Műtét helyett is megoldás lehet: hogy működik a pajzsmirigy izotópos vizsgálata és kezelése?
Mikor van szükség izotópos vizsgálatra? A szakember válaszol.

ajanlo-pajzsmirigy-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok bizonyos formáinak diagnosztikájában és kezelésében nagy szerepe van az izotópos vizsgálatnak és terápiának. Hogy milyen is maga az eljárás, és kiknek van rá szükségük, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája osztotta meg.

A pajzsmirigyzavarok több módon is megnyilvánulhatnak, melyek érinthetik a mirigy szerkezetét és hormontermelését is. Amennyiben az előzetes vizsgálatok alapján az orvos úgy tartja, akkor izotópos vizsgálat egészíti ki a vérvételt és az ultrahangot.

Mikor van szükség izotópos vizsgálatra?

- Izotópos vizsgálattal egy adott szerv működését, szerkezetét vizsgáljuk. Ennek során bizonyos anyagokat juttatunk az adott helyre - pajzsmirigy vizsgálata esetén ez jellemzően J123, Tc99m - vénásan vagy szájon át, és azt figyeljük, milyen intenzitással épül az be. Az eljárás radioaktív, sugárzó technéciummal végzett vizsgálat - magyarázza a szakember az eljárás lényegét

ajanlo-pajzsmirigy-ok2

- Erre akkor van szükség, ha meg szeretnénk vizsgálni a pajzsmirigy méretét, a működési zavarokat, valamint a fellelhető göbök jellegét, típusát. Amennyiben a jódizotóp felhalmozódik a göbben, úgy az akkor meleg göb - piros színt mutat. A meleg göbök jellemzően jóindulatúak, míg a hideg göbök felvetik a rosszindulatúság gyanúját. Az izotóp eloszlását illetően van, hogy az egyenletes - például Basedow-kór -, és van szórványosan felhalmozódó - göbre utal, Plummer-kór.

Izotópos kezelés a pajzsmirigyzavarok gyógyításában

- Az izotópos vizsgálat mellett izotópos terápia is létezik, mellyel a pajzsmirigy-túlműködést, strúmát, bizonyos göböket, pajzsmirigyrákot lehet gyógyítani, kezelni. Ekkor radioaktív sugárzást kibocsátó jódizotópot kapszulaként vagy hígítva, folyadékként kell bevennie a páciensnek - 131-l radiojód. A jódot felveszi a pajzsmirigy, majd a sugárzás hatására mérséklődik a szerv hormontermelése. Az a mennyiség, melyet a mirigy nem vett fel, a vizelettel egy-két napon belül kiürül - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája, aki hozzátette, hogy egy-három kezelésre van szükség a maximális eredményért.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mivel a kezelésben részt vevő illető külső sugárforrás, be kell tartani - akárcsak az izotópos vizsgálatnál - a sugárvédelmi szabályokat, hogy ne okozzon kárt környezetének!

Mozgás pajzsmirigybetegséggel

Pajzsmirigybetegség esetén az orvosi, gyógyszeres, hormonpótló kezelés mellett az életmódváltás is rendkívül fontos. A megfelelő diéta mellett a testmozgással is sokat tehet az érintett a panaszok csökkentéséért.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük