Műtét helyett is megoldás lehet: hogy működik a pajzsmirigy izotópos vizsgálata és kezelése?

Mikor van szükség izotópos vizsgálatra? A szakember válaszol.

ajanlo-pajzsmirigy-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok bizonyos formáinak diagnosztikájában és kezelésében nagy szerepe van az izotópos vizsgálatnak és terápiának. Hogy milyen is maga az eljárás, és kiknek van rá szükségük, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája osztotta meg.

A pajzsmirigyzavarok több módon is megnyilvánulhatnak, melyek érinthetik a mirigy szerkezetét és hormontermelését is. Amennyiben az előzetes vizsgálatok alapján az orvos úgy tartja, akkor izotópos vizsgálat egészíti ki a vérvételt és az ultrahangot.

Mikor van szükség izotópos vizsgálatra?

- Izotópos vizsgálattal egy adott szerv működését, szerkezetét vizsgáljuk. Ennek során bizonyos anyagokat juttatunk az adott helyre - pajzsmirigy vizsgálata esetén ez jellemzően J123, Tc99m - vénásan vagy szájon át, és azt figyeljük, milyen intenzitással épül az be. Az eljárás radioaktív, sugárzó technéciummal végzett vizsgálat - magyarázza a szakember az eljárás lényegét

ajanlo-pajzsmirigy-ok2

- Erre akkor van szükség, ha meg szeretnénk vizsgálni a pajzsmirigy méretét, a működési zavarokat, valamint a fellelhető göbök jellegét, típusát. Amennyiben a jódizotóp felhalmozódik a göbben, úgy az akkor meleg göb - piros színt mutat. A meleg göbök jellemzően jóindulatúak, míg a hideg göbök felvetik a rosszindulatúság gyanúját. Az izotóp eloszlását illetően van, hogy az egyenletes - például Basedow-kór -, és van szórványosan felhalmozódó - göbre utal, Plummer-kór.

Izotópos kezelés a pajzsmirigyzavarok gyógyításában

- Az izotópos vizsgálat mellett izotópos terápia is létezik, mellyel a pajzsmirigy-túlműködést, strúmát, bizonyos göböket, pajzsmirigyrákot lehet gyógyítani, kezelni. Ekkor radioaktív sugárzást kibocsátó jódizotópot kapszulaként vagy hígítva, folyadékként kell bevennie a páciensnek - 131-l radiojód. A jódot felveszi a pajzsmirigy, majd a sugárzás hatására mérséklődik a szerv hormontermelése. Az a mennyiség, melyet a mirigy nem vett fel, a vizelettel egy-két napon belül kiürül - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája, aki hozzátette, hogy egy-három kezelésre van szükség a maximális eredményért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel a kezelésben részt vevő illető külső sugárforrás, be kell tartani - akárcsak az izotópos vizsgálatnál - a sugárvédelmi szabályokat, hogy ne okozzon kárt környezetének!

Mozgás pajzsmirigybetegséggel

Pajzsmirigybetegség esetén az orvosi, gyógyszeres, hormonpótló kezelés mellett az életmódváltás is rendkívül fontos. A megfelelő diéta mellett a testmozgással is sokat tehet az érintett a panaszok csökkentéséért.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük