Ilyen, ha göbös a pajzsmirigy - 5 kérdésre ad választ az endokrinológus

A pajzsmirigy göbös megbetegedése igen sok embert érint, és gyakran komoly aggodalommal tölti el az illetőt, mikor megkapja a diagnózist.

pajzsmirigy göbök
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárki számára ijesztő lehet duzzanatokat vagy göböket kitapintani, pláne a nyak környékén. Azonban kevesen tudják, hogy pajzsmirigy göbök, bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak, gyakran ártalmatlanok.

Legyen szó a pajzsmirigynek a túlműködéséről, vagy alulműködéséről, a pajzsmirigyvizsgálat során mindenképpen megvizsgálják a göbök jelenlétét. Tudni kell azonban, hogy elég gyakran előforduló tünetről van szó. A problémakörrel kapcsolatos aggályokat dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája oldja fel.

A pajzsmirigygöbök mindig okoznak tüneteket?

A pajzsmirigygöbök több méretben is előfordulhatnak, és hogy okoznak-e tüneteket, az attól függ, hogy mekkora göbbel is állunk szemben. Az egészen apró elváltozások rendszerint nem okoznak panaszt, így ezekre legtöbbször ultrahangvizsgálat során derül fény. A göbös strúma, azaz a szerv megnagyobbodása ellenben gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár, sőt, sokszor ki is tapintható, illetve látható.

pajzsmirigy ultrahangvizsgálat
Fotó: Marizza / Getty Images Hungary

Együtt járhat a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködésével?

Az, hogy valakinél keletkeztek göbök, az még nem jelenti azt, hogy a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont is termel - bár az esetek többségében a szerv hormontermelési zavara is jelen van mellette. Léteznek hormontermelő göbök, és ha a mirigy megnagyobbodik, úgyszintén fokozottá válhat a hormontermelés.

Hogy kell kezelni a pajzsmirigy göböket?

Ez attól függ, milyen méretű, hogyan nő, és hogy okoz-e panaszt. Amennyiben egy centiméternél kisebb, úgy csupán rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. Egy centiméternél nagyobb göbök esetén aspirációs citológiára van szükség a göb természetének megismerésére, rosszindulatúságának kizárására. Szükség esetén műtét is szóba jöhet. Természetesen, ha túl- vagy alulműködéssel jár, gyógyszeres kezelés, esetleg izotópos terápia indokolt. Fontos, hogy az alkalmazott kezelés mindig egyénre szabott.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mikor utalhat rosszindulatú elváltozásra?

Előfordulhat, hogy rosszindulatú elváltozásra utal, ám ezt először nem lehet megmondani. Viszont általánosságban elmondható, hogy a göbök két típusa közül a hideg göbök gyakrabban rosszindulatúak, valamint az egy centiméter felett állhat fenn a gyanú. A kérdés eldöntéséhez vékonytű biopszia szükséges - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Így néz ki egy szövetminta a pajzsmirigyből mikroszkóp alatt.
Így néz ki egy szövetminta a pajzsmirigyből mikroszkóp alatt.
Fotó: weisschr / Getty Images Hungary

Kiújulhatnak a göbök?

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon kiújulhatnak-e a göbök. A szakértő szerint kiújulni nem újulnak ki, ám újabbak sajnos keletkezhetnek. Éppen ezért, ha valakinél egyszer már keletkeztek, úgy érdemes rendszeres kontrollra járni.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

A pajzsmirigy megfelelő működését támogatják egyes vitaminok és ásványi anyagok is, ilyen esetben különösen hasznos a szervezet számára a cink, a szelén, illetve a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén természetesen a jódban gazdag ételek.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük