Gyógyulhat spontán a pajzsmirigybetegség? Mindenki arra kíváncsi, meddig kell gyógyszert szedni

A terápia egyénre szabott, alulműködésnél és túltermelésnél is más a helyzet.

gyógyszer (3)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigybetegségben szenvedők nagy része gyógyszeres terápiára szorul, melynek hatását rendszeresen ellenőrizni kell.

A pácienseknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon életük végéig kell-e a tablettákat szedni, vagy egy idő után leállhatnak velük? A kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája válaszolja meg.

Nem mindig van szükség gyógyszerre

A pajzsmirigybetegségnek több formája is van, melyek lehetnek a hormontermeléssel, illetve a szerv szerkezetével és méretével kapcsolatosak. A pajzsmirigyzavarok gyakran érintik a T3 és a T4 hormon termelését, de vannak olyan állapotok, melyek nem befolyásolják a mirigy működését. Ilyenkor nem indokolt a gyógyszeres kezelés, csupán gyakoribb kontroll és laborvizsgálat szükséges.

Ezzel szemben pajzsmirigy alul- és túlműködés esetén fontos a gyógyszeres terápia, hogy szabályozni lehessen a kóros értékeket. Ha ez valamiért nem lehetséges, vagy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor akár műtétre vagy izotópkezelésre is sor kerülhet, főleg strúma okozta pajzsmirigy-túlműködésnél.

Meddig kell szedni a gyógyszert?

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyéni, ám sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség. Vannak kivételek, mint például a terhesség utáni, vagyis a postpartum thyreoditis, ami akár spontán is gyógyulhat. De ilyen a pajzsmirigy átmeneti gyulladása, mely meglehet, csak egy kis ideig okoz fokozott hormontermelést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Autoimmun pajzsmirigy-túlműködés, vagyis Graves-Basedow-kór esetén van nagyobb esély a gyógyszeres kezelés bizonyos idő után történő elhagyására. Utána is gyakori ellenőrzés javasolt, mivel a betegség könnyen kiújulhat. Ha a túlműködést göb, illetve a mirigy megnagyobbodása okozza, úgy műtétre vagy izotópkezelésre is sor kerülhet. Ha a beteg pajzsmirigyének nagy része eltávolításra kerül, akkor indokolt az élethosszig tartó hormonterápia.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén azonban a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul, kivéve a szülés utáni pajzsmirigyzavart, ami nemcsak túlműködésben, de alulműködésben is megnyilvánulhat. Ez rendszerint egy-másfél év múlva rendeződik, ám, ha nem, akkor élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Ezt is szeretjük