Miért pont a pajzsmirigyrákosok száma emelkedett Csernobilnál?

Köztudott, a csernobili atomerőmű-katasztrófa megannyi betegségért tehető felelőssé, köztük a pajzsmirigyrákért is.

Pajzsmirigyrák Csernobil után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1986. április 26. - ez a dátum már örökre beleégett a történelembe, ugyanis ekkor történt az emberiség egyik legismertebb és legveszélyesebb atomkatasztrófája.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája a pajzsmirigyrák kialakulása és az atomerőmű robbanása közti összefüggésekre mutatott rá.

 A csernobili atomkatasztrófa

A csernobili atomerőműben óriási robbanás történt, melynek hatására radioaktív anyagok kerültek a levegőbe (jódizotóp is többek között), melyek a légáramlással messzire kerültek, és pár nap alatt már a kontinens másik végén is mérhető volt a sugárzás. Ebből, bár nem nagy mértékben, de hazánk is kapott.

A Csernobil című minisorozatban kitérnek az atomkatasztrófa okozta sugárzás rövid és hosszú távú egészségügyi veszélyeire, így arra is, hogy a pajzsmirigyre milyen hatással lehetett egy ilyen dózisú sugárzás.

Csernobil
Fotó: LenaMeyer / Getty Images Hungary

A pajzsmirigy és a radioaktív sugárzás

Az atomkatasztrófa hatására megnőtt a daganatos megbetegedések és a pajzsmirigyzavarok száma - főleg a pajzsmirigydaganatoké. Ez utóbbi a radioaktív jódnak tudható be, mely nagymértékben felhalmozódik a pajzsmirigyben. A radioaktív jód szennyezett táplálékkal is bekerülhet a szervezetbe. Ezért is emelkedett meg anno a pajzsmirigyrákkal diagnosztizált gyermekek száma a térségben. Szerencsére Magyarországon nem járult hozzá a sugárszennyezés a rákos megbetegedésekhez, hazánk lakosainál nem mutattak ki több pajzsmirigyrákos esetet a katasztrófa után.

Miért okoz a radioaktív jódizotóp pajzsmirigyrákot?

- A pajzsmirigynek a hormontermeléshez jódra van szüksége, és a légkörbe nagy mennyiségű radioaktív jódizotóp került a reaktor robbanása után. Éppen ezért szedettek a lakosokkal jódtablettát, hogy túltelítsék a pajzsmirigyet jóddal, hogy kiszorulhasson a káros 131-es jódizotóp - magyarázza dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A legjobban kezelhető ráktípus a pajzsmirigyrák

Bár a pajzsmirigyrák rosszindulatú, ám szerencsére az egyik - ha nem a legjobban - gyógyítható ráktípus. Ehhez természetesen fontos a mielőbbi diagnózis és terápia. Tünetei közt szerepelhet a kitapintható göb, a nyelési nehézség, torokban lévő gombócérzés, de tünetmentes esetek is előfordulnak. A pontos diagnózishoz a laborvizsgálaton kívül UH-vizsgálatra, izotópos vizsgálatra és aspirációs citológiára van szükség. Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigyrák, úgy a kezelés a szerv műtétjével és meglepő módon radioaktív jódizotóppal történik, valamint szükség esetén hormonterápiával, kemo/sugárterápiával.

Így néz ki a göbös pajzsmirigy.
Így néz ki a göbös pajzsmirigy.
Fotó: Ps3000 / Getty Images Hungary

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

A bőrön megjelenő elváltozásokat, ha összefüggésbe is hozzák daganatos betegséggel, legtöbbször bőrrákra asszociálnak. Ám az is gyakran előfordul, hogy a tünet a test valamely más pontján kialakult daganatra hívja fel a figyelmet. A következő képeken mutatjuk, hogy mely problémák láttán kell mielőbb orvoshoz fordulnod.

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük