökkennek, megszűnnek - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Családalapítás előtt

Családalapítás előtt érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, mivel annak zavarai könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést, koraszülés, a babánál fejlődési, idegrendszeri problémákat. Mivel nagyon gyakori problémának számítanak a pajzsmirigyzavarok, fontos, hogy még a terhesség előtt kiderüljenek a problémák, nehogy meddőség vagy egy vetélés miatt kerüljön diagnosztizálásra.

Ételek a pajzsmirigy megfelelő működéséhez

A pajzsmirigy megfelelő működését támogatják egyes vitaminok és ásványi anyagok is, ilyen esetben különösen hasznos a szervezet számára a cink, a szelén, illetve a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén természetesen a jódban gazdag ételek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük