Hidegek a kezeid nyáron is? Gyakori, de kezelhető betegség állhat a hátterében

A folyton hideg végtagok, a hajhullás és a súlygyarapodás is jelezhet pajzsmirigybetegséget.

hideg-vegtagok-kezek-tea-kave

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy megfelelő működése alapvető fontosságú a test és az agy funkcióihoz, a túl kevés és a túl sok hormon termelődése egyaránt súlyos következményekkel jár. Az alulműködő pajzsmirigy több jellemző tünettel is jár, amelyeket ismerni kell a mielőbbi kivizsgáláshoz és diagnózisállításhoz.

A pajzsmirigyhormon alultermelődésének hátterében gyakran a jódszegény életmód áll, ám esetenként kiválthatja autoimmun betegség, amelynek során az immunrendszer a saját pajzsmirigysejteket is pusztítja. De egyes gyógyszerek mellékhatásaként, illetve az agyalapi mirigy zavara, izotópos kezelés, pajzsmirigyműtét, sugárkezelés is okozhatja.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei

A pajzsmirigy-alulműködés gyakran jár általános tünetekkel, mint a gyengeség, a folyamatos fáradtságérzet, a hangulatingadozás és az idegesség, rossz közérzet, amelyek más betegségek során is fellépnek, ezért önmagában nem könnyű diagnosztizálni, több tünet együttes fellépése viszont már gyanúra ad okot.

A betegségről gyakran árulkodnak a télen-nyáron hideg végtagok, az alvászavar, a dekoncentráltság, az indokolatlan és nagymértékű elhízás és az anyagcsere zavarai. Szembetűnő jel lehet a nyak duzzanata. Együtt járhat székrekedéssel, de hajhullással, bőrszárazsággal, pulzuscsökkenéssel, menstruációs zavarokkal, a libidó csökkenésével, szélsőséges esetben akár meddőséggel és vetéléssel is járhat.

Pajzsmirigybetegség kezelése

A gyakori betegség gyógyszeres úton, hormonpótlással és megfelelő életmóddal, a szükséges tápanyagokban gazdag étrenddel, esetenként a jód pótlásával kezelhető, mivel azonban utóbbi bizonyos esetekben gyulladást okozhat, nagyon fontos endokrinológussal egyeztetni a kezelési módot és a kísérő diétát.

Gyorsteszt a pajzsmirigy-alulműködéshez

Mind a diagnózishoz, mind a kezelés sikerességének ellenőrzéséhez szükséges a thyreoideastimuláló, azaz pajzsmirigyserkentő hormon, a THS-szint mérése, amelyhez akár otthoni teszt is kapható. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A TSH-szint normál tartománya 0,3-4,2 mU/L, ennél magasabb érték pajzsmirigy-alulműködést, ennél alacsonyabb szám pedig túlműködést jelent. Az eltérő érték önmagában nem elégséges jele a betegségnek, ilyen esetben azonban feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

A TSH mellett a diagnózishoz szükséges megnézetni a trijódtironin- és a tetrajódtironin-, vagyis a T3- és T4-szintet, és az endokrinológus további ultrahangos vizsgálatra is beutalhat már az első körökben, esetleg később izotópos vizsgálatra.

A kezeletlen megbetegedés növeli a szívbetegségek, a szívritmuszavar, a depresszió és a meddőség kockázatát. Bár a pajzsmirigybetegség teljesen nem gyógyítható, a megfelelő kezeléssel teljesen tünetmentessé tehető, és a szövődmények is elkerülhetők, így az életminőséget nem fogja rontani.

A jód felszívódását gátló ételek

Hiába nagyon egészségesek, néhány étel akadályozhatja a jód megfelelő felszívódását. Jódhiányos pajzsmirigybetegség esetén ezért minimálisra kell csökkenteni bevitelüket.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük