A pajzsmirigyzavar nem mindig hormonális probléma - Ezért van, hogy nem válik be a gyógyszer

A pajzsmirigybetegség kialakulásának több oka is lehet, és nem mindig hormonzavar miatt jön létre.

pajzsmirigy panaszok nem múlnak
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hasmenés és székrekedés, puffadás, fogyás vagy hízás, hasfájás. A pajzsmirigy-alul- és túlműködés tünetei is lehetnek, ám ha a kezelés már jól beállított, de a panaszok mégsem szűnnek, érdemes más irányban is vizsgálódni.

Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mi állhat még a háttérben.

Autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy-rendellenességek kialakulásának több oka lehet, ezek egyike az autoimmun eredet. Graves-Basedow-kórnak nevezik a túlműködéssel járó, Hashimoto thyreoditisnek pedig az alulműködéssel járó autoimmun eredetű pajzsmirigybetegséget. 

pajzsmirigy probléma
Fotó: magicmine / Getty Images Hungary

- A túlműködés mellett a betegeknél fogyás következik be, jellemző panasz a hasmenés. Az alulműködés hízást, székrekedést, puffadást és hasfájást is okozhat, de a betegnél nem ritkák a refluxos panaszok sem. Ezek a tünetek, ha nincs egyéb ok a háttérben, a pajzsmirigygyógyszer megfelelő dózisban történő szedésével rendszerint rövid időn belül rendeződnek. Előfordul azonban, hogy egyes panaszok továbbra sem szűnnek, így a betegek gasztroenterológushoz fordulnak.

Mi lehet a háttérben?

Az autoimmun betegségek gyakran társulnak más autoimmun betegségekkel. Így, ha a betegnél igazolódik a Graves-Basedow-kór vagy a Hashimoto thyreoditis diagnózisa, akkor javasolt szűrővizsgálatot végezni cöliákia irányába is. Ha ez korábban nem történt meg, akkor mindenképp javasolt elvégeztetni, különösen, ha panaszaink is vannak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az autoimmun eredetű gluténérzékenység tünetei

  • fogyás
  • székrekedés
  • hasmenés
  • vashiányos vérszegénység
  • hasfájás
  • puffadás

- A cöliákiás betegek mintegy 10%-ának van autoimmun pajzsmirigybetegsége, az átlag populációhoz képest 4,4-szer nagyobb esélyük van Hashimoto thyreoiditis kialakulására, és 2,9-szer nagyobb a rizikójuk Graves-Basedow-kórra. A két betegség tehát egyazon betegnél gyakran együtt van jelen.

pajzsmirigy ultranagsos vizsgálat
Fotó: coja1108 / Getty Images Hungary

Pajzsmirigybetegség és gluténmentes diéta

A cöliákia vérvizsgálattal és gyomortükrözés elvégzésével diagnosztizálható. Ha az eredmények igazolják, hogy valóban fennáll az autoimmun pajzsmirigybetegség mellett cöliákia is, akkor szigorú gluténmentes diétát kell tartani. Ennek segítségével a hasi panaszok is rendeződni fognak. 

10 étel, ami védi a pajzsmirigyműködését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

A pajzsmirigy megfelelő működését támogatják egyes vitaminok és ásványi anyagok is, ilyen esetben különösen hasznos a szervezet számára a cink, a szelén, illetve a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén természetesen a jódban gazdag ételek.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük