Miért pont a pajzsmirigyrákosok száma emelkedett Csernobilnál?

Köztudott, a csernobili atomerőmű-katasztrófa megannyi betegségért tehető felelőssé, köztük a pajzsmirigyrákért is.

csernobil, radioaktiv sugárzás, pajzsmirigyárk

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1986. április 26. - ez a dátum már örökre beleégett a történelembe, ugyanis ekkor történt az emberiség egyik legismertebb és legveszélyesebb atomkatasztrófája.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája a pajzsmirigyrák kialakulása és az atomerőmű robbanása közti összefüggésekre mutatott rá.

 A csernobili atomkatasztrófa

A csernobili atomerőműben óriási robbanás történt, melynek hatására radioaktív anyagok kerültek a levegőbe (jódizotóp is többek között), melyek a légáramlással messzire kerültek, és pár nap alatt már a kontinens másik végén is mérhető volt a sugárzás. Ebből, bár nem nagy mértékben, de hazánk is kapott.

A Csernobil című minisorozatban kitérnek az atomkatasztrófa okozta sugárzás rövid és hosszú távú egészségügyi veszélyeire, így arra is, hogy a pajzsmirigyre milyen hatással lehetett egy ilyen dózisú sugárzás.

Csernobil
Fotó: LenaMeyer / Getty Images Hungary

A pajzsmirigy és a radioaktív sugárzás

Az atomkatasztrófa hatására megnőtt a daganatos megbetegedések és a pajzsmirigyzavarok száma - főleg a pajzsmirigydaganatoké. Ez utóbbi a radioaktív jódnak tudható be, mely nagymértékben felhalmozódik a pajzsmirigyben. A radioaktív jód szennyezett táplálékkal is bekerülhet a szervezetbe. Ezért is emelkedett meg anno a pajzsmirigyrákkal diagnosztizált gyermekek száma a térségben. Szerencsére Magyarországon nem járult hozzá a sugárszennyezés a rákos megbetegedésekhez, hazánk lakosainál nem mutattak ki több pajzsmirigyrákos esetet a katasztrófa után.

Miért okoz a radioaktív jódizotóp pajzsmirigyrákot?

- A pajzsmirigynek a hormontermeléshez jódra van szüksége, és a légkörbe nagy mennyiségű radioaktív jódizotóp került a reaktor robbanása után. Éppen ezért szedettek a lakosokkal jódtablettát, hogy túltelítsék a pajzsmirigyet jóddal, hogy kiszorulhasson a káros 131-es jódizotóp - magyarázza dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legjobban kezelhető ráktípus a pajzsmirigyrák

Bár a pajzsmirigyrák rosszindulatú, ám szerencsére az egyik - ha nem a legjobban - gyógyítható ráktípus. Ehhez természetesen fontos a mielőbbi diagnózis és terápia. Tünetei közt szerepelhet a kitapintható göb, a nyelési nehézség, torokban lévő gombócérzés, de tünetmentes esetek is előfordulnak. A pontos diagnózishoz a laborvizsgálaton kívül UH-vizsgálatra, izotópos vizsgálatra és aspirációs citológiára van szükség. Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigyrák, úgy a kezelés a szerv műtétjével és meglepő módon radioaktív jódizotóppal történik, valamint szükség esetén hormonterápiával, kemo/sugárterápiával.

Így néz ki a göbös pajzsmirigy.
Így néz ki a göbös pajzsmirigy.
Fotó: Ps3000 / Getty Images Hungary

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

A bőrön megjelenő elváltozásokat, ha összefüggésbe is hozzák daganatos betegséggel, legtöbbször bőrrákra asszociálnak. Ám az is gyakran előfordul, hogy a tünet a test valamely más pontján kialakult daganatra hívja fel a figyelmet. A következő képeken mutatjuk, hogy mely problémák láttán kell mielőbb orvoshoz fordulnod.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük