Miért pont a pajzsmirigyrákosok száma emelkedett Csernobilnál?
Köztudott, a csernobili atomerőmű-katasztrófa megannyi betegségért tehető felelőssé, köztük a pajzsmirigyrákért is.

csernobil, radioaktiv sugárzás, pajzsmirigyárk
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1986. április 26. - ez a dátum már örökre beleégett a történelembe, ugyanis ekkor történt az emberiség egyik legismertebb és legveszélyesebb atomkatasztrófája.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája a pajzsmirigyrák kialakulása és az atomerőmű robbanása közti összefüggésekre mutatott rá.

 A csernobili atomkatasztrófa

A csernobili atomerőműben óriási robbanás történt, melynek hatására radioaktív anyagok kerültek a levegőbe (jódizotóp is többek között), melyek a légáramlással messzire kerültek, és pár nap alatt már a kontinens másik végén is mérhető volt a sugárzás. Ebből, bár nem nagy mértékben, de hazánk is kapott.

A Csernobil című minisorozatban kitérnek az atomkatasztrófa okozta sugárzás rövid és hosszú távú egészségügyi veszélyeire, így arra is, hogy a pajzsmirigyre milyen hatással lehetett egy ilyen dózisú sugárzás.

Csernobil
Fotó: LenaMeyer / Getty Images Hungary

A pajzsmirigy és a radioaktív sugárzás

Az atomkatasztrófa hatására megnőtt a daganatos megbetegedések és a pajzsmirigyzavarok száma - főleg a pajzsmirigydaganatoké. Ez utóbbi a radioaktív jódnak tudható be, mely nagymértékben felhalmozódik a pajzsmirigyben. A radioaktív jód szennyezett táplálékkal is bekerülhet a szervezetbe. Ezért is emelkedett meg anno a pajzsmirigyrákkal diagnosztizált gyermekek száma a térségben. Szerencsére Magyarországon nem járult hozzá a sugárszennyezés a rákos megbetegedésekhez, hazánk lakosainál nem mutattak ki több pajzsmirigyrákos esetet a katasztrófa után.

Miért okoz a radioaktív jódizotóp pajzsmirigyrákot?

- A pajzsmirigynek a hormontermeléshez jódra van szüksége, és a légkörbe nagy mennyiségű radioaktív jódizotóp került a reaktor robbanása után. Éppen ezért szedettek a lakosokkal jódtablettát, hogy túltelítsék a pajzsmirigyet jóddal, hogy kiszorulhasson a káros 131-es jódizotóp - magyarázza dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A legjobban kezelhető ráktípus a pajzsmirigyrák

Bár a pajzsmirigyrák rosszindulatú, ám szerencsére az egyik - ha nem a legjobban - gyógyítható ráktípus. Ehhez természetesen fontos a mielőbbi diagnózis és terápia. Tünetei közt szerepelhet a kitapintható göb, a nyelési nehézség, torokban lévő gombócérzés, de tünetmentes esetek is előfordulnak. A pontos diagnózishoz a laborvizsgálaton kívül UH-vizsgálatra, izotópos vizsgálatra és aspirációs citológiára van szükség. Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigyrák, úgy a kezelés a szerv műtétjével és meglepő módon radioaktív jódizotóppal történik, valamint szükség esetén hormonterápiával, kemo/sugárterápiával.

Így néz ki a göbös pajzsmirigy.
Így néz ki a göbös pajzsmirigy.
Fotó: Ps3000 / Getty Images Hungary

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

A bőrön megjelenő elváltozásokat, ha összefüggésbe is hozzák daganatos betegséggel, legtöbbször bőrrákra asszociálnak. Ám az is gyakran előfordul, hogy a tünet a test valamely más pontján kialakult daganatra hívja fel a figyelmet. A következő képeken mutatjuk, hogy mely problémák láttán kell mielőbb orvoshoz fordulnod.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük