Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? 6 ok, ami miatt könnyen kialakulhat a betegség

Nyilvánvaló, hogy több tényező együttesen tehető felelőssé.

ajanlo-pajzsmirigy-ok
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érződik az, hogy a betegség terjedne. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a pajzsmirigybetegek számának növekedése nem magyarázható kizárólag a pontosabb orvosi diagnosztikus módszerekkel.

Ha nem is kizárólag a TSH-érték alapján állapítható meg a betegség fennállása, a betegek száma még így is 13 millió felett van, de egyes kalkulációk alapján meghaladja az 50 milliót. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a kedvezőtlen jelenség lehetséges okairól beszélt.

Mi okozza a betegek számának ilyen mértékű növekedését?

Nyilvánvaló, hogy több tényező együttesen tehető felelőssé. Az örökletes tényezőket szokták gyakran emlegetni, de a betegségre hajlamosító gének száma nem növekedett lényegesen. A betegség megjelenésében valójában döntő szerepet játszanak a környezeti faktorok. Ezek közül az alábbi hat a legfontosabb.

ajanlo-pajzsmirigy-ok2

1. Kémiai anyagok, mérgező, toxikus vegyületek

Riasztó következtetésekkel járó kutatási eredmények igazolják az EDC - endocrine disrupter chemicals - anyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásait: bebizonyosodott, évtizedeken át elsiklottak az emberek a hormonháztartás egyensúlyát súlyosan megzavaró, élelmiszerekben, ivóvízben, kozmetikai és háztartási-vegyipari termékekben, műanyagokban és egyéb úton az emberre leselkedő ártalmak felett. A következmények súlyosak: autoimmun betegségek, elhízás, meddőség, sterilitás, megváltozó nemi jelleg. Az EDC anyagok hatására jelentősen növekszik az autoimmun betegek, így a pajzsmirigybetegek száma is. Az EDC anyagok közül a legfontosabbak a következők:

  • Biszfenol-A és hasonló fenolok,
  • PCB - poliklórozott-bifenilek - vegyületcsoport,
  • égéstermékek - ezek nemcsak a gumiabroncsok, híradástechnikai termékek égetésekor szabadulnak fel, hanem nagyobb mennyiségben repülőterek környékén is kimutathatók,
  • égetéskor felszabaduló melléktermékek - dioxinok,
  • rovarirtók - peszticidek,
  • gyógyszerek - például Cordarone, Amiodaron,
  • fémek és fémtartalmú vegyületek,
  • természetes anyagok - fitoösztrogének - szója.

2. Jód túlzott bevitele

Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, mely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését, osztódásra stimulálja a sejteket, és ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a jódozással - a só jódozásával és jódtabletta bevitelével - minden megoldható lenne. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű.

Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták, gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus, és csökkent a göbös megbetegedések száma, de ugyanakkor más természetű  -autoimmun eredetű - betegségeké viszont emelkedett. Tehát a túl sok jód fogyasztása is pajzsmirigybetegségekhez vezethet. Fontos azt megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele - főleg túlzott formában! - káros lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

3. Radioaktív sugárzás

Az atomkorszak legnagyobb környezeti radioaktív károsodása 1986-ban Csernobilban történt. Az erőmű felrobbanása miatt százezrek károsodtak, és több ezren haltak meg, illetve szenvedtek életre szóló károsodást. A sok orvosi vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy főleg a gyermekek közt nőtt meg a pajzsmirigyrákos betegek száma. A 2011-es, Fukushimában megtörtént erőmű-katasztrófa is szörnyű volt, de méreteiben és következményeiben jelentősen kisebb az előbbinél. Viszonylag kevésbé ismert az, hogy a túl sok röntgenvizsgálat is fokozott veszélyt jelent. Nemzetközi tanulmányok bizonyították, hogy a fogászati asszisztensek, a gyakran és sokszor ismételten vizsgált egyének közt gyakoribb a pajzsmirigybetegség.

4. Fertőzések

Nem új kutatási eredmény, de az utóbb években bizonyították, hogy egyes, egyre elterjedtebb vírusok - Epstein-Barr, Humán Herpes vírus, Coxsackie vírusok -, továbbá bizonyos baktériumok a betegség kiváltásában fontos szerepet töltenek be. Ki kell emelni a Yersinia enterocolitica baktériumot, mely fertőzés - rendszerint hasmenést okoz - után a Hashimoto thyreoiditis 14-szer gyakoribb. Ma már a pontos mechanizmusról is egyre többet lehet tudni. A lényeg az, hogy ezek a fertőzések látszólag nyom nélkül gyógyulnak, de néhány hónap múlva, főleg aktiváló környezeti tényezők hatására elkezdődik, majd továbbterjed a betegség. Ezek az úgynevezett második betegség kategóriába tartoznak.

Az idősebbek még emlékezhetnek a reumás lázra, mely torokgyulladás - Streptoccosus fertőzés - után alakult ki. A betegség valóban magas lázzal, fájdalmas ízületi gyulladással járt, azonban az egy-két héten belül megfelelő kezeléssel gyógyult. A fertőzés azonban elindított egy olyan autoimmun folyamatot, mely a szívbillentyűk súlyos károsodásához vezetett. A fentebb említett kórokozók ehhez hasonló módon képesek hasmenést, ízületi gyulladást, torokfájást, náthás tüneteket kiváltani. Ezek a tünetek elmúlnak, látszólag a beteg teljesen gyógyult, és néhány hónap múlva már a pajzsmirigybetegség jellemző tüneteit lehet rajta felismeri.

5. Dohányzás

Nagyon sok káros hatása mellett a cigarettáról egyértelműen bizonyították, hogy növeli a strúmát, fokozza és súlyosbítja a gyulladást, a Basedow-kóros betegekben pedig jelentős mértékben segíti elő a súlyos szemtünetek kialakulását és romlását.

szoveg-pajzsmirigy-ok

6. Stressz

Életünk velejárói azok a lelki folyamatok, melyek a stressz fogalomkörébe sorolandók, jóllehet, a stressz az eredeti orvosi értelmezésben nem mindig káros fogalom. A hétköznapi életben azonban a lelki kimerültséggel, frusztrációval azonos, melynek során nagy mennyiségben szabadulnak fel stresszhormonok, és indítják el azokat a kóros immunológiai folyamatokat, melyek betegségekhez vezethetnek. Ma már azt is lehet tudni, hogy a stressz hatására úgynevezett stresszfehérjék képződnek, melyeknek az autoimmun folyamatok létrejöttében lényeges szerepük lehet. A stresszt az alábbi tünetekről ismerhetjük fel: nyak, illetve fejfájás, szívdobogásérzés, izzadékonyság, hízás, álmatlanság, a koncentrálóképesség csökkenése, gyengeség, gombócérzés a torokban és szájszáradás is jelentkezhet.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

- A prevenciónak több szintje van. Társadalmi szinten fontos a környezet, az élelmiszerek és a víz védelme. A környezettudatos nevelés, programok az óvodában, iskolában, munkahelyen. Egyéni szinten ismerni kell(ene) a családban előforduló, örökletes betegségeket, és ilyenkor különösen odafigyelni a megelőzésre - gyakran a gyermek megbetegedésekor észlelik, hogy az édesanyjának is pajzsmirigygyulladása, göbje van. Fontos a tudatos étkezés, a kémiai ártalmak minimálisra csökkentése, a gyógyszerek szedésekor azok esetleges mellékhatásaira is figyelni kell, a fertőzésekkel szemben be kell tartani a higiénés rendszabályokat - árulta el a szakember.

Ételek pajzsmirigybetegeknek

A pajzsmirigy betegsége ellen és a hormontermelés helyreállításáért életmódváltással is sokat lehet tenni.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük